onsdag, augusti 30, 2006

Enkät från Konstnärernas riksorganisation

Konstnärernas riksorganisation är ett organ som driver yrkesrelaterade frågor för konstnärer på riks- och distriktsnivå. KRO har ca 4 000 aktiva medlemmar men fungerar också som informationskanal för ett än större antal konstnärer i landet.

"Det kommande valet har gjort att vi, som många andra yrkes- och intressegrupper, är nyfikna på hur våra folkvalda ställer sig till frågor som rör vårt arbetsområde. Vi menar också att det helt uppenbart även rör andra än oss personligen, då konst är en central plats för reflektion av vår samtid och på många sätt tangerar t.ex. utbildning, historia, samhällsanalys, pedagogik, naturvetenskap, ekonomi, nöje, sport etc., etc. Dess nyttoaspekt och instrumentella kvaliteter är också något som allt som oftast lyfts fram i samhällsdebatten. Att dessutom konsten har ett egenvärde som en betydande del av vårt kulturarv gör det viktigt att analysera denna betydelse ur ett samhällsperspektiv." Skriver KRO.

De tre frågor KRO vill ha svar på är följande:

- Hur ser ni på konstnärernas verksamhet i er kommun?

- Hur vill ni skapa möten mellan samtidskonsten och kommunens invånare?

- Hur ser ni på konstens roll i kommunens utveckling och framtidsplaner?

Svar:
Naturligtvis är konsten och även annan kulturell och idrottslig verksamhet oerhört viktig för samhällsutvecklingen men vi kan för den skull inte strunta i pengarna bara för att vi ombeds att lägga ut texten.

1. I vår kommun har konsten stort svängrum och det är vi stolta över.


2. Jag skulle vilja att konsten i större omfattning försöker möta människorna där människorna finns inte att konsten skall tillföras ytterligare pengar för att i nästa läge få människor till templen, som jag anser utgörs av Länsmuseet och Passagen.

3. Vi skall behålla 1% regeln i samband med kommunens byggen men det vore välgörande om vi kunde vara lite friare med placeringen än vad reglerna nu medger. Diskussionen om ”Metamorfosens” permanenta placering i Järnvägsparken är exempel på välgörande nytänkande.


Inga kommentarer: