torsdag, september 03, 2009

Välkomnande till ön

Hade i går nöjet att delta i Högskolan på Gotland och Gotlands kommuns välkomnande av nya studenter. Begivenheten tilldrog sig på Visby Strand. Högskolan på Gotland har i år 350 nya studenter jämfört med 250 förra året och de förväntar sig ytterligare 150 nya studenter nästa år.

I en trailer som spelades upp innan presentationen kunde man läsa några texter med havet som bakgrund och med några raukar som inramning.

1. Det finns människor på Fårö som aldrig besökt Gotland
2. Det finns människor på Gotland som aldrig besökt Fastlandet
3. Men det allra värsta är att det finns Fastlänningar som aldrig besökt Gotland

I sitt tal berättade sedan kommunalrådet Lars Thomson om ”Linnea” en tidigare elev på högskolan som gett uttryck för att när studierna var avklarade skulle hon omgående återvända till fastlandet.

Nyligen hade Lars Thomson läst i pressen att denne Linnea hade gift sig på ön med en ”trygg Gotlänning” och nu väntade kommunalråd med fru på annonsering om att de nygifta skulle få tillökning.

Å ena sidan, är det ju gulligt och lite småmysigt. Å andra sidan vittnat den röda tråden i budskapet till nya studenter om att de kommer att möta en oerhört förenklad världsbild.

Förhoppningsvis har Gotland med sitt oerhört strategiska läge mitt i Östersjön skarpare målbilder än att Fåröbor och Fastlänningar skall besöka Gotland och att studenter som kommer till ön skall bilda familj med "riktiga gotlänningar" och att det skall avlas barn.

Inga kommentarer: