söndag, februari 12, 2006

Hästbyar i Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors

Kultur- och fritidsnämndens yttrande över samrådshandling avseende översiktsplan för Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors växer fram.

Denna plan är en så kallad fördjupning av den kommunomfattande översiktsplanen. I planen redovisas grunddragen i den långsiktiga användningen av mark och vatten.

Planen upprättas i enlighet med de regler som är angivna i Plan- och bygglagen, vilket innebär att planförslaget skall vara föremål för diskussion och remissbehandling först under samrådsskedet och sedan under utställningsskedet.

Planen kommer att antas av fullmäktige, den är inte bindande men ger ett uttryck för kommunens vilja vad gäller den framtida markanvändningen och utvecklingen av området.

Kultur- och fritidsnämndens uppfattning är att det är av största vikt att befintliga hästanläggningar, där föreningar bedriver en värdefull fritidsverksamhet främst för flickor, får finnas kvar inom området. Hästhållningen i området bedöms också bidra till områdets attraktionskraft som bostadsområde. Alla åtgärder som kan göras för att behålla hästanläggningarna i området måste prövas i det vidare arbetet med planen för området.

Det bör även prövas om det går att anlägga s k ”Hästbyar”. Bebyggelseplanering och övrig planering i området bör inriktas på centrumbildningar runt stallen där det tydligt framgår att planeringen inriktas på att främja ridsport och att hästarna ska finnas kvar i området.

Kommunen bör garantera långsiktiga och hållbara avtal om upplåtelse alternativt försäljning av marken till berörda föreningar för att möjliggöra tillkomsten av ”Hästbyarna”.

Inga kommentarer: