fredag, november 20, 2009

Installation av rektor Jörgen Tholin

Högskoleutbildning har funnits på Gotland sedan 1970-talet. Högskolan på Gotland etablerades 1998 och är lokaliserad till Campus Visby. I år har Högskolan drygt 2400 helårsstudenter och drygt 200 anställda.

Jörgen Tholin blir Högskolans tredje rektor.


Foto Lars Andersson.
Bilden föreställer nya rektorn Jörgen Tholin som håller sitt eget installationstal efter att "storebror" Anders Hallberg från Uppsala förmanat och tuktat lillebror.


I kontrast mot välkomnandet av årets studenter som jag hade nöjet att närvara på 2009-09-03 blev rektorsinstallationen en lyckad akademisk manifestation.

Förs talade Anders Hallberg, rektor på Uppsala Universitet. Han erinrade om vilka plikter en rektor har. Han förmanade sin nyblivne kollega likt en storebror som förmanar en lillebror. Han pratade om små Högskolor med hög svansföring och han berättade att den förste rektorn installerats i Paris år 1244. Anders berättade att på 1200-talet var rektor så fint att en rektor stod högre på samhällsstegen än läkare och jurister. På 1300-talet var rektor finare än teologer. Där tog han sannolikt i så han nästan kräktes. Men en sådan här dag finns ingen anledning att ifrågasätta rektorns storhet.

Därefter äntrade dagens huvudperson nyutnämnde rektorn Jörgen Tholin talarstolen. Han förklarade att Gotland befinner sig lite närmare universum än vad resten av Sverige gör. Han förklarade att bildning handlar om vårt sätt att uppfatta tillvaron (notera att han inte sade att Gotland är universum). Högskolan skall ta till sig nya tekniska lösningar, man skall våga göra pedagogiska förändringar och det skall satsas på forskning. Fem nya proffesorer skall rekryteras. På Jörgens rum finns en tavla som föreställer en daggkåpa. Jörgens dotter som tydligen heter Elin och är lillasyster hade inför en avslutning på dagis velat föreställa en daggkåpa i en teaterpjäs. När Elin förklarat vilka kläder hon måste ha för att kunna vara ”en riktig daggkåpa” och pappa försökt åtminstone pruta bort gröna skor så skrek Elin så det hördes i hela Ulricehamn att ”jag skall vara en riktig daggkåpa”. Jörgen sammanfattade sitt inlägg med att han ville vara en riktig daggkåpa. Bidra med både sol och näring till Högskolan på Gotland.

Efter Jörgens tal släpptes Inger Andersson, ordföranden i Högskolan på Gotland fram till talarstolen. Hennes kroppspråk påminde om beskrivningen som Jörgen hade av hans egen vilja att pruta när dottern Elin ville vara ”en riktig daggkåpa”. Först så noterade hon att Liberal Education var viktigt. Sedan erinrade hon sig att högskoleverket nyligen gjort revision på lärosätet och att de uttryckt sig väldigt positivt om hela Högskolans enorma förändringsmotivation. Därefter drog hon till med budskapet som mera harmonierade kroppsspråket "det går bra nu, men vi ser orosmoln. Ekonomiska orosmåln”. Om några år när anslagsnedskärningarna kommer, då blir det inte roligt förkunnade hon. Kanske var hon bara allmänt benägen att bädda för att om några år kunna säga ”vad var det jag sade”. Kanske hade hon en dålig dag på jobbet. Möjligen var hon besviken för något som inte gått hennes väg. Vi skall hoppas att en tråkig tant inte får hindra en positiv utveckling för Högskolan på Gotland.

Visst har Jörgen rätt när han påstår att bildning, kanske även framtidstro för den delen, handlar om vårt eget sätt att uppfatta tillvaron.

Inga kommentarer: