torsdag, maj 18, 2006

Bidrag till konstutställningar i Galleri Gatan – Konstnärsföreningen ALKA

Linköping har kommit långt när det gäller att visa konsten där människorna finns.

Allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i Konsert & Kongress det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

20 000 kronor motsvarande fyra utställningsersättningar till och med 30 juni 2007, Konstnärsföreningen ALKA, genom Björn Svensk och Thomas Edetun, ansöker om bidrag på 30 000 kronor för att kunna genomföra cirka fyra konstutställningar per år i Linköping Konsert & Kongress i det som tidigare kallats Galleri Gatan.
Föreningens tanke är att den konstovane betraktaren ska möta kvalitativ samtida konst som ett naturligt inslag i vardagen, på väg till lunchen, till sammanträdet eller till konserten.

Lokala konstnärer
Utställningarna ska också vara ett led i att synliggöra lokala konstnärer och det arbete de gör i kommunen. De ska också ge plats åt ännu inte etablerade konstnärer med anknytning till länet. Målsättningen är att eftersträva variation och rättvisa vad gäller ålder, kön och olika konstnärliga uttryck.

Planering
Björn Svensk och Thomas Edetun kommer att för föreningens räkning sköta planering av utställningarna samt ta hand om det praktiska arbete som kan behöva utföras i samband med utställningarna. Kostnaden för deras arbetsinsatser belastar inte utställningsbudgeten.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid har bedömt ärendet utifrån gällande regelverk och ett intresse av att allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

Låg kostnad
Kultur och fritid menar att det bör vara av stort intresse för Linköping Konsert & Kongress att till en låg kostnad kunna erbjuda sina 400-450 000 årliga besökare kvalitetsmässigt högt stående konstutställningar. Därför föreslår kontoret kultur- och fritidsnämnden att bevilja föreningen bidrag riktat till ersättning till utställande konstnär, ca 5 000 kronor/gång och överlåta till Linköping Konsert & Kongress att ta övriga kostnader. Dessa övriga kostnader såsom marknadsföring, förbrukningsmaterial, försäkring med mera, beräknade till ca 2 500 kronor/utställning.

Bidraget utfaller under förutsättning att Linköpings Konsert & Kongress ansvarar för en tredjedel av projektets kostnader,

Finansiering sker med medel avsatta för kulturföreningar.

Inga kommentarer: