lördag, november 07, 2009

Vindkraftverk - frihetssymbol med historiska anor

Jag ska berätta hur jag tänker när jag säger att vindkraftverk - är en frihetssymbol med historiska anor. Egentligen är vindkraftverk inget annat än väderkvarn i modern tappning. Jag tänker berätta om väderkvarnen som frihetssymbol och jag tänker låta vindkraftverken ärva väderkvarnens förtjänster.

Redan de gamla grekerna förstod att man kunde använda vindkraften. De hade inga väderkvarnar men de hade segel på sina båtar. Det är okänt hur länge människan har behärskat konsten att tämja vinden, men redan för tretusen år sedan fanns någon typ av väderkvarn i Kina och i Japan. Den första historiskt väldokumenterade väderkvarnen är från 947 e.Kr. Den fanns i Persien nära gränsen till Afghanistan. Innan ångmaskinen satte fart på industrialismen stod vattenkraften och vindkraften för vardera hälften av energiproduktionen i Europa. Under den här tiden spelade väderkvarnen mycket stor politisk roll. Väderkvarnen blev redskap för sociala framsteg. Antalet duktiga mekaniker ökade. Väderkvarnen spelade roll för kvinnans frigörelse. Kvinnorna fick tid över, då de inte längre behövde mala säden för hand. Under 1300-talet hade godsägarna och kyrkan ensamrätt till vattendragen och monopol på kvarnarna som drevs med vattenkraft. De utnyttjade sin monopolställning och skinnade bönderna.


Vinden tillhörde alla och den var gratis. Väderkvarnen spelade roll för utvecklingen av vårt materiella välstånd, men framför allt blev den en frihetssymbol. Alla vet att väderkvarnarna har förlorat sin kommersiella betydelse för länge sedan. Men det är fel att underskatta väderkvarnens betydelse som historiskt avstamp för dagens vindkraftbyggare.Jag kommer inte att bli förvånad om man i framtiden kommer att se dagens vindkraftsbyggare som frihetskämparna som lyckades frigöra oss från beroendet av energi som genererar växthusgaser.


Tänk er en kvällsbris och ett vindkraftverk som avtecknar sig mot en klarblå himmel och ett hav i öster medan solen går ned i väster.

"Linjer och volymer ger spänning åt ytor - kan någonting överträffa silhuetten av ett vindkraftverk - vidöppen himmel mot en markyta och ett hav.
En enda tjock kontur?"

Inga kommentarer: