måndag, juni 12, 2006

Den professionella orkestermusiken i Sverige

En utredning om den professionella orkestermusiken i Sverige har flera intressanta frön i sig för Östergötlands del. Bland annat vill man i utredningen upphöja Östgöta blåsarsymfoniker till orkester.

Utredningen om den professionella orkestermusiken i Sverige lämnades den 7 april i år till Utbildnings- och kulturdepartementet.
Ett drygt 100-tal instanser har inbjudits att lämna yttrande, bland annat Linköpings och Norrköpings kommuner samt Landstinget/Östsam samt därutöver de berörda institutionerna i regionen det vill säga Norrköpings symfoniorkester och Stiftelsen Östgötamusiken.
Över sommaren
Utredningen berör tre huvudområden:
· Orkestrarna (inkl operaorkestrarna)
· Länsmusik
· Större ensembler/orkestrar inom det fria professionella musiklivet, tonsättare samt fria konsertarrangörer.

Syfte
Utredaren har sett som sitt syfte att belysa orkestrarnas situation och samtidigt belysa länsmusikens roll. Det har även varit utredarens ambition att visa på de problem nuvarande kollektivavtal skapar för effektivt utnyttjande av musikerresurserna.

Orkesterutredningen är av vitalt intresse för Östergötland som har två professionella
orkestrar om än med helt olika uppdrag.
Särskilt problematiskt är att utredaren föreslår att statens andel av kostnaderna för länsmusiken skall minska från nuvarande genomsnittliga 70 procent till 50 procent.
Kommunerna kan därmed få ökade kostnader. Men detta är inte troligt i östgötakommunerna eftersom staten bara betalar 60 procent av kostnaden här.

Inget problem
Utredarens bakomliggande tanke är även att en minskad resurs till länsmusiken skall överföras som extra stöd till orkestrarna.
Orkestrarna föreslås utökas med bland annat blåsorkestrarna där Östgöta blåsarsymfoniker är en av dessa.

Kommunen ska arbeta på sitt remissvar över sommaren. Det ska vara klart den 3 augusti. Remissvar skall vara inkomna till departementet 16 augusti.
Det ska i möjligaste mån skall vara avstämt mellan huvudmännen. Styrelserna för respektive orkester svarar för egna remissvar.

Inga kommentarer: