tisdag, februari 14, 2006

Länsmuseet andra aktörer

Utöver Linköpings kommun och kommunens överenskommelse med Östergötlands länsmuseum finns Staten genom Kulturrådet och Regionförbundet Östsam för landstinget i Östergötland som bidragsgivare.

Från Östsam kommer för 2006.
- för länsmuseiuppdraget 4 450 000 kr,
- för Löfstad slott 383 000 kr,
- som stöd för länskonstnärerna 202 000 kr och
- för värdskapet av Kulturarv Östergötland 515 000 kr.
Totalt 5 550 kronor.

Gemensamt för Linköpings kommun, Landstinget och Norrköpings kommun har ett forum benämnt museiberedningen bildats.

Museiberedningen

I den partsammansatta gruppen som haft benämningen museiberedningen har för Linköping Mats Johansson, Bengt Olsson och Gustav Mankel verkat. Museiberedningen har överlämnat sitt arbete till Q14, gruppen som skapats för att ta fram en överenskommelse om hur hela det regionala kulturområdet skall styras och finansieras.

Museieberedningen har gjort en programförklaring. Inventerat regionala förväntningar, vaskat fram gamla och nya synsättet på Länsmuseets roll, inventerat regionens kulturarvsaktörer, beskrivit den publika funktionen, beskrivit samlingar och arkiv, beskrivit konsten samt beskrivit kulturmiljö och arkeologi. Därutöver har beredningen beskrivit organisation / allianser som är tillämpliga och man har landat i de uppdrag som länsmuseet förväntas kunna utföra.

Beredningen poängterar att i det förslag som lämnas inte har tagits hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna. De ekonomiska konsekvenserna får sedan hanteras i de avtal som respektive huvudman tecknar med Östergötlands länsmuseum.

Inga kommentarer: