måndag, februari 13, 2006

Överenskommelse med Östergötlands länsmuseum

Länsmuseet som är en självständig kultur institution med egen styrelse har rätt men också skyldighet att självständigt planera, genomföra och följa upp sin verksamhet.

Verksamheten styrs av driftsanslag där huvudmännen, landstingen genom Östsam ger 57% och Linköpings kommun ger 43% av det årliga bidraget som för Linköping utgör 3 081 Tkt under 2006.

Under den pågående rekonstruktionen av Länsmuseet har det uppdagats att det är konstigt när Länsmuseets egen styrelse inte bara planerade utan även fastställde sitt eget uppdrag, vilket sedan huvudmännen lydigt hade för vana att beställa.

För att i någon mån stärka beställarens position inrättades en museiberedning, vilken blev partsammansatt från Östsam, Linköping och Norrköping.

Museiberedningens arbete kom att revolutionera synen på Länsmuseets ansvar. Efter att man gjort en programförklaring där de statliga, regionala och de lokala förväntningarna inventerats vaskades två synsätt på Länsmuseets roll fram nämligen det gamla och det nya synsättet.

Det gamla synsättet innebär att: Länsmuseet skall ha all kompetens själv och det nya synsättet innebär att: Länsmuseet arbetar som samlande kraft och att museet har en särskild beställning från Linköpings kommun, för vilken museet både genom sin lokalisering och av historiska skäl har en särskild betydelse.

I Linköpings beställning betonas att museet under 2006 ska prestera en komplett plan för hur återuppbyggnaden av ”basutställningen” skall ske och hur den är tänkt att finansieras. Därutöver betonas att länsmuseet skall vidta ytterligare åtgärder för att levandegöra den unika konstsamlingen, genom visningar eller annan konstpedagogisk verksamhet och att arbete skall ske med ”mångkulturåret”.

Förhoppningsvis närmar vi oss nu en situation där vi kan tala om att det är den museiverksamhet som Linköpingsborna vill ha som vi beställer. Men det återstår mycket arbete. Konstutställningen är ännu alldeles för okänd och det finns övrigt att önska beträffande hängning av tavlor och kringarrangemang.

Inga kommentarer: