lördag, mars 11, 2006

Miljödriven affärsutveckling

För så där tio år sedan verkade hela näringslivet vara övertygat om att på sikt skulle inget företag kunna göra anspråk på långsiktig överlevnad utan att aktivt jobba med ”miljödriven affärsutveckling” och med kvalitésäkring.

Det formulerades standarder ex. ISO 14000 för miljöledning och ISO 9000 för kvalitésäkring och det utformades ledningssystem som företagen skulle följa för att visa vad man ville leva upp till och allt var inriktat på förbättring. Ständig förbättring blev ett mantra och alla skulle ha sina ISO certifikat hängande på väggen.

Ungefär vid den här tiden formulerade Sveriges bönder devisen ”På väg mot världens renaste jordbruk” och möjligen är det fortfarande en bit kvar innan, visionen eller om det var en målformulering det handlade om, oomtvistat har förverkligats.

Tyvärr har begreppen miljödriven affärsutveckling och kvalitésäkring numera blivit lite urvattnat.

Det är i högsta grad angeläget att Centerpartiet blåser liv i begreppen och hjälper till med informationsspridningen när den Borgliga alliansen lägger fram sina program för att skapa sysselsättning.


I slutändan bestämmer konsumenten vilka varor som kommer att säljas. På sikt kommer konsumenten att kräva både god miljö och rätt kvalité.

Tappa inte bort det goda miljö- och kvalitéarbete som redan utförts. Det kommer att löna sig på sikt, men rensa bort det som bara innebär byråkrati och som inte för saken framåt.

Inga kommentarer: