onsdag, december 27, 2006

Hållbar utveckling måste accepteras socialt

Regeringen har tillsatt en kommission för hållbar utveckling. Klimatförändringarna skall stå i centrum för kommissionens arbete. Arbetet skall ske i nära samverkan mellan näringsliv, politik och forskning står i direktivet från regeringen.

Hållbar utveckling måste utformas på ett sådant sätt att åtgärderna som tas fram blir socialt accepterade.


Om Sverige försöker vara bror duktig som radar upp umbäranden och späkanden i stor mängd som förutsättning för fortsatt liv på jorden finns risk att kommissionen, i bästa fall, blir ett slag i luften. I sämsta fall driver kommissionens åtgärder i så fall bara ut arbetstillfällen ur landet.

Vi måste visa att "miljödriven affärsutveckling" skapar både jobb och god miljö i stället för att pumpa folk fulla med dåligt samvete på det sätt som miljörörelsen och vänstern brukar göra.

söndag, december 24, 2006

Smörstekta kantareller på julafton

Familjen numera bestående av Elin 17 år, fru Carina och jag Lars började julafton 2006 med skogspromenad vid Roxen utanför Ekängen. Flera plusgrader i luften, ändå var marken fläckvis frusen. Landskapets dragkamp mellan å ena sidan vinter och o andra sidan en årstid oerhört svår att definiera fullbordades av att Carina hittade en hel driva med gula kantareller i lummig mossa under några granar inte långt från stigen som var väldigt isig.

Väl hemkomna förpassades kantarellerna rakt ner i stekpannan där de anrättades med hälsobringande smör och överblivna glöggkryddor.

Vi berättade om tilldragelsen med kantarellerna för min 81 årige far Sune som ringde och önskar god jul. Han berättade att på 1930-talet var vintrarna som nu. Enligt honom grävdes det ned mängder med vattenledningar under början av 1930-talet. Ledningarna grävdes för hand och eftersom vintrarna inte var speciellt kalla behövde ledningarna inte längre grävas ned speciellt djupt enligt dåtidens sakkunskap.

Vattenledningarna fick sedan göras om på 1940-talet. Enligt fader Sune frös varenda vattenledning som anlagts under 1930-talet ihop under krigsvintrarna och något världskrig det hade vi svenskar då rakt inte tid med. Underfundigheten i hans röst är stark men samtidigt är han väldigt allvarlig när han uppmanar oss att njuta av kantarellerna.

Han uppmanar oss att inte låta oron över växthuseffekt och klimatförändringar förta glädjen av att äta nyplockade färska kantareller på julafton.

fredag, december 15, 2006

”Jag är inte bitter!”

Robert Gustafssons hyllning till Tony Rickardsson på idrottsgalan för några år sedan känns lagom för att skapa perspektiv i tillvaron medan jag försöker acceptera att jag inte längre är ordförande i Linköpings kultur- och fritidsnämnd.

"Är du bitter när ditt parti inte låter dig fortsätta?"

Det är frågan som jag nog svarade flest gånger på under gårdagen. Den ställdes i samband med presskonferensen inför mitt sista sammanträde som ordförande i Linköpings Kultur- och fritidsnämnd och den ställdes av åtskilliga enskilda personer till och med på telefon långt in på sena kvällen.

På själva frågan finns naturligtvis bara ett rimligt svar: Nej jag är inte bitter, det här tillhör spelets regler.

Visst finns det många bottnar i sådant här.

Är frågan över huvud taget intressant ur media perspektiv? Vad jag, eller någon annan som har fått sparken (såg föresten en TV-intervju på morgonen med SL:s förre VD som inte heller verkar vara önskvärd längre) känner inombords borde i ett media perspektiv vara totalt ointressant. Rimligen ställs frågan därför att journalisten hoppas på att vi i vår vingklippta utsatthet ska avslöja något som journalisten inte redan känner till. I det läget kan svaren bli spektakulära och om så blir fallet är pressutrymmet garanterat.

När det sedan gäller enskilda personer som ställer i stort sätt samma fråga handlar det om empati. Det är vackert.

Vad gäller mig själv så finns mer än ett svar.

I Linköpings centern skämtar man om att stor konst är att ”be någon dra åt helvete på ett sådant sätt att den utpekade ser fram mot resan”. I mitt fall har ingen bemödat sig. Jag planerar själv en resa till Mellanamerica i början av 2007. Där skall jag fundera över vad jag skall göra när jag blir vuxen men något helvete har jag inte tänkt att det ska bli.

Med själva nämndarbetet är jag väldigt nöjd. Nämnden har gjort nästan exakt det som nämnden hade centerpartiets och socialdemokraternas uppdrag att göra under mandatperioden. Jag tänker i första hand på idrottsarenorna för fotboll och friidrott som kommer till stånd i form av ersättningsarenor tack vare att Folkungavallen kommer att bebyggas. Jag är nöjd också med idrottspolitiska programmet, kulturprogrammet, biblioteksplanen och omstöpningen av föreningsbidraget. Inget av det uppräknade är helt färdigt men det känns som om nya nämnden får det hela serverat, i stort sett färdigt.

Visst hade det varit roligt att få fullfölja. Men det är också skönt att slippa konfronteras med kommunens nya organisation som vi på nämndsammanträdet fick en försmak av. Nämndens sammanträdestider under 2007 skulle beslutas: Chefstjänstemannen läste högt ur sina direktiv från kommunledningen: ”Se till att nämnden beslutar om att lägga fast följande sammanträdesdagar. Klockslagen kan du sedan låta nämnden själv bestämma”.

Tydligen har jag under gångna mandatperioden revolterat mot saker som kommer att likna en västanfläkt i jämförelse med den storm som skall komma, när den nya kommunala organisation körs i full skala. ”Nämnden har att självständigt och i samverkan med andra, besluta om kommunens angelägenheter rörande kultur- och fritidsfrågor.” Lycka till!!

Det kommer faktiskt att bli väldigt intressant att från åskådarplats iaktta vad den nya nämnden kommer att tillåtas syssla med. Om nämndens ledamöter kommer att få tilltala varandra och om dom kommer att få tilltala tjänstemän utan att anklagas för att hota och att använda härskartekniker.


Tyvärr kan glorifierande av mjukisar skapa en arena där kallhamrade härskare, skickligt kamouflerade till värnlösa kvinnor, får strunta i demokratiska spelregler och dessutom utan att på något sätt förtjäna det utnämnas till martyrer.

Tyvärr känns det som om politikerna i förhållande till tjänstemännen kommer att få en ännu mer underordnad roll i den nya kommunala organisationen.

Alltid kommer någon att tycka att det som sker är bra!

söndag, december 10, 2006

Nobels fredspris

Numera kan man få Nobelpris för påståendet att affärer kan lyfta fattiga.

Muhammed Yunus från Bangladesh får fredspriset och visst ligger det något i att han ger uttryck för en annan världsbild än Moder Theresa gjorde när hon fick fredspriset 1979.

Lite spännande är det faktiskt att fundera över vad den som skall få fredspriset 2033 kan tänkas heta och vad denne kan tänkas komma fram till för att förtjäna priset.

Den som lever får se. Alltid kommer någon att tycka att det som sker är bra!

lördag, december 09, 2006

Lokal eller regional kulturproduktion?

Har besökt Jippi Kulturproduktion på Sagateatern och sett komedin ”pengarna eller livet”.

Fantastiska skådespelarprestationer presterades. Trots att den kulturella upplevelsen inte låter sig mätas i kronor eller ören så blir den inte sämre av en ekonomisk jämförelse med Östgötateatern.

Östgötateatern får gott och väl tio miljoner mer om året av skattepengar, med motiveringen att Östgötateatern är en länsinstitution.

Är det rimligt?

I fall att den nuvarande ordningen är rimlig blir en av kultur- och fritidsnämndens viktigaste frågor att fundera över inför den kommande mandatperioden.

Avvägningen mellan att satsa på länsinstitutioner över huvud taget och att satsa på ortens egen kulturproduktion är nämndens kanske knepigaste knäckfråga.

Det skall bli väldigt intressant att avläsa om den tillträdande nämnden prioriterar annorlunda än vad den frånträdande har gjort.


Det är rimligen inte så att den tillträdande nämnden har nya friska pengar att skyffla in utan att först pröva om det finns sådant som vi redan har som kan avvecklas först.

onsdag, december 06, 2006

Vad är det som håller på att hända?


Är det ”nya arbetarpartiet” smygsossar i den utsträckningen att gamla Sverige lika gärna kunde ställa upp med riktiga sossar i laguppställningen på Rosenbad?

Är LO:s
härskarattityd besvärande även för riktiga sossar?

Lundby-Wedin har klargjort på DN debatt att om alliansen ämnade genomföra den politik man gått till val på skulle LO tvingas "agera".

Tror "det nya arbetarpartiet" att dom vinner respekt genom att villkorslöst dansa efter Lundby-Wedins pipa?

Eller är det inte villkorslöst?

tisdag, december 05, 2006

Hearing om kulturprogrammet

De flesta är nog överens om att kulturen i sig har ett egenvärde. Egenvärdet ligger invävt i det som varje kulturkonsument själv upplever, att hitta sig själv eller att allmänt förvärva en ökad klarsyn. Det här är värden som inte låter sig mätas i kronor och ören.

För någon vecka sedan hade Kultur- och fritidsnämnden hearing om kulturprogrammet som nu är föremål för färdigställande och som är tänkt att vara vägledande ungefär till 2015. Ca 80 kulturintresserade Linköpingsbor deltog i diskussion om förslaget till kulturprogram som en arbetsgrupp hade utarbetat.

Diskussionen inleddes av en väldigt 1970 – tals inspirerad elitkulturföreträdare från staden.

Han hade noterat att författarna av programförslaget helt riktigt hade konstaterat att kulturen i sig hade ett egenvärde. Sedan bad han arbetsgruppen som satt i panelen att kommentera motsägelsen i att därefter konstatera att kulturkonsumenternas efterfrågan i större utsträckning skulle beaktas och att vi därutöver hade påstått att man i större omfattning ekonomiskt måste väga olika kulturella begivenheter mot varandra.

Jag uppfattade att elitkulturföreträdaren hade förväntat sig någon form av revolution i salen när han dragit fram detta oerhörda i ljuset.

Den kulturintresserade publiken sa inget, varefter jag själv hade nöjet att få påpeka att det numera råder bred medvetenhet om att ”även den kommersiella kulturen har ett berättigande” och att de gamla nationella målen för kulturpolitiken numera motverkar en sund utveckling av kulturpolitiken.

Min uppfattning är att den 1970 – tals inspirerade elitkultur företrädaren inte hämtade sig efter att den av honom förväntade revolutionen uteblev.

torsdag, november 30, 2006

Kostar på att ligga på topp

Det är bevisat. Det är ett helvete att vara man!

Talar mig dagligdags varm för fysiska aktiviteter. Att röra på sig antingen fysiskt eller intellektuellt genererar folkhälsa.

Började så sakta i promenadtakt på motionsspåret i Tallboda. I takt med att min arma lekamen uppvärmdes blev takten högre. Fick häng på en ung tjej, ja dam förmodligen yngre än jag själv i vilket fall.

Efter en stund började hon snegla oroligt över axeln. Verkade som om hon oroades av att förföljas av en ”ful gubbe”. Vi passerade hundrastande varelser som med stor misstänksamhet beskådade vår framfart.

För att inte utpekas som ful gubbe passerade jag damen i en nerförsbacke. Tänjde ut stegen och kände mig som en korsning mellan en vessla och Barbapapa.

Det här går inte, inombords protesterade kroppen våldsamt, jag får inte luft, jag stupar. Samtidigt var det naturligtvis otänkbart att stiga åt sidan och låta denna representant för det ”täcka könet” demonstrera sin överlägsenhet också i fysiska aktiviteter.

Hur det gick?

Ja förmodligen lunkade hon efter i välmening för att förvissa sig om att jag skulle klara av att ta mig hem på egen hand. Möjligen fick hon ett gott skratt åt denne fåfänge representant för det ”otäcka könet” som naturligtvis vägrade vika ner sig.

I morgon bitti kommer domen:

Var det värt priset? Att ligga först i spåret och inte bli anklagad för att vara ”ful gubbe” som springer efter unga, ja damer i vilket fall.

Träningsvärken blir förmodligen vådlig! Men det kunde ha varit värre!

måndag, oktober 02, 2006

Virtuella web guiden i Gamla Linköping

Linköpingsbor är glada för att turerna runt ”virtuella web guiden i Gamla Linköping” har dragits fram i ljuset. Många har spontant sagt grattis till mig.

Tack för stödet!


Förhoppningsvis finns inte flera "lik i garderoberna"!

måndag, september 25, 2006

Är Kommunala fondpengar skattepengar?

Först informerade Linköpings tidning (klicka på länken)

I slutet av förra veckan informerade sedan Linköpings borgmästare Eva Joelsson med anledning av projektet Guideweb i Gamla Linköping 2003 om att "kostnaden för pilotstudien inte drabbat skattebetalarna. Pengarna som använts är fondpengar, säger hon".

Med anledning av artikeln vill därefter flera ha besked om vad som egentligen hände i projektet.

Har verkligen en kommunal nämnd ett tunnare ansvar för kommunala fondpengar än vad nämnden har för direkt uttaxerade skattepengar?

söndag, september 17, 2006

Kryssa Lars

Kryssa Lars för att markera betydelsen av resurser till idrott och till kultur i Sveriges 5:e största stad.

onsdag, september 13, 2006

Kultur är..........

Kultur är mer än bara konst och även den kommersiella kulturen har sitt existensberättigande.

Ringholm hindrar utländska spelbolag, virtuellt övergrepp

Självmål av Ringholm.

Mitt i valrörelsen vill Bosse Ringholm med en ny lotterilag hindra Svenskar från att spela på utländska spelbolag. Dessutom vill han förhindra internetbetalningar till utländska spelbolag.

Ingen tror på att begränsningarna görs av omtanke om spelmissbrukare.

Det hela är ett oförsvarligt förmynderi, där omtanken är? Ett virtuellt övergrepp känns det som.

tisdag, september 12, 2006

Folkhälsa genom kultur & idrott

Det är viktigt för folkhälsan att vi rör på oss och att vi har trevligt. Att röra på sig antingen fysiskt eller intellektuellt ( ex. att lira fotboll eller spela piano) är lika viktigs som att äta rätt och att ha regelbundna sömnvanor.

måndag, september 11, 2006

Fildelning för privat bruk

I och för sig skall man inte dela skinnet förrän björnen är skjuten, men det verkar ändå vara klart att fildelnings lagen nu skall ändras.

Göran Persson stod i Tv och öppnade för en lagändring och Fredrik Rainfeldt hängde på i SvT:s Duellen på söndagkvällen.

Sakupplysning är att Centerns Johan Linander var den ende som redan från början insåg det orimliga i att kriminalisera en hel generation, som vant sig vid att betrakta fildelning för privat bruk som en mänsklig rättighet, när Riksdagens lagutskott behandlade frågan på våren 2005. Därefter hängde Miljöpartiet med vid Riksdagsbehandlingen och röstade emot Bodströms orimliga förslag.

När nu Göran Persson och Fredrik Rainfeldt verkar ha begripit vad frågan handlar om så verkar ju lagändringen vara i hamn, men så länge som inget nytt beslut är taget så hissar vi varningsflagg. Vi vet ju inte om det är populism förrän lagändringen är beslutad.

söndag, september 03, 2006

Öppen källkod, är den gratis?

Jag har haft en väldigt livlig debatt med mina närmaste:

- Att cykla på cykelbanan in till centrum, är inte det gratis?

Nej det är inte gratis. Du har själv investerat i en cykel och kommunen har investerat i cykelbana. OK kostnaderna finns där även om du tar bussen eller åker bil, men det är inte gratis att kunna cykla in till centum.

- Hur är det med öppen källkod då, är inte den gratis?

Berättelsen om Linus Thorvald som satt hemma i Finland och skapade ett operativsystem som han ville dela med sig av är i sig vacker, men gratis....nej.

Om du använder programvaran så förväntas du delta i utvecklingen och själv dela med dig, då är det inte gratis. Du satsar din egen tid!

Men om du inte delar med dig? Då är vi tillbaka på ruta 1. Om du inte fullgör ett avtal som du har gått in i så har du stulit från någon.

OK.. det är lika långsökt som att man skulle vara brottsling bara för att man laddat ned musik för privat bruk, men enligt lagens bokstav så är det så det är.

"Välkommen till Linux - ditt liv är precis på väg att förändrar. Att installera Linux på sin dator leder nämligen lätt till beroende. För när man väl lärt sig grunderna finns det knappast några begränsningar i vad du kan göra med din dator för att passa just dig. Härmed är du också varnad för att det kan komma att ta mycket mer tid från tig än vad du någonsin tänkt. Inte för att det krånglar och kraschar (Linux kraschar mycket, mycket sällan) utan för att det är en sådan utmaning."


Så välkomnade Linux sina kunder, eller om det är medlemmar som dom är. Det känns inte som om det här skulle vara gratis. Kanske är det rent av dyrare än att betala för allt sammans redan från början.

Gratis nedladdning?

Svenska dagbladet erfar att skivbolagsjätten Universal music group ger ut gratis musik.

- Gratis är gott som alla vet.

Naturligtvis är det någon annan som betalar och frågan är då varför någon annan vill bekosta spridningen av Universals musik.


För att kunna ta del av musiken från Universal music är du tvungen att konsumera kopiösa mängder reklam. Företagen som betalt Universal music för att få visa upp sig när musikutbudet som påstås vara gratis förmedlas har alltså betalt för musiken.

Ingen tror väl att Universal group gör detta för våra blå ögons skull?


Det intressanta är att världens största musikförmedlare i stället för att ropa efter strängare upphovsrättslagar och kriminalisering av en hel generation ser möjligheter att komma vidare med andra försäljningskanaler.

Lagstiftning lik fil-delningslagen saknar folklig acceptans och kommer inte att överleva, mer än tillfälligt.


lördag, september 02, 2006

Alla goda gåvors givare ?

Den som har försökt formulera ett försäljningserbjudande känner till mekanismen att:

- Gratis är gott

Ta tre betala för två, om ni äter à la carte vid den eller den tidpunkten så får ni någonting gratis, är exempel på erbjudanden som helt enkelt är till för att avleda uppmärksamheten från det pris som någon ändå betalar.

Självklart kan ingen som driver affärsverksamhet ge bort det som skall vara levebrödet men ändå är det effektivt att påstå att något är gratis i jämförelse med att ange priset för allt redan från början.

På samma sätt förhåller det sig med kommunala nyttigheter. Visst kan man använda taxan för att styra användandet till vissa tidpunkter på dygnet, eller till att med avgift minska tillförseln av skattepengar, eller helt enkelt till att begränsa användandet därför att alla skall få del av kakan.

Man blir väldigt trött när politiska motståndare inte kan skilja på gratis och avgiftsfritt.

Det finns inga kommunala nyttigheter som är gratis! Däremot finns det kommunala nyttigheter som är avgiftsfria. Avgiftsfritt betyder endast att nyttigheten betalas någon annan stans, i värsta fall med en högre utdebiterad kommunalskatt.

Ibland skulle det vara lockande att bara flyta med och försöka framstå som alla goda gåvors givare, men det är ju inte seriöst och förr eller senare så skall ju notan betalas.

fredag, september 01, 2006

Visioner i valet

En god vän kommenterade till mig att valrörelsen 2006 har ju inga visioner.

Han har fel!

I rikspolitiken:

Centerpartiet pekar på att det måste skapas riktiga jobb, det duger inte att över en miljon människor inte har något arbete att gå till!

En allt för stor andel av samhället är beroende av bidrag, det här måste brytas!

Lokalt här i Linköping med kultur- och fritidsperspektiv:

Vi jobbar på att kulturen och idrotten skall tillmätas lika värde i Linköping. Vi arbetar med elitkultur och med breddkultur samtidigt som vi arbetar med elitidrott och breddidrott.

Vi har en idrottspolitisk vision om att ”Linköping skall vara Sveriges ledande idrottsstad 2015” och vi jobbar med ett handlingsprogram för att förverkliga visionen!


Vi jobbar med ett kulturpolitiskt program där inledningen handlar om att befästa visionen om det starka kulturlivet i Linköping där körverksamheten sticker ut mycket positivt!


Vi arbetar med att fastställa en biblioteksplan och även där har vi ett visionsarbete där vi fokuserar på det långsiktiga behovet av bibliotek som en resurs i lärandet och människans fria utveckling!

torsdag, augusti 31, 2006

Familjepolitik - lokalt beslutad eller centralt orakel ?

I Centern vill vi dela ut så mycket ansvar i familjepolitiken som bara är möjligt till familjerna och till lokalt beslutande i kommunerna.

Vi tror nämligen att dom här frågeställningarna löses bäst av dom som är direkt berörda.

Delar Folkpartiet lokalt i Linköping uppfattningen?


Eller vill ni införa någon typ av familjeplaneringsorakel på nationell nivå, på samma sätt som ni vill ha Horace Engdahl som orakel på litteraturområdet för att diktera vilka litterära verk som skolelever ska läsa?

onsdag, augusti 30, 2006

Förbud mot användande av metkrok ?

Tyvärr är det inget skämt!

Sittande regering har med stöd av Miljöpartiet och Vänstern genom Naturvårdsverket tagit krafttag mot handeln med uppstoppade djur erfar DN. Tydligen ska uppstoppade djur tas bort ur Sveriges 42 naturrum.

Naturrummen är upplevelsecentra som finns i anslutning till naturområden. I stället för de uppstoppade djuren ska Naturvårdsverket satsa på djurmodeller av trä, plast, papp eller ståltråd erfar DN.

Är det möjligen samma snillen som lyckats förbjuda mete med betesfisk som är arkitekterna bakom förbudet mot uppstoppade djur i Sveriges 42 naturrum?

Varför inte ta steget fullt ut och förbjuda användande av metkrok vid sportfiske?

Enkät från Konstnärernas riksorganisation

Konstnärernas riksorganisation är ett organ som driver yrkesrelaterade frågor för konstnärer på riks- och distriktsnivå. KRO har ca 4 000 aktiva medlemmar men fungerar också som informationskanal för ett än större antal konstnärer i landet.

"Det kommande valet har gjort att vi, som många andra yrkes- och intressegrupper, är nyfikna på hur våra folkvalda ställer sig till frågor som rör vårt arbetsområde. Vi menar också att det helt uppenbart även rör andra än oss personligen, då konst är en central plats för reflektion av vår samtid och på många sätt tangerar t.ex. utbildning, historia, samhällsanalys, pedagogik, naturvetenskap, ekonomi, nöje, sport etc., etc. Dess nyttoaspekt och instrumentella kvaliteter är också något som allt som oftast lyfts fram i samhällsdebatten. Att dessutom konsten har ett egenvärde som en betydande del av vårt kulturarv gör det viktigt att analysera denna betydelse ur ett samhällsperspektiv." Skriver KRO.

De tre frågor KRO vill ha svar på är följande:

- Hur ser ni på konstnärernas verksamhet i er kommun?

- Hur vill ni skapa möten mellan samtidskonsten och kommunens invånare?

- Hur ser ni på konstens roll i kommunens utveckling och framtidsplaner?

Svar:
Naturligtvis är konsten och även annan kulturell och idrottslig verksamhet oerhört viktig för samhällsutvecklingen men vi kan för den skull inte strunta i pengarna bara för att vi ombeds att lägga ut texten.

1. I vår kommun har konsten stort svängrum och det är vi stolta över.


2. Jag skulle vilja att konsten i större omfattning försöker möta människorna där människorna finns inte att konsten skall tillföras ytterligare pengar för att i nästa läge få människor till templen, som jag anser utgörs av Länsmuseet och Passagen.

3. Vi skall behålla 1% regeln i samband med kommunens byggen men det vore välgörande om vi kunde vara lite friare med placeringen än vad reglerna nu medger. Diskussionen om ”Metamorfosens” permanenta placering i Järnvägsparken är exempel på välgörande nytänkande.


måndag, augusti 28, 2006

Småföretagande, idrott och kultur är sannt

Inte nog med att vi har stor arbetslöshet, speciellt bland ungdomar. Nu kommer det signaler också om att vi har brist på arbetskraft.

Visst har vi brist på viss yrkesutbildad arbetskraft samtidigt som vi har oerhört många speciellt ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden.

Lösningen är inte att öka anslagen till företagande.

Lösningen ligger i att förbättra villkoren för småföretagande.

I Linköping kan Turistsektorn växa oerhört och om det sker i nära koppling med idrotten och med kulturen så får vi många vinnare.

Metamorfos i järnvägsparken

Konstverket ”Metamorfos” i Järnvägsparken kan bli kvar i Järnvägsparken. Kultur- och fritidsnämnden är positiv till att placeringen fortsätter.

Konstverket ”Metamorfos” av Monika Gora gjordes för att konstnärligt gestalta den nya biogas- och bussdepåanläggningen i Kallestad. Tillfälligt, i väntan på att miljön färdigställdes på Kallerstad, placerade konstverket i järnvägsparken.

Under tiden som konstverket haft sin placering har det blivit mycket omtyckt.
Bemötandet från medborgarna har varit positivt och även från samtliga kommunala parter som medverkat i projektets tillkomst.

Kultur- och fritidsnämnden skulle gärna se att konstverket får ha kvar sin placering i Järnvägsparken.
Lars Andersson (c) ordförande i kultur- och fritidsnämnden ser flera fördelar med en permanent placering.
Linköping är känd för produktionen av biogas och bussarna går på biogas.
- Det är unikt man borde använda platser runt konstverket för information om biogasen till människor som kommer från resecentrum.

Men Lars Andersson vill först undersöka om det kan finnas argument mot detta eftersom konstverket är inköpt för enprocentspengarna (En procent av byggherrekostnaderna går till uppförande av konstverk).

fredag, augusti 25, 2006

I bland måste det rensas

En del försöker lära mig att man bara skall lyfta fram positiva saker i valrörelsen.

Därför skall jag lyfta fram något väldigt positivt, nämligen att Länsmuseet satsar offensivt nu igen.


Linköpings Tidning


Satsningen har blivit möjlig tack vare att vi verkligen gick till botten med problemen. ”Gamla lik som samlats i garderoberna” ända sedan 1960 – talet vädrades ut för några år sedan.

Nu är det projektet Web Guide i Gamla Linköping och kommunens uteblivna elektroniska guidning vi måste gå till botten med.

Förhoppningsvis kommer sanningen fram så att Linköping får chansen att vara stolta även på det här området.


Vart tog 300 000 kronor vägen?

Corren

Linköpings Tidning




tisdag, augusti 22, 2006

Buråkrat terapi

I syfte att tydliggöra distinktionen mellan det nuvarande eprogrammets olika delar har bland annat formulerats att:

”eTjänster ska underlätta för alla att leva och verka i Linköpings kommun”.

I kultur- och fritidsnämnden har majoriteten läst hela programmet utan att förstå vad som står där!

Vi kan i nuläget inte besluta därför att vi inte förstår vad det hela skall tjäna till.

Skall vi verkligen lägga offentliga pengar på ”Byråkrat terapi” av det här slaget?

En stund funderade jag över om vi inte borde skriva att eprogrammet var till för att skapa fred på jorden, men jag la ner.

Man ska inte skoja om så här allvarliga saker!


Det är bättre att seriöst ifrågasätta om vi politiker verkligen skall delta i producerandet av dokument bara för dokumentens egen skull.



måndag, augusti 21, 2006

Lars Neselius, en litteraturkanon?

I Corren 2006-08-21 ondgör sig Lars Neselius (fp) över att inte jag slog på trumman och applåderade när den folkpartistiske riksdagsledamoten Cicilia Wikström ville införa en ”litteraturkanon” i Sverige.

Lars Neselius är tydligen så irriterad över mitt tilltag, att inte applådera, att han väljer att måla ut mig som ”avsutten kulturnämndsordförande i Östergötland som inte får något gehör”.

Dessutom hävdar han att alternativet till införandet av detta folkpartiskiska ”insiktsvidunder” i våra skolor skulle vara att Lars Ohly, ni vet kommunisten, får bli kulturminister och att han i den rollen kommer att driva igenom förbud mot läxor i skolan.

Vad är då detta?


Hur står det till med dina liberala frihetsideal Lars Neselius?

Har du inte upptäckt att pedagogiken i våra skolor har utvecklats efter att andra världskriget tagit slut?

Som bakgrundskunskap vill jag nämna att ”Litteraturkanon” är ett begrepp för en centralt utarbetad obligatorisk litteraturlista (en kanon) för landets skolor.

Enligt Lars Neselius borde Svenska akademins ständige sekreterare Horace Engdahl vara ordförande i litteraturkanonen.

När jag 2006-08-01 tillfrågades av Corren om min uppfattning om litteraturkanonen reagerade jag spontant med att det hela verkade vara ett lysande exempel på korkat översitteri, väl i klass med att socialstyrelsen under 1970 – talet ville att vi skulle äta 6 – 8 brödskivor om dagen.

http://larsalkpg.blogspot.com/2006/08/tolstoy-eller-dostojevski.html

Efter att ha drabbats av Lars Neselius argumentering är jag numera fullständigt övertygad om att förslaget är precis så korkat som jag spontant uppfattade det.

Redan i dag har svensklärarna viss litteratur som eleverna skall ta del av i undervisningen.

Livet blir på inget sätt lättare för att någon överhet har en uppfattning om att eleverna borde läsa Tolstoy i stället för Dostojevski eller tvärt om. Om eleverna skall läsa Bellman eller Karlfeldt tycker jag också kan beslutas lokalt.

Jag tycker det är viktigare att Östgötar läser ”Vägen till klockrike” och att Skåningar läser Fritiof Nilsson Piraten än att alla skall stöpas i samma form.

Möjligen sitter du i glashus Lars Neselius när du försöker skrämmas med Lars Ohly och förbud mot läxläsning.


I själva verket är det du och din partikolega i riksdagen som förespråkar pekpinnar från överheten!


tisdag, augusti 15, 2006

Centern vill förlänga handslaget med idrotten

Klicka på länken ovan så ser du vad Centern vill göra med överskottet från Svenska spel.

Centerns Almedalsutspel ligger väl i linje med viljan att göra Linköping till Sveriges idrottsstad 2015.

Utöver att idrotten i sig skall ha ett rejält tillskott så skall Linköpings besöksnäring dra nytta av alla arrangemang som bör komma till i Staden.

söndag, augusti 13, 2006

Astrid Lindgrens "Pomperipossa"


Klicka på länken ovan så kan du se vad Astrid Lindgren skrev när Gunnar Sträng 1976 hävdade att vi levde i den bästa av världar.

Vad händer då 30 år senare?

Tydligen lever vi fortfarande i den bästa av världar. På områdena vård, skola och omsorg så behöver tydligen ingen ekonomisk restrektivitet iakttas.

Är det möjligen så att någon behöver skriva en ny saga om Pomperipossa?

torsdag, augusti 10, 2006

Idrottsevenemangens betydelse för samhället

I tisdags hade jag nöjet att i Göteborg, i anslutning till EM tävlingarna, delta i Svenska Friidrottsförbundets seminarium om friidrottens betydelse för samhället och behovet av tävlingsarenor och träningshallar samt ungdomars förmåga att planera sin tillvaro så att inte skolarbetet blir lidande.

Utöver att det var en häftig upplevelse att på plats vara med när Carolina Klyft defilerade hem sitt sjukampsguld så frapperades jag av Göteborg.

De styrande i Göteborg har verkligen förstått vad idrott av yppersta klass betyder för orten. Evenemangen runt EM arrangemanget var en uppvisning i förmågan att höja hela ortens attraktionskraft.

Vilken höjdare EM evenemangen var för besöksnäringen i Göteborg.

måndag, augusti 07, 2006

Slaget om Sverige

Klicka på länken ovan för att se vad som kan åstadkommas med trollspö.

Visst finns det utrymme för lite roligt också mellan allt superseriöst valtugg.

tisdag, augusti 01, 2006

Tolstoy eller Dostojevski

Blev just uppringd av Corren. Tydligen har en Folkpartistisk riksdagskvinna föreslagit att en norm bör upprättas, innehållande dom litterära verk som varje svensk bör ha tagit del av.

Min spontana fråga som inte fick något svar blev att: Skall man räknas som A – människa efter att ha tagit del av de litterära verk som samhället anser att man bör ha konsumerat?

Ända till Correns samtal har jag levt i tron att statliga pekpinnar, typ: ”Socialstyrelsen vill att ni äter 6 – 8 brödskivor om dagen” hör 1960 – och möjligen 1970 - talet till. Att ingen nu levande politiker i dagsläget skulle kunna föreslå något så befängt.

Reportern frågade då om jag inte tycker att det är bra som det är nu, eftersom skolan ser till att eleverna konsumerar vissa litterära verk.

Mitt svar är att det visst fungerar bra i nuläget. Att en statlig uppfattning om ifall elever bör konsumera Tolstoy eller Dostojevski inte på något sätt gör livet lättare.

tisdag, juli 11, 2006

Zidaneteorin

Ofta förhåller sig verkligheten helt annorlunda än på det sätt man som utomstående betraktare först uppfattar situationen.

Är det så att den Italienske fotbollspelaren Materazzi rent av kommer att dömas hårdare än vad Zidane långsiktigt kommer att göras, ifall det kommer fram vilka provokationer Zidane blivit utsatt för?

Är det verkligen alltid rätt att vända andra kinden till?

torsdag, juli 06, 2006

Svenska Fotbollsförbundets anläggningskommitte

Svenska fotbollsförbundets anläggningskommitte har besökt Linköping. Med anledning av att Linköping skall anlägga ny huvudarena för fotboll invid Cloetta Center på Stångebro har Fotbollsförbundet gästat kommunen.

Gillis Persson, Hans Mayer, Mats Johansson och jag Lars Andersson tog emot delegationen inne i Cloetta Center. Värmen var tryckande och kylan inne i hallen kändes uppfriskande.

Vi berättade om satsningen på ny huvudarens för fotboll som ersättning för Folkungavallen som skall bebyggas.

Min bild av besökarnas artiga frågor är att vi ändå lyckades imponera en del på kommitten.

Huvudsakligen var det Mats och Hans som berättade om vår vision om att 2015 vara Sveriges ledande idrottsstad och om den tänkta arenans strategiska läge inom gångavstånd från Resecentrum och om samordningsfördelar med Cloetta Center och den befintliga evenemangsarenan.

I vanlig ordning vädrades uppifrån perspektivet att Linköping skall spela Ishockey, Norrköping Fotboll och Motala Bandy som Landshövdingen Björn Eriksson bestämt.

Förhoppningsvis begrep anläggningskommiten att vi inte kan avstå från fotboll av yppersta klass som mötesplats för näringslivets representation under sommartiden. Pricis på samma vis som näringslivet har Ishockey av yppersta klass som mötesplats för representation under vinterhalvåret.

onsdag, juli 05, 2006

Tysk TV spelar in i Gamla Linköping

Tysk TV räknar med 9 - 11 miljoner tittare på den i Tyskland enormt populära serien om Inga Lindström.

Gamla Linköping har bytt namn till Kungsholt, intendenten Gunnar Elfström har bytt jobb till brevbärare och Dahlbergs Café heter Gretas fiskrestaurang. Det är tysk filminspelning i pittoresk "svensk" miljö.

Detta är lysande marknadsföring för Gamla Linköping, tycker jag.

lördag, juli 01, 2006

Trästaden

Begreppet Trästaden är unikt för norra Europa. Kulturen runt trästaden är väl värd att bevara och en del av den kunskap som samlats under århundraden kommer till användning när vi utvecklar träbyggnadsstrategin i Sverige.

Trästaden som motto för museum skapar bra inramning exempelvis i Gamla Linköping, men i Eksjö, Hjo, Arboga, Nora och Falun med flera orter har den gamla trästaden på ett behagligt sätt inlemmats i vardagslivet.

Tänk stort bygg i trä är ett motto som skapats runt den nationella träbyggnadsstrategin och begreppet har avstamp i månghundraårigt kunnande.

tisdag, juni 13, 2006

Diskusionen om fildelning handlar om fel saker

I Aftonbladet 2006-06-12 förklarar Justitieminister Thomas Bodström att han är öppen för att diskutera en ändring i lagen som gör fildelning kriminellt. Istället vill han införa en avgift på bredbandsanvändning. Till Sveriges Television säger samme Bodström att en sådan avgift skulle bli orättvis, och att han inte ändrat åsikt om upphovsrättslagen.
För ungefär ett år sedan reserverade sig Johan Linander, Centerpartist i Riksdagens
Lagutskott mot införande av ny upphovsrättslig lagstiftning.

Det är orimligt att kriminalisera en hel generation och det är fel att införa en lag där det är otydligt vad det är som skall stävjas hävdar Johan samtidigt som han är väldigt noga med poängterande av att upphovsmakarna skall ha betalt för sina verk.

Svensk lagstiftning är knappast betjänt av mer detaljerad reglering av vad man får göra och vad man inte får göra. För att över huvud taget kunna hävda Svensk lagstiftning när det gäller det upphovsrättsliga skyddet måste ett väldigt stort ansvar läggas på den enskilde upphovsmakaren, om att ha ett väl fungerande kopieringsskydd.

Alternativet är att samhället tar på sig ansvaret för att läxa upp den som gör fel och eftersom en hel generation betraktar fildelandet mer eller mindre som en mänsklig rättighet så är den vägen inte framkomlig om vi skall undvika att hamna i en polisstat.


Återigen är frågeställningen: Är det den enskilde eller är det samhället som skall ta ansvar i vardagen. För mig är svaret givet. Det är den enskilde som måste ta ansvar.

Samhället kan inte ta något totalansvar för allt. Det är inte önskvärt att polisens resurser används för att jaga fildelare som använder kopierade filer för privat bruk.

Vad som däremot är önskvärt är att den som vill hävda upphovsrätt blir bättre på att skydda sådana alster.

måndag, juni 12, 2006

Den professionella orkestermusiken i Sverige

En utredning om den professionella orkestermusiken i Sverige har flera intressanta frön i sig för Östergötlands del. Bland annat vill man i utredningen upphöja Östgöta blåsarsymfoniker till orkester.

Utredningen om den professionella orkestermusiken i Sverige lämnades den 7 april i år till Utbildnings- och kulturdepartementet.
Ett drygt 100-tal instanser har inbjudits att lämna yttrande, bland annat Linköpings och Norrköpings kommuner samt Landstinget/Östsam samt därutöver de berörda institutionerna i regionen det vill säga Norrköpings symfoniorkester och Stiftelsen Östgötamusiken.
Över sommaren
Utredningen berör tre huvudområden:
· Orkestrarna (inkl operaorkestrarna)
· Länsmusik
· Större ensembler/orkestrar inom det fria professionella musiklivet, tonsättare samt fria konsertarrangörer.

Syfte
Utredaren har sett som sitt syfte att belysa orkestrarnas situation och samtidigt belysa länsmusikens roll. Det har även varit utredarens ambition att visa på de problem nuvarande kollektivavtal skapar för effektivt utnyttjande av musikerresurserna.

Orkesterutredningen är av vitalt intresse för Östergötland som har två professionella
orkestrar om än med helt olika uppdrag.
Särskilt problematiskt är att utredaren föreslår att statens andel av kostnaderna för länsmusiken skall minska från nuvarande genomsnittliga 70 procent till 50 procent.
Kommunerna kan därmed få ökade kostnader. Men detta är inte troligt i östgötakommunerna eftersom staten bara betalar 60 procent av kostnaden här.

Inget problem
Utredarens bakomliggande tanke är även att en minskad resurs till länsmusiken skall överföras som extra stöd till orkestrarna.
Orkestrarna föreslås utökas med bland annat blåsorkestrarna där Östgöta blåsarsymfoniker är en av dessa.

Kommunen ska arbeta på sitt remissvar över sommaren. Det ska vara klart den 3 augusti. Remissvar skall vara inkomna till departementet 16 augusti.
Det ska i möjligaste mån skall vara avstämt mellan huvudmännen. Styrelserna för respektive orkester svarar för egna remissvar.

onsdag, juni 07, 2006

Kreativt tänkande konst och engelska i skolan

Kultur och fritidsnämnden har under året beviljat pengar till flera projekt bland annat samarbetsprojektet ”Kreativt tänkande konst och engelska i skolan”.
Projektet blev en framgång och kultur- och fritidsnämnden är nöjd med hur pengarna har använts.

Konstnär Joanne Hoffsten, genom Konstnärsföreningen Alka, har i samarbete med Skäggetorpsskolan och Kungsbergsskolan genomfört projektet. Budgeterade kostnader för projektet var 134 300 kr varav 50 000 kr ansöktes från Kulturforum.

Ansvarig projektledare har arbetat med 2 klasser på Skäggetorpsskolan (år 8 och 9) och 2 klasser på Kungsbergsskolan (år 6). Totalt 66 elever och fem lärare deltog i projektet.

Projektets mål
Målet med projektet har varit att eleverna ska utveckla sin kreativitet, inom konst, och förbättra sina kunskaper inom engelska.
Skäggetorpsskolan och Kungsbergsskolan under 6 månader arbetat med konst och engelsk litteratur .

Projektet har slagit väl ut på båda skolorna. Deltagande lärare och projektledaren kan konstatera att elevernas kreativitet inom ”konstdelen” har vuxit i takt med projektet, de har visat stor uppfinningsrikedom och lärt sig att hantera olika material och tagit till sig kunskaper om tredimensionella uttrycksformer. Inom ”engelskadelen” har eleverna utvecklats och har under projektet fått mer självförtroende att uttrycka sig och formulera sig på engelska.

Samarbetet stärkts
Lärare och projektledare kan se att eleverna har varit tvungna att samarbeta och att de varit tvungna att tillsammans lösa problem. En lärare menar att klassens samarbete har stärkts och att elever som tidigare varit passiva nu har blivit aktiva. Klasserna har genom projektet blivit mer sammansvetsade både till varandra och sina lärare.

Projektet ”Kreativt tänkande konst och engelska i skolan” har uppfyllt de mål de ställde och genomfört projektet enligt tidsplan. Projektledaren har lämnat in en slututvärdering till Kulturforum som ligger som bilaga. En videodokumentation av projektet håller på att produceras i samarbete med Jon Torkelstam på Pedagogiskt centrum.

söndag, juni 04, 2006

Thorbjörn Fälldin och Maud Olovsson på DN-debatt

På dagens DN-debatt skriver Thorbjörn Fälldin och Maud Olovsson en gemensam debattartikel om likheterna och skillnaderna mellan årets val och segervalet 1976.

Lite förenklat kommer dom fram till att likheterna handlar om behovet av att förbättra villkoren för företagande. Då liksom nu verkar Socialdemokraterna vara på väg åt vänster och bort från insikten om att flera jobb i den privata sektorn är en förutsättning för utvecklat välstånd och flera människor i arbete. Olikheterna mellan 1976 och dagens situation handlar om att den ickesocialistiska alliansen är bättre förberedd på att ta över regeringsmakten nu än vad man var då.

Beskrivningen är korrekt. Men jag känner sug efter lanseringen av de konkreta förslag som kan göra Mauds och hela Centerpartiets drömmar och visioner till verklighet efter höstens val.

torsdag, juni 01, 2006

Östgöta Musikdagar 2006

Eftersom Festivalklubben för Östergötlands Musikdagar haft årlig musiksoaré på Linköpings Slott så vet vi att nu är det sommar.

Staffan Mårtensson (konstnärlig ledare för Östgöta musikdagar, till vardags är han hovklarinettist i konungariket Sverige) inledde musiksoaré på Linköpings Slott med att i kåserande ordalag antyda att vetskapen om att Östgöta musikdagar behöver landshövdingeparet Björn och Helena Eriksson som beskyddare spridit sig ända upp i regeringskansliet. Enligt Staffans ringa mening är behovet av beskyddare till Östgöta musikdagar anledningen till att Björn Eriksson åter har fått landshövdingsförordnandet i Östergötland förlängt.

”Nu vet vi hur det ligger till”. Men jag skulle inte bli förvånad om det finns flera anledningar till att Björn Eriksson fått förlängt. Han beskyddar ju både elitkultur och elitidrott. En kombination som enligt min ringa mening är lysande. Kombinationen skapar oerhört många förebilder både för breddkulturen och för breddidrotten.

Smakprov på programet vilket går av stapeln 12/8 – 19/8 2006, utgjordes av Staffan Scheja på piano, först tillsammans med Staffan Mårtensson på klarinett och därefter Staffan Scheja på piano tillsammans med Agneta Eichenholz sjungande sopran.

Smakprovet gav mersmak och vi får hålla tummarna för att vädret skall bli det allra bästa under programdagarna.

Pohlman lär vara inkopplad och eftersom detta väderorakel ställt kompletterande frågor om hur många människor som berörs av angenämt festivalväder så förväntar vi oss att vädret skall visa sig från sin bästa sida.

onsdag, maj 31, 2006

Idrottsmedicin och forskning

Idrottsmedicin är ett av dom starka ben som Linköping skall stå på när Linköping skall göras till Sveriges idrottsstad 2015.

Universitetet är redan internationellt etablerat inom forskningen på idrottsmedicin.

Tänk er scenariot att landets bästa talanger inom en rad sporter väljer att studera i Linköping därför att orten erbjuder landets bästa förutsättningar för den som vill bli bäst i sin sport.

Det här handlar om att bygga upp kultur på området. Naturligtvis måste vi både ha bra anläggningar och dom bästa tränarna, men om vi fortsätter att vara politiskt överens så går det.

Lyckas vi med det här så har vi landets bästa förebilder för dom ungdomar som skall fostras in i respektive sport. På köpet får vi landets bästa folkhälsa bland dom ungdomar som aktivt strävar efter att bli bäst i en sport i stället för att sitta vid datorn och äta chipps.

Är inte visionen vacker så säg……



måndag, maj 22, 2006

Ny idrottshall för friidrott och andra inomhussporter

En ny idrottshall som är specialanpassad för friidrott skall hyras i direkt anslutning till Campushallen, är nästa steg för att göra Linköping till "Sveriges idrottsstad 2015". Hallen uppfyller de krav på regler som finns för SM-arrangemang och har även en fullmåttsplan för innebandy.

I inledningen till kommunens budget 2006 anges ”Det tilltagande intresset för friidrott ska Linköping möta med byggandet av en friidrottshall. Arbetet pågår som bäst för att hitta en finansiering. Det är en ungdomssatsning som gynnar såväl studenterna i Linköping som Linköpings skolungdom. Idrottshallens förverkligande ligger inom planperioden 2007-2009.”

Utrett
Kommunledningskontoret, kultur och fritid har utrett frågan om lämplig hall för friidrott och lämplig lokalisering och föreslår efter erbjudande från Akademiska Hus att en ny idrottshall som är specialanpassad för friidrott skall hyras i direkt anslutning till Campushallen.

Den hall som Akademiska Hus tagit fram är en komplett träningshall för friidrott, men uppfyller även de regelkrav som ställs för SM-arrangemang. Hallen har även en fullmåttsplan för innebandy med mera.

Komplett anläggning
Genom anslutningen till Campushallen skapar detta en mycket komplett anläggning för idrott och motion, både för studenter och övriga kommuninvånare i ett strategiskt läge mellan universitetet och den nya stadsdelen Djurgården.

Kommunens årliga nettokostnad för hallen vid antagande av hyresoffert med en förhöjd förstahyra om 5 000 tkr och en årlig hyra av 3 620 tkr har beräknats till
2 730 tkr.

fredag, maj 19, 2006

Plan för skolavslutnings- och sommarlovsaktiviteter 2006 i Linköping

För att ungdomar ska få en trevlig och innehållsrik avslutning på skolåret görs det arrangemang på fyra olika platser under skolavslutningsdagarna. Arrangemang under skolavslutningen kommer i år att göras i Trädgårdsföreningen och i ytterligare tre bostadsområden.

Under båda skolavslutningsdagarna kommer föräldrar, och andra vuxna som vill nattvandra, att bjudas in till ”gamla parkleken”. Där sker samling klockan 21.00.
Vid samlingen informerar polis, fält, säkerhetsgruppen samt kultur-och fritid inför kvällen. Huset kommer sedan att vara öppet fram till 01.00.

· Plan för arrangemang vid skolavslutning, 150 000 kronor

Torsdagen den 15 juni
Trädgårdsföreningen klockan 19.00 – 23.00 underhållning från scenen i form av konsert och dansuppvisning.

Ekholmen vid Fun Skate Park och idrottshallen klockan 18.00 – 24.00 med konsert, skate samt storbilds-TV. Under eftermiddagen görs en del aktiviteter för de mindre skolbarnen med hoppborg och ponnyridning.

Hangaren klockan 19.00 – 24.00 med konsert, diskotek samt happenings både ute och inne.

Linghem vid badet klockan 18.00 –24.00 med bad, konsert, laserdom med mera.

Fredagen den 16 juni
Trädgårdsföreningen klockan 19.00 – 24.00 med underhållning från scenen i form av konsert och dansuppvisning.


· Plan för sommarverksamhet 150 000 kronor

Unga ledare I samarbete med kommunledningskontoret Utbildning och Östergötlands idrottsförbund skrivs ett avtal för cirka 75 ungdomar från år 1 och 2 på gymnasiet för att ge dem ett sommarjobb på sammanlagt fyra veckor. Dessa ungdomar får under våren gå en bra ledarutbildning som Östergötlands idrottsförbund håller i. Av dessa ungdomar kommer 55 att sommarjobba i idrottsföreningar, 5 kommer att arbeta med teaterverksamhet ute på olika läger och idrottskollo, 11 kommer att arbeta med teaterverksamhet i parker och på arrangemang inom ramen för Elsas Hus och 4 kommer att arbeta med sommarverksamhet inom uppdraget ungdoms- och fritidsverksamhet.

Cirkusskola i Folkets Park kommer återigen att erbjudas under vecka 26 för åldersgrupperna 7-10 år, 13-15 år samt 16 år och uppåt.
Kostnaden för varje deltagare är 250 kronor och för det får de unga träna två timmar/dag, måndag – fredag. Varje grupp kan ta upp till 30 deltagare.

Breakdansskola, i Folkets Park under vecka 28 för åldersgrupperna 10-12 år, 13-15 år samt 16 år och uppåt. Kostnaden är även här 250 kronor med samma villkor som för cirkusskolan.

Tages hörna, för att bereda lokala band en utescen att uppträda på under sommaren arrangeras spelningar under fyra lördagar i augusti/september mellan klockan
15.00 – 18.00 tillsammans med studieförbundet Sensus.

Trägårn, I samarbete med Nolltretton, Team Valla, Studiefrämjandet samt Cityföreningen arrangeras mellan kl 18.00 – 21.00 under fyra fredagskvällar 21/7, 28/7, 4/8 samt 11/8 underhållning i Trädgårdsföreningen med musik och dansuppvisning.
Dessutom kommer Team Valla erbjuda beachvolleyboll med prova-på och tävling samt lite andra aktiviteter tiden innan scenframträdandet sätter i gång. Syftet med detta arrangemang är att få unga och gamla att se Trädgårdsföreningen som en trevlig plats för möten och rekreation.

Sommarverksamhet inom uppdraget för ungdoms- och fritidsverksamhet
Inom uppdraget för verksamheten riktat till ungdomar görs sommarverksamhet i vissa områden.
Nämnden har vid tidigare beslut avsatt medel för uppdragets lovverksamhet. För att ytterligare förstärka sommarverksamheten planeras det att tillsätta extra resurser från barn- och ungdomsnämnden

Utebio 50 000 kronor(tidigare beslut)
Vid fyra tillfällen 23/7, 30/7, 6/8 samt 10/8 visas utebio i Trädgårdsföreningen efter mörkrets inbrott. Under föregående år gjordes två visningar som blev mycket uppskattade med många besökare.

Nykvarnsfestivalen 250 000 kronor (tidigare beslut)
Musikfestival i Nykvarnsparken 18 – 19 augusti
Nämnden föreslås godkänna den uppgjorda planen för skolavslutning samt arrangemang under sommarlovet.

torsdag, maj 18, 2006

Bidrag till konstutställningar i Galleri Gatan – Konstnärsföreningen ALKA

Linköping har kommit långt när det gäller att visa konsten där människorna finns.

Allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i Konsert & Kongress det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

20 000 kronor motsvarande fyra utställningsersättningar till och med 30 juni 2007, Konstnärsföreningen ALKA, genom Björn Svensk och Thomas Edetun, ansöker om bidrag på 30 000 kronor för att kunna genomföra cirka fyra konstutställningar per år i Linköping Konsert & Kongress i det som tidigare kallats Galleri Gatan.
Föreningens tanke är att den konstovane betraktaren ska möta kvalitativ samtida konst som ett naturligt inslag i vardagen, på väg till lunchen, till sammanträdet eller till konserten.

Lokala konstnärer
Utställningarna ska också vara ett led i att synliggöra lokala konstnärer och det arbete de gör i kommunen. De ska också ge plats åt ännu inte etablerade konstnärer med anknytning till länet. Målsättningen är att eftersträva variation och rättvisa vad gäller ålder, kön och olika konstnärliga uttryck.

Planering
Björn Svensk och Thomas Edetun kommer att för föreningens räkning sköta planering av utställningarna samt ta hand om det praktiska arbete som kan behöva utföras i samband med utställningarna. Kostnaden för deras arbetsinsatser belastar inte utställningsbudgeten.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid har bedömt ärendet utifrån gällande regelverk och ett intresse av att allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

Låg kostnad
Kultur och fritid menar att det bör vara av stort intresse för Linköping Konsert & Kongress att till en låg kostnad kunna erbjuda sina 400-450 000 årliga besökare kvalitetsmässigt högt stående konstutställningar. Därför föreslår kontoret kultur- och fritidsnämnden att bevilja föreningen bidrag riktat till ersättning till utställande konstnär, ca 5 000 kronor/gång och överlåta till Linköping Konsert & Kongress att ta övriga kostnader. Dessa övriga kostnader såsom marknadsföring, förbrukningsmaterial, försäkring med mera, beräknade till ca 2 500 kronor/utställning.

Bidraget utfaller under förutsättning att Linköpings Konsert & Kongress ansvarar för en tredjedel av projektets kostnader,

Finansiering sker med medel avsatta för kulturföreningar.

tisdag, maj 09, 2006

Designkuvös ett steg till

Designkuvösen har fått utsökt medial uppmärksamhet. Carin, Elisabeth och Sofia har varit i Radio Östergötland och på TV4.

Ett annat stort glädjeämne är att de, inbjudna av marknadschefen, har fått presentera ”sitt intressanta projekt” på Svensk Form i Stockholm! Det besöket är de, enligt den rapport jag fått, mycket nöjda med.

Lena Micko inviger Designkuvösen /Treportdesignhouse den 8 juni kl 11.00.
Välkomna!

torsdag, maj 04, 2006

Ersättningsanläggningar och Folkungavallen

Diskuterat tidsplan för byggande av idrottsanläggningar som skall ersätta Folkungavallen samt projektering av Folkungavallen för bostäder tillsammans med Teknik & Samhällsbygnadsnämnden.

Senast under 2009 beräknas ersättningsanläggningarna vara klara så att byggnationen av Folkungavallen kan ta fart.

Puffat för att återigen få fart på arbetet med de nya föreningsbidragen. Det är ju föreningslivet själva som skall tala om hur dom vill att det nya föreningsbidraget skall vara utformat.

onsdag, maj 03, 2006

Hundra och en dag av Åsne Seierstad

Boken innehåller det som vi aldrig fick veta i hennes artiklar och tevereportage. Hon skriver om svårigheten att hitta någon som vågar tala om regimen, om hur svårt det är att få journalistvisum och att leva under ständigt hot att bli utkastad innan kriget börjar. Om sina egna rädslor och vardagslivet under kriget berättar hon, om både stort och smått med samma allvar och lugn.

tisdag, maj 02, 2006

En dag som fritidspolitiker i Linköping

Hade samtal med Gamla Linköping om parkeringsavgifters vara eller inte vara. Eventuellt förvärv av skogsmark för utökande av naturreservat, samt lämplighet av utlånande av kanoner till Garnisonsmuseum.

Samtal med företrädare för Jass och Bluesfestivalen. Det är jubileum 2007.

Samtal med Linköpings curlingklubb. Klubben bildades 1921 och nu vill man få till stånd en fyra banors curlinghall. Det är alltid kul med föreningar som vill något. Jag skulle inte bli förvånad om dom klarar av att få till en hall i Linköping.


Gillis och hans team stöttade på ett förträffligt sätt.

söndag, april 30, 2006

Nils Holgersson med Google Earth

Om du laddar Google Earth på din dator och zoomar in dig i Skåne, så kan du göra en resa med satellitbild som liknar den resa som Selma Lagerlöf lät Nils Holgersson göra på grågåsens rygg.

När du på låg höjd närmar dig Glimmingehus kan du ta fram boken och läsa ett stycke:

På den tiden, då Nils Holgersson drog omkring med vildgässen, fanns det alltså inga människor på Glimmingehus, men därför saknade det visst inte invånare. På taket bodde varje sommar ett storkpar i ett stort bo, på vinden levde ett par kattugglor, i lönngångarna hängde fladdermöss, i spisen i köket bodde en gammal katt, och ner i källaren funnos några hundratal av de gamla svartråttorna.

Råttor hållas just inte i högt anseende av de andra djuren, men svartråttorna på Glimmingehus utgjorde ett undantag. De omtalades alltid med aktning, därför att de hade visat mycken tapperhet i strid med sina fiender och mycken uthållighet under de stora olyckor, som hade övergått deras folk. De tillhörde nämligen ett råttfolk, som en gång hade varit mycket talrikt och mäktigt, men nu höll på att dö ut. Under en mångfald av år hade svartråttorna ägt Skåne och hela landet. De hade funnits i varenda källare, på varenda vind, i lador och logar, i visthus och bagarstugor, i ladugårdar och stall, i kyrkor och borgar, i brännerier och kvarnar, i varje av människor rest byggnad, men nu voro de fördrivna från allt detta och nästan utrotade. Bara på ett och annat gammalt ensligt ställe kunde man råka på några få av dem, och ingenstans funnos de till så stort antal som på Glimmingehus.

Dra sen vidare i Nils Holgerssons spår och se vilket skiftande och vackert land vi lever i.

söndag, april 23, 2006

Körlivet i Linköping

Jämförelsevis sticker körlivet i Linköping ut mycket positivt.

Kultur- och fritidsnämndens presidium och berörda tjänstemän har startat en dialog med kommunens mest framstående aktörer.

Initiativet kommenterades på nämndsammanträdet 2006-04-20 med att "initiativet är bra, men det finns så oerhört mycket som skulle kunna göras och som för övrigt redan borde ha gjorts för länge sen".

Kom igen nu. Vi har så mycket att vara stolta över i Linköping, inte minst körlivet som i högsta grad inrymmer både breddkultur och elitkultur.


Vi har både amatörer riktiga proffs.

fredag, april 21, 2006

Kultur i skolan

Projektet ”Kultur i skolan” fortsätter under läsåret 2006-2007. Det innebär att
10 klasser i år 2 under läsåret ges möjlighet till ytterligare fördjupning inom ämnena musik, dans, bild/form samt drama.

Projektet skall visa att olika uttrycksformer berikar varandra och att barnen genom att pröva olika ämnen får en bättre möjlighet att tillsammans med sina föräldrar välja sin egen uttrycksform från och med år 3. Det kan till exempel vara i den frivilliga undervisningen i Kulturskolan.
Med projektet vill man också nå barn som inte har möjligheter att delta i kulturaktiviteter på sin fritid.

Bild och dans
Kultur- och fritidsnämnden fattade i januari 2004 beslut om att införa försöksverksamheten ”Kultur i skolan”.
10 klasser i år 2 har under läsåret 2004/2005 arbetat med ämnena dans, bild/form och musik tillsammans med Kulturskolans pedagoger.
I april 2005 fattades ett nytt beslut om att förlänga Kultur i skolan under läsåret 2005/2006 för att ge möjlighet till ytterligare fördjupning i samma ämnen.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid föreslår att försöksverksamhetens tredje år huvudsakligen bedrivs på samma skolor som tidigare.”Kultur i skolan” bör då kunna utvärderas och ge erfarenheter. Ett glapp undviks också mellan försöksverksamheten och en eventuell permanent verksamhet.

Kostnaden är beräknad till 350 000 kronor för läsåret 2006/2007
Finansiering sker genom medel avsatta för projekt inom Kulturskolans budgetram.

torsdag, april 20, 2006

After Swim - Östgötamusiken

Levande och elektronisk musik, film, ljus- och vattenprojiceringar i simhallen.
Östgötamusiken har ansökt om medel till ett projekt kallat ”After Swim”. Det är planerat att genomföras i Linköpings simhall i november.

After Swim som är ett tvärkonstnärligt konstmusikprojekt produceras i Finland i samarbete med finländska konstnärer och Vasa stadsorkester vars konstnärlige ledare är Hannu Koivola.
När konserten tas till Linköping kommer den att framföras av Östgöta Blåsarsymfoniker.

Konserten kommer att bli en utveckling av EWO-teknik (Elektric Wind Orchestra) vilket är en kombination av blåsorkesterns akustiska ljud och modern ljudteknik.
Konstmusiken behöver hitta nya uttryckssätt för att dels bredda sin publik men också för att inspirera unga musiker att både se och höra traditionell orkester på ett annorlunda sätt.

Bra arena
Arrangören tror att simhallen är en bra arena för att locka ny publik till den här typen av konserter. Det är också planerat ett disco för ungdomar efter konserten.

Linköpings Kulturskola hör till den skola i landet som har förhållandevis flest elever på blåsinstrument, vilket är ett undantag i landet, och detta kan via denna typ av arrangemang ytterligare uppmuntras.

Östgöta Blåssymfoniker gjorde i augusti 2005 en konsert på Stora Torget i Linköping med den här typen av EWO teknik där man hade solister som Nils Landgren och Stockholms Saxofonkvartett. Konserten i simhallen kommer att bli en vidareutveckling av detta arrangemang.

Konstmusik
Konserten är planerad att genomföras under vecka 45 i Linköpings simhall och är främst riktad till ungdomar men bör även vara intressant för vuxna som är intresserade av konstmusik och särskilt blåsmusik.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid föreslår nämnden att bidra med 50 000 kronor till projektet After Swim.
Finansiering sker med 25 000 kronor genom ianspråktagande av medel avsatta för ungdomsverksamhet och 25 000 kronor av medel för projektbidrag till kulturföreningar.

måndag, april 17, 2006

Påsk

Skönt med några dagars ledighet för alla utom Centerns riksdagsman Staffan Danielsson. Han har nämligen kommit igång med bloggande.

Välkomen i gänget.

lördag, april 08, 2006

Den blodiga plattan

Den blodiga minnesplattan, ett minnesmärke från Linköpings blodbad kommer inte att vanhelgas genom att byggas över när Linköping turistsatsar med uteserveringar på torget.

onsdag, april 05, 2006

Äkta hockeykultur

Omoget och barnsligt är omdömen som fällt över LHC:s tilltag att skicka in fjärdefemman med Patrik Blomdahl i spetsen för att starta en fight när det bara har återstått någon minut och slaget har varit förlorat i hockeyns SM-slutspel. Liknande omdömen har fällts över publiken som har gastat dumheter och som har hånat motståndare.

Det tar tid att etablera äkta hockeykultur och i Linköping har vi fortfarande en hel del att lära både på läktaren och ute på isen.

Låt sjunde semifinal matchen nere i Göteborg bli det sportsliga avstamp som vi Linköpingsbor så väl behöver.

Helst vill vi naturligtvis att våra sportsliga hjältar skall ge Frölunda anledning att gratulera Linköping till platsen i lagets första SM-final någonsin. Men rår vi inte på Frölunda så ska vi naturligtvis gratulera våra besegrare.

lördag, april 01, 2006

Utrotningshotad "pansartax"
















Perro salchicha coraza, är en utrotningshotad krokodilart som lever i mellanamerika. Fritt översatt är det en "pansartax". Den är utsatt för omfattande rovfiske och om inte vi Europeer gör en insats så kommer alla kvarvarande exemplar att bli handväskor eller dylikt.

I Linköping kan vi ta emot ca sju stycken och med fördel kan dom vara mellan Drottningbron och Tannefors sluss under sommaren.

På vintern är det svårare att hitta ett härbärge. Gamla Linköping har redan tackat nej och Trädgårdsföreningen verkar inte ha några ändamålsenliga lokaler. Kanske kommer samarbetet i fjärde storstadsregionen att bli räddningen. Kolmårdens djurpark har ännu inte tackat nej, men vissa praktiska frågor återstår att lösa.

Jordbruksverket har ännu inte besvarat frågan om det gäller samma regler för uppfödning och hållande av "pansartax" som när det gäller uppfödning och hållande av mink.



fredag, mars 24, 2006

Om man talar sanning kan man vara säker på att förr eller senare bli avslöjad.

- Oscar Wilde

Talad sanning är aldrig tung att bära.

söndag, mars 19, 2006

Livet ger oss åter det vi ger åt andra

Livet ger oss åter det vi ger åt andra.

- Ivo Andric

Serben Ivo Andric – född 1892 – fick nobelpriset i litteratur 1961. Hans författarskap innehåller krönikor med motiv från Serbiens och Bosniens historia. Hans mest kända böcker är Konsulerna och Bron över Drina. Andric avled 1975.
Bron över Drina är överraskande läsupplevelse. Romanen är som en stor och sprakande gobeläng, full av färg, dramatik, grymheter och viktiga kunskaper. Mitt i den myllrande episka bilden befinner sig den ständigt pålitliga och i grunden oföränderliga bron med sina elva valv.
Andric skildrar en bygd i Bosnien från 1500-talet fram till första världskriget. I början av berättelsen ligger området tryggt förankrat i det Osmanska riket. Turkisk kultur och muslimsk religiositet dominerar även om det kristna inslaget är betydande. Fram genom århundradena ökar spänningarna mellan olika maktcentra och denna spänning får uttryck även i avkroken Višegrad.
Storpolitiska aktörer är bl a ett Osmanskt rike på defensiven, ett aggressivt nationalistiskt Serbien uppbackat av Ryssland samt dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Andric belyser hur den lilla människan – i grunden fridsam och oförarglig – kommer i kläm när politiken och den ekonomiska och tekniska utvecklingen tar alltför djärva språng. Då utlöses masspsykologiska krafter som är djupt destruktiva och tragiska. Andrics bok ger bakgrunden till problemen i dagens "Jugoslavien". Den är synnerligen lärorik och visar bl a att religösa motsättningar sällan bottnar i annat än politiska, sociala och ekonomiska problem och inte i skillnader mellan olika fanatiska uppfattningar om livsåskådning och tro.
Andric skrev mycket väl. Hans språk är underfundigt och eftertänksamt, sparsamt smyckat med effektiva liknelser och hjärtlig humor. Stor förståelse präglar hans människoskildring. Grundhållningen förefaller mig vara desillusionerad och pessimistisk. Under läsningen av romanen får man möjlighet att förstå varför människor råkar i oförsonlig konflikt med varandra. De insikter Andric förmedlar torde göra alla kategoriska svar om skurk eller ängel på Balkan ännu mer omöjliga än de redan varit.

lördag, mars 18, 2006

OS i Sverige 2018?

Nu är det dags att skapa nationell samling om Sverige skall kunna få OS år 2018.

fredag, mars 17, 2006

Utjämnat

Jag raljerade med Stefan Thornberg i Luleå genom att säga att ”LHC hade Luleå på rygg” när det stod 2-1 i matcher till Linköping och han påstod att Luleå var ”I rygg på LHC”.

I skrivande stund har jag oerhört svårt att förklara bort hans analys.

Visst hade LHC en hel hög ”Luleåspelare på rygg” i kvällens match som Luleå kammade hem med 2-5 men det var inte så här det skulle bli.

LHC skulle göra fler mål än Luleå. Inte slita upp Luleåtröjan över huvudet på motståndarna och använda knytnävarna för att manifestera det sportsliga bottennappet, medan Luleå utjämnade till 2-2 i matcher.

Nu blir det ytterligare en match i Coop arena den här säsongen. Det känndes inte nödvändigt men gjort kan inte göras ogjort.

torsdag, mars 16, 2006

Luleå på rygg

”I rygg på LHC” skriver Stefan Thornberg samtidigt som han befarar att säsongens sista match har spelats i Coop arena. Nu blir det två matcher på raken i Cloetta Center konstaterar Stefan.

Förhoppningsvis har han rätt i att det räcker det med dessa två matcher i kvartsfinalen. Men säker kan man inte vara.

Linköping tar inte ut något i förskott, men onekligen känns det som om vi har ”Luleå på rygg”.

Tjejrockskola

Kultur- och fritidsnämnden har beviljat 20 000 kronor för 2006 och lika mycket för 2007 för att Studieförbundet Vuxenskolan skall bedriva Tjejrockskola, bland flickor i högstadieåldern.

Det tycker jag är bra!

lördag, mars 11, 2006

Miljödriven affärsutveckling

För så där tio år sedan verkade hela näringslivet vara övertygat om att på sikt skulle inget företag kunna göra anspråk på långsiktig överlevnad utan att aktivt jobba med ”miljödriven affärsutveckling” och med kvalitésäkring.

Det formulerades standarder ex. ISO 14000 för miljöledning och ISO 9000 för kvalitésäkring och det utformades ledningssystem som företagen skulle följa för att visa vad man ville leva upp till och allt var inriktat på förbättring. Ständig förbättring blev ett mantra och alla skulle ha sina ISO certifikat hängande på väggen.

Ungefär vid den här tiden formulerade Sveriges bönder devisen ”På väg mot världens renaste jordbruk” och möjligen är det fortfarande en bit kvar innan, visionen eller om det var en målformulering det handlade om, oomtvistat har förverkligats.

Tyvärr har begreppen miljödriven affärsutveckling och kvalitésäkring numera blivit lite urvattnat.

Det är i högsta grad angeläget att Centerpartiet blåser liv i begreppen och hjälper till med informationsspridningen när den Borgliga alliansen lägger fram sina program för att skapa sysselsättning.


I slutändan bestämmer konsumenten vilka varor som kommer att säljas. På sikt kommer konsumenten att kräva både god miljö och rätt kvalité.

Tappa inte bort det goda miljö- och kvalitéarbete som redan utförts. Det kommer att löna sig på sikt, men rensa bort det som bara innebär byråkrati och som inte för saken framåt.

tisdag, mars 07, 2006

Tage Danielsson

Tage Danielsson skaldade att: Åh, vad världen är vacker - låt den vara!

Om vi följer Tages råd så kommer världen inte att vara speciellt vacker speciellt länge till.

lördag, mars 04, 2006

Stupid White Men av Michael Moore

”Vem i hela världen kan man lita på……….” sjöng Hola Bandola Band på 1970-talet. Jag lyssnade på texten strax efter att jag läst boken Stupid White Men av Michael Moore och jag kan säga att texten kändes mera träffande än jag kan minnas att jag upplevt den tidigare.

Det känns trots allt för simpelt att bara stämma in i ställningstagandet ”ingen rök utan eld”.

I boken Stupid White Men av Michael Moore beskriver författaren på ett initierat sätt hur George W Bush och Bin Ladens respektive affärsintressen har blivit garantin för att Bin Laden aldrig kommer att fångas in av USA:s terroristjakt.

Boken handlar också om hur George W Bush och hans partiorganisation med diverse ljusskygga metoder lyckats ta ifrån stora delar av valmanskåren rösträtten inför presidentvalet.

Boken var onekligen underhållande att läsa. Men kan det verkligen vara sant?

Jag är optimist och vill inte driva på någon häxjakt, men berörd det blev jag faktiskt.

tisdag, februari 28, 2006

Centertidning och yttrandefrihet i Sturefors

Enligt vanligtvis välunderrättad källa har Vist Centeravdelning med Sturefors som centralort prenumererat på en Centertidning åt biblioteksfilialen i Sturefors. Enligt källan är biblioteksfilialen förhindrad att ta emot prenumerationen då det skulle strida mot allmänintresse och objektivitet att låta enskilt parti förkunna sitt budskap på biblioteksfilialen.

Är det möjligen så att biblioteksfilialen gått i samma fälla som skolan, vid några tillfällen gjort när dom förbjudit samhällsinformation från alla ungdomsförbund därför att man vill kunna säga nej till Sverigedemokraterna.

Vanligtvis lägger sig inte Kultur- och fritidsnämnden i detaljfrågor ute i verksamheten, men eftersom det luktar begränsning av yttrandefriheten i det ställningstagande som biblioteksfilialen tydligen ställt sig bakom så uppmanar jag Centeravdelningen att skriva till Kultur- och fritidsnämnden. Begär prövning av om det är så här det skall gå till.

I Centerpartiet vill vi att alla åsikter skall få uttryckas. Sedan blir det ett gemensamt ansvar för alla demokratiska partierna att förklara hur fruktansvärt fel det är att göra åtskillnad mellan människor på grund av t.ex. ras, religion eller sexuell läggning.

söndag, februari 19, 2006

Digital allemansrätt

I centerpartiet har vi arbetat vidare med visionen om en digital allemansrätt säger centerpartisten Sven Bergström i ett debattinlägg i Sveriges Riksdag 2006-01-19.

Han inleder med att de styrande i landet lovat mycket beträffande tillgång till bredbandsuppkoppling, men att det har gått väldigt trögt beträffande förverkligande av utställda löften.

För mig handlar digital allemansrätt inte bara om uppkopplingar mot Internet. Det handlar i högsta grad även om att ha rätt att inom etiska och moraliska gränser fritt ha tillgång till att distribuera och att använda det som finns på nätet.

EU:s immaterialrättsdirektiv behandlar en del av dom frågorna.

Vi har en utveckling där någon kan sitta var som helst i världen och med blogg eller med hemsida förmedla vad som helst. Nationella lagar eller EU direktiv räcker inte till för att skydda upphovsrätter. Förmodligen måste vi tänka nytt i dessa sammanhang och jag menar inte att vi skall driva fram censur på samma sätt som Kinesiska myndigheter fått Google att medverka i begränsande av yttrandefriheten.

Avslutningsvis vill jag berätta en norgehistoria.
Ibland skall vi lära av grannen i väster.

lördag, februari 18, 2006

Nykvarnsfestivalen 2006



Corren är väldigt provocerande när dom beträffande Nykvarnsfestivalen skriver att Birgitta Wallberg Håkansson ”med sunda argument pressade nämndordföranden Lars Andersson att ändra åsikt” på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 2006-02-16.

Om inträdet skall vara gratis eller kosta 50 kronor är ingen stor fråga, det borde Corren begripa. Beträffande det verkliga beslutet, om nämnden skall satsa 250 000 kronor på en festival eller om pengarna förväntades göra mer nytta i någon annat sammanhang, där var enigheten total.

Det enda egentliga ifrågasättande som nämnden haft beträffande Nykvarnsfestivalen är metoderna med vilka Birgitta Wallberg Håkansson och hennes fanclub försökt driva fram beslut.

fredag, februari 17, 2006

Designkuvös och ombudgetering

I dag har de utvalda träffats i Gamla Linköping för att planera första gruppen i designkuvösen. Lycka till Elisabet, Karin och Sofia.

Utöver uppstarten har Jan Haraldsson och jag hos kommunens ekonomidirekrör hunnit med att begära ombudgetering av 195 000 kronor till brunvisa turistvägskyltar som inte förbrukades under 2005.

onsdag, februari 15, 2006

Gemensam begreppsapparat i kultur och idrott

Ca 10 000 timmar tar det att med rätt handledning, med rätt utrustning och med rätta förebilder producera en elitspelare i ishockey eller i fotboll.

Jag frågade Leif Wangin, ledare för Linköpings skolmusikkår hur lång tid det tar att med rätt förutsättningar producera en ”elitmusiker” som börjat sin bana i Linköpings skolmusikkår.

Leif var inte främmande för sättet att tänka men märkbart ovan vid språkbruket. Han berättade att han först inte reagerat positivt på sättet att uttrycka sig när jag använde begreppen ”elitkultur” och ”breddkultur”.


Han berättade sedan att han vant sig och att han numera såg fördelar i att använda en begreppsapparat som liknar den som finns i idrottsvärlden.

Begivenheter i Cloetta Center

Jag hade anledning att ringa Mike Helber på LHC för att boka ett möte. Han berättade att han hade fantastiska minnen från invigningen av Cloetta Center i september 2004. Jag blev naturligtvis oerhört både förvånad och stolt när det visade sig att han mindes delar av mitt invignings tal, ett och ett halvt år senare.

Invigningstalet återges:

Invigandet av Cloetta Center har pågått i flera dagar. Vi har fått intrummat att det är en evenemangsarena och inte en hockeyarena som invigs.
Men i kväll när vi har LHC på isen, då passar vi på och inviger hockeyarenan Cloetta Center.
Cloetta Center i Linköping är den tredje största arenan i Sverige. Det är den nyaste och den absolut tjusigaste arenan som Sverige kan visa upp just nu.
Tänk er år 2029 när det är dags att fira jubileum för arenan som vi inviger nu. Så många begivenheter, minnesvärda upplevelser vid arenan vi då kommer att minnas tillbaka på.

- Hur många SM guld har LHC kammat hem?
- Vad hette dom där gamla NHL rävarna, som LHC hade fostrat?
- Hur många landslagsspelare har kommit från LHC?
- Blev det några VM matcher när hallen var ny?
- Jag vill minnas att redan 2005 spelades dam VM i Cloetta Center kommer någon att säga i högtidstal under 25 års jubileet.

Tillbaka nu till dagens verklighet.
Vems förtjänst är det att vi just nu har den här arenan, med alla möjligheter för Linköping?
Det är förstås arenans egen huvudattraktion, LHC:s förtjänst.
Utöver styrelsen så vill jag nämna:
- alla spelare
- ledare
- föräldrar
- supportrar
- sponsorer
- kaffekokare
- lotteriförsäljare
- skridskoslipare
Det är ni som med alla era insatser har gjort arenabygget möjligt.

Tack LHC för det som ni betyder för Linköping.

Naturligtvis var det en väldigt stark upplevelse för alla som var med om invigningen.

Låt oss hoppas att det i samband med slutspelet blir dags för nästa starka upplevelse och att vi skall minnas den starka upplevelsen 2006 lika positivt som invigningen.


Först skall vi klara av OS hockeyn.

Blir det Foppa, eller vem skall bli OS joker den här gången?

tisdag, februari 14, 2006

Länsmuseet andra aktörer

Utöver Linköpings kommun och kommunens överenskommelse med Östergötlands länsmuseum finns Staten genom Kulturrådet och Regionförbundet Östsam för landstinget i Östergötland som bidragsgivare.

Från Östsam kommer för 2006.
- för länsmuseiuppdraget 4 450 000 kr,
- för Löfstad slott 383 000 kr,
- som stöd för länskonstnärerna 202 000 kr och
- för värdskapet av Kulturarv Östergötland 515 000 kr.
Totalt 5 550 kronor.

Gemensamt för Linköpings kommun, Landstinget och Norrköpings kommun har ett forum benämnt museiberedningen bildats.

Museiberedningen

I den partsammansatta gruppen som haft benämningen museiberedningen har för Linköping Mats Johansson, Bengt Olsson och Gustav Mankel verkat. Museiberedningen har överlämnat sitt arbete till Q14, gruppen som skapats för att ta fram en överenskommelse om hur hela det regionala kulturområdet skall styras och finansieras.

Museieberedningen har gjort en programförklaring. Inventerat regionala förväntningar, vaskat fram gamla och nya synsättet på Länsmuseets roll, inventerat regionens kulturarvsaktörer, beskrivit den publika funktionen, beskrivit samlingar och arkiv, beskrivit konsten samt beskrivit kulturmiljö och arkeologi. Därutöver har beredningen beskrivit organisation / allianser som är tillämpliga och man har landat i de uppdrag som länsmuseet förväntas kunna utföra.

Beredningen poängterar att i det förslag som lämnas inte har tagits hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna. De ekonomiska konsekvenserna får sedan hanteras i de avtal som respektive huvudman tecknar med Östergötlands länsmuseum.

måndag, februari 13, 2006

Överenskommelse med Östergötlands länsmuseum

Länsmuseet som är en självständig kultur institution med egen styrelse har rätt men också skyldighet att självständigt planera, genomföra och följa upp sin verksamhet.

Verksamheten styrs av driftsanslag där huvudmännen, landstingen genom Östsam ger 57% och Linköpings kommun ger 43% av det årliga bidraget som för Linköping utgör 3 081 Tkt under 2006.

Under den pågående rekonstruktionen av Länsmuseet har det uppdagats att det är konstigt när Länsmuseets egen styrelse inte bara planerade utan även fastställde sitt eget uppdrag, vilket sedan huvudmännen lydigt hade för vana att beställa.

För att i någon mån stärka beställarens position inrättades en museiberedning, vilken blev partsammansatt från Östsam, Linköping och Norrköping.

Museiberedningens arbete kom att revolutionera synen på Länsmuseets ansvar. Efter att man gjort en programförklaring där de statliga, regionala och de lokala förväntningarna inventerats vaskades två synsätt på Länsmuseets roll fram nämligen det gamla och det nya synsättet.

Det gamla synsättet innebär att: Länsmuseet skall ha all kompetens själv och det nya synsättet innebär att: Länsmuseet arbetar som samlande kraft och att museet har en särskild beställning från Linköpings kommun, för vilken museet både genom sin lokalisering och av historiska skäl har en särskild betydelse.

I Linköpings beställning betonas att museet under 2006 ska prestera en komplett plan för hur återuppbyggnaden av ”basutställningen” skall ske och hur den är tänkt att finansieras. Därutöver betonas att länsmuseet skall vidta ytterligare åtgärder för att levandegöra den unika konstsamlingen, genom visningar eller annan konstpedagogisk verksamhet och att arbete skall ske med ”mångkulturåret”.

Förhoppningsvis närmar vi oss nu en situation där vi kan tala om att det är den museiverksamhet som Linköpingsborna vill ha som vi beställer. Men det återstår mycket arbete. Konstutställningen är ännu alldeles för okänd och det finns övrigt att önska beträffande hängning av tavlor och kringarrangemang.

söndag, februari 12, 2006

Hästbyar i Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors

Kultur- och fritidsnämndens yttrande över samrådshandling avseende översiktsplan för Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors växer fram.

Denna plan är en så kallad fördjupning av den kommunomfattande översiktsplanen. I planen redovisas grunddragen i den långsiktiga användningen av mark och vatten.

Planen upprättas i enlighet med de regler som är angivna i Plan- och bygglagen, vilket innebär att planförslaget skall vara föremål för diskussion och remissbehandling först under samrådsskedet och sedan under utställningsskedet.

Planen kommer att antas av fullmäktige, den är inte bindande men ger ett uttryck för kommunens vilja vad gäller den framtida markanvändningen och utvecklingen av området.

Kultur- och fritidsnämndens uppfattning är att det är av största vikt att befintliga hästanläggningar, där föreningar bedriver en värdefull fritidsverksamhet främst för flickor, får finnas kvar inom området. Hästhållningen i området bedöms också bidra till områdets attraktionskraft som bostadsområde. Alla åtgärder som kan göras för att behålla hästanläggningarna i området måste prövas i det vidare arbetet med planen för området.

Det bör även prövas om det går att anlägga s k ”Hästbyar”. Bebyggelseplanering och övrig planering i området bör inriktas på centrumbildningar runt stallen där det tydligt framgår att planeringen inriktas på att främja ridsport och att hästarna ska finnas kvar i området.

Kommunen bör garantera långsiktiga och hållbara avtal om upplåtelse alternativt försäljning av marken till berörda föreningar för att möjliggöra tillkomsten av ”Hästbyarna”.

Tulpanfeber



I går kväll hade ”Tulpanfeber” som är årets upplaga av studentspex i Linköping säsongspremiär på Nationernas hus. Showen syftar på 1630-talets Amsterdam där äkta galenskap utbryter när spekulation i tulpanlökar ersätter aktiespekulation.

En viktig scen är konstnärsateljén eftersom framgångsrika män låter måla sitt porträtt.

En smågemytlig bedräglighet i beskrivningen av tidsandan genomsyrar pjäsen. Både tulpanlökar och målningar är förfalskade och namnet ”Den myglande Holländaren” får sin rätta innebörd.

Anknytning till musikinstrument och till orter känns trevligt när rollerna stundtals rimmas på vers.

Vid sidan av representanter för studentspex i andra städer hade min fru Carina och jag nöjet att vara inbjudna på premiärfest.

En verkligt trevlig övning som med fog kan benämnas ”premiärfest” tog större delen av natten i anspråk.

lördag, februari 11, 2006

Biblioteksplan skall varje kommun ha


Enligt nu gällande bibliotekslag skall varje kommun ha en biblioteksplan. Planen skall beskriva vilka behov medborgarna har och hur effektivt samarbetet är med biblioteksfilialerna.

fredag, februari 10, 2006

Gemensamt program för kultur, idrott och folkhälsa ?


Inom breddkultur och breddidrott skapas folkhälsa när folk rör på sig. Antingen rör man sig fysiskt inom idrotts- och fritidssektorn, eller också rör man på sig intellektuellt inom kulturen.

I Linköpings kommun är kultur samt, idrotts- och fritidsfrågor lika viktiga.

Tidigare trodde vi att vi skulle tvingas välja mellan att satsa på bredden eller att satsa på eliten. Numera har vi insett att bredden och eliten kompletterar varandra. Att dom inte alls är konkurrenter utan att dom i själva verket kompletterar varandra.

När elitidrott eller elitkultur utövas på tillräckligt hög nivå kan man säga att det är konst det som utövas. Båda sakerna skapar ett betydande underhållningsvärde, vilket är oerhört betydelsefullt för att Linköping skall fortsätta att vara kanske Sveriges bästa stad att leva i.

Utöver underhållningsvärdet är elitverksamheten viktig för att skapa förebilder åt breddverksamheten och breddverksamheten är viktig för elitverksamheten därför att det är från bredden som den framtida eliten rekryteras.

Kanske borde Linköping utarbeta ett gemensamt handlingsprogram för idrott, kultur och för folkhälsa.







torsdag, februari 09, 2006

Kinesiska semesterbyar


Lite drömmande skriver LRF:s förbundsordförande Lars- Göran Pettersson: ”Vem vågar egentligen fantisera om lantbruk som en av landets starkaste tillväxtmotorer i konkurrens med till exempel IT, elektronik eller läkemedel?”

Det är i högsta grad dags att någon börjar fantisera och visionera. Lite hög svansföring skadar inte. Om det är jordbruket eller någon annan aktör i Sverige som tar hand om turistmarknaden är mindre viktigt.

Det viktiga är att kultur och turism hör ihop och att dom inblandade hjälps åt.

Är det möjligen dags att bygga semesterbyar åt Kineser i Sverige på samma sätt som Italienarna byggde semesterbyar i Italien åt Svenskar på 1950 – talet?

onsdag, februari 08, 2006

Kultur och turism hör ihop

I dag reser fem miljoner Kineser utomlands. Prognoserna säger att om fem år handlar det om 20 miljoner Kineser som kommer att resa utomlands.

Då Sverige numera tillhör Kinas tillåtna krets av besöksmål är marknaden stor.

Utöver Kineser har vi Indier och Ryssar.

På nationell och på regional nivå finns medvetandet om den nya marknaden.

Låt oss tänka till på lokal nivå så att vi verkligen har något att erbjuda när efterfrågan kommer.

För kultur och turism hör ihop.

tisdag, februari 07, 2006

Mera om muslimbilder



Svallvågorna efter muslimbilderna fortsätter att fascinera.

Eftersom man skall reagera på ett intelligent sätt också på en ointelligent handling så har både Jyllands Posten och den muslimska världen numera en hel del saker att bygga vidare på.

"På ett intelligent sätt."



söndag, februari 05, 2006

En riktig vinter motvikt i debatten om växthuseffekten

Dagen började kallt med -20 grader på termometern. Mitt på dagen hade temperaturen stigit till ca -12 grader. Det vackra vädret till ära åkte familjen Andersson, i dag förstärkt med en Jansson, skidor på Landeryds golfbana.

Träffade elitmotionär som påstod sig ha åkt skidor i Linköping varje dag, utom fyra när arbete påstods ha lagt hinder i vägen, sedan jul.

Så här rejäl vinter vet jag inte när jag upplevde senast. Det är ganska skönt, som motvikt till alla profetior om växthuseffekt och om stigande vattennivå i världshaven på grund av smältande glaciärisar.



Undrar just om det är hundralappen jag gav till Naturskyddsföreningen förra året som redan har gjort verkan.

I förarbetet till insamlingen så pratades om att vi skulle få vänja oss vid att det nog inte skulle komma att bli någon snö nedanför fjällkedjan i framtiden.