lördag, september 02, 2006

Alla goda gåvors givare ?

Den som har försökt formulera ett försäljningserbjudande känner till mekanismen att:

- Gratis är gott

Ta tre betala för två, om ni äter à la carte vid den eller den tidpunkten så får ni någonting gratis, är exempel på erbjudanden som helt enkelt är till för att avleda uppmärksamheten från det pris som någon ändå betalar.

Självklart kan ingen som driver affärsverksamhet ge bort det som skall vara levebrödet men ändå är det effektivt att påstå att något är gratis i jämförelse med att ange priset för allt redan från början.

På samma sätt förhåller det sig med kommunala nyttigheter. Visst kan man använda taxan för att styra användandet till vissa tidpunkter på dygnet, eller till att med avgift minska tillförseln av skattepengar, eller helt enkelt till att begränsa användandet därför att alla skall få del av kakan.

Man blir väldigt trött när politiska motståndare inte kan skilja på gratis och avgiftsfritt.

Det finns inga kommunala nyttigheter som är gratis! Däremot finns det kommunala nyttigheter som är avgiftsfria. Avgiftsfritt betyder endast att nyttigheten betalas någon annan stans, i värsta fall med en högre utdebiterad kommunalskatt.

Ibland skulle det vara lockande att bara flyta med och försöka framstå som alla goda gåvors givare, men det är ju inte seriöst och förr eller senare så skall ju notan betalas.

Inga kommentarer: