torsdag, april 20, 2006

After Swim - Östgötamusiken

Levande och elektronisk musik, film, ljus- och vattenprojiceringar i simhallen.
Östgötamusiken har ansökt om medel till ett projekt kallat ”After Swim”. Det är planerat att genomföras i Linköpings simhall i november.

After Swim som är ett tvärkonstnärligt konstmusikprojekt produceras i Finland i samarbete med finländska konstnärer och Vasa stadsorkester vars konstnärlige ledare är Hannu Koivola.
När konserten tas till Linköping kommer den att framföras av Östgöta Blåsarsymfoniker.

Konserten kommer att bli en utveckling av EWO-teknik (Elektric Wind Orchestra) vilket är en kombination av blåsorkesterns akustiska ljud och modern ljudteknik.
Konstmusiken behöver hitta nya uttryckssätt för att dels bredda sin publik men också för att inspirera unga musiker att både se och höra traditionell orkester på ett annorlunda sätt.

Bra arena
Arrangören tror att simhallen är en bra arena för att locka ny publik till den här typen av konserter. Det är också planerat ett disco för ungdomar efter konserten.

Linköpings Kulturskola hör till den skola i landet som har förhållandevis flest elever på blåsinstrument, vilket är ett undantag i landet, och detta kan via denna typ av arrangemang ytterligare uppmuntras.

Östgöta Blåssymfoniker gjorde i augusti 2005 en konsert på Stora Torget i Linköping med den här typen av EWO teknik där man hade solister som Nils Landgren och Stockholms Saxofonkvartett. Konserten i simhallen kommer att bli en vidareutveckling av detta arrangemang.

Konstmusik
Konserten är planerad att genomföras under vecka 45 i Linköpings simhall och är främst riktad till ungdomar men bör även vara intressant för vuxna som är intresserade av konstmusik och särskilt blåsmusik.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid föreslår nämnden att bidra med 50 000 kronor till projektet After Swim.
Finansiering sker med 25 000 kronor genom ianspråktagande av medel avsatta för ungdomsverksamhet och 25 000 kronor av medel för projektbidrag till kulturföreningar.

Inga kommentarer: