lördag, januari 31, 2009

Att tänka själv och att ta vuxenansvar

Enligt Helsingborgs dagblad gav en lärare på en skola i Ängelholm sina elever i årskurs åtta i uppgift att utse vilken klasskamrat de tyckte var jobbigast. Rektorn på skolan säger till tidningen att han reagerat starkt men att han vill höra lärarens version innan han säger mer.

Tänk vad skönt det är när personer i ledande ställning tänker själva, inte bara rusar med i drevet och fördömer när någon har tagit tag i sådant som behöver göras något åt utan att dra igång en stor apparat och börja rapportera kors och tvärs.

Jag hoppas och jag tror att läraren på det här sättet vill lyfta upp ett problem för att få klassen, här tillsammans med barnens föräldrar att komma fram till en lösning på något som blivit jobbigt i gruppen men som inte hör hemma i något större forum.

Själv har jag erfarenhet av att i Linköping ha blivit kallad till polisförhör tillsammans med sonen som då var 16 år och hade ägnat sig åt att busringa i samband med en grupparbetsuppgift i skolan.

I det fallet anmälde läraren till rektor som i sin tur anmälde till polisen. Vi föräldrar kallades till förhör hos polisen tillsammans med sonen. Vi träffade en polis som hade fullt upp med att hålla sig för skratt medan han förklarade för sonen att den här gången skulle det inte bli något åtal, men att sonen skulle passa sig för att göra så här i fortsättningen.

Jag tror att vårt tokroliga exempel från Linköping kontra det som sker i Helsingborg är en mekanism som finns i samhället och som vi borde försöka dra fram i ljuset och komma tillrätta med i stället för att skränande fördöma de vuxna som i sina roller tänker själva.

Egentligen är det ju de som hela tiden skickar problem vidare till någon annan i stället för att själva ta i dem som förtjänar att hängas ut.

torsdag, januari 29, 2009

Hjälp till med visioner i stället för att misstänkliggöra


Om ön skall vara trovärdig som "storregion" måste vårt nätverk ha många grenar.

I dag hävdar DN på ledarplats att frågan, om varför Sverige som varit enhetsstat sedan Gustav Vasa och som relativt många länder har starka kommuner skall ha en administrativ mellannivå mellan primärkommunen
och Sveriges Riksdag, alltjämt är obesvarad. Därefter insinuerar de att hela regionfrågan kan vara ett självändamål för "politikerklassen".

Svd skriver att frågan är het som chili för den politiska klassen men kall som is för medborgarna.

Med den hållningen har de båda tidningarna motat in politikerna i ett hörn. Vad enkelt det är att avfärda hela diskussionen om den regionala nivån med att medborgarna är intresserade av målen, inte av med vilka medel som målen för vår samhällsplanering skall uppnås.

Egentligen är det så att DN med pratet om enhetsstat sedan Gustav Vasa och perspektivet medborgarskap i konungariket Sverige inte riktigt har tänkt färdigt. Under en stor del av den här tiden har Sverige även innefattat Finland och tidvis också Norge och Danmark.

I EU sammanhang kan vi nu behöva sluta oss samman och uppträda som Norden. Regionen kan ibland vara effektivare organ för samverkan än nationalstaterna. Exempel kan vara motorvägsbygget mellan Sundsvall och Trondheim.

Jag tror att medborgarna kommer att vara intresserade av de nya regionala tillhörigheterna när pressen börjar hjälpa till med visioner. När tidningarna börjar förmedla visioner om vad Gotland kan åstadkomma som egen "storregion" i samverkan med Mälardalen, Småland, Södra Finland, Baltikum, Norra Polen m fl, då kan det hända grejer.

lördag, januari 17, 2009

Routeravdrag som komplement till rotavdrag




Ett suveränt förslag som säkert skulle skapa många arbetstillfällen.

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega vill se avdragsgilla it-samariter som kommer hem till fok, installerar och pysslar om deras datorer och hemnätverk, routeravdrag. Förslaget går ut på att it-tjänster ska räknas in bland de hushållsnära tjänster och hantverkstjänster som nu ges skatterabatt.

Almegas förslag illustrerar de problem som lagstiftare och skatteverk står inför. När man först infört skatterabatt för städning och andra hushållsnära tjänster och sedan följt upp med rot-avdrag för villareparationer är skatterabattsanden oåterkalleligt utsläppt ur flaskan.

Liza Marklund med romanen gömda


Ola Sigvasdsson på Corren ser mer än en sida av Liza Marklunds haveri med romanen Gömda.

" Gömda är ett publicistiskt haveri. Samtidigt finns det något osunt i jakten på Liza Marklund. Skadeglädjen i nätforumen visar inga gränser”.

Framgångsrik, snygg, rik – och kvinna!

Äntligen! Rätt åt dig! Är Olas sammanfattning av reaktionerna.

Kanske har han rätt. Eller, behöver hon egentligen vara så bekymrad?

Kanske får försäljningen av Lizas roman ett välkommet uppsving av uppmärksamheten. Förmodligen är det många fler än Ola Sigvardsson som efter femton år äntligen bestämmer sig för att läsa boken. Rimligen är det bra för Liza med ytterligare försäljning av boken. Om inte journalisten Monica Antonsson med boken ”sanningen om Gömda” på nytt riktat uppmärksamhet mot boken hade den sakta försvunnit ut i en historisk glömska.

Ingen kan ta ifrån Liza äran av att ha skrivit en viktig debattbok.

Om Liza har så gott omdöme att hon ber de som hon misshandlat genom att vara vårdslös med sanningen om ursäkt så kommer romanen åter att rikta fokus på samhällsproblemet våld mot kvinnor.

Grattis till pr-framgången!

Ola Sigvardsson skriver att han skall köpa nästa deckare också av henne. Jag tror vi är många som kommer att göra så.

Pr-draget att skriva ned henne var rent av snillrikt ur försäljningssynpunkt och även för att rikta fokus på samhällsproblemet våld mot kvinnor.

Att det sedan borde finnas utrymme för mera nyanser, att allt inte är svart eller vitt, gott eller ont, varmt eller kallt, sant eller falskt är en annan viktig fråga som är värd att diskutera. Men vi blir inte av med samhällsproblemet våld och speciellt våld mot kvinnor av att allt för mycket fokus hamnar på Liza Marklunds upphottade sanning. En sanning som tydligen inte ens var en sanning eftersom den var upphottad.



onsdag, januari 07, 2009

Mörka krafter - bör dras fram i ljuset



Södermanlands nyheter skriver om Lennart som inte fick bli EU-kandidat trots att han fick flest röster från medlemmarna i provvalet. Partiet hade tydligen glömt mygla bort honom inför provvalet.

Anledningen till varför Lennart skyfflats bort är hans konservativa åsikter hävdar Södermanlands nyheter.

Var det rent av så att partiet tvingades "skydda demokratin så att det inte skulle bli fler som tyckte fel saker" ?

Frågan är ställd av en okunnig som trodde att demokrati handlade om att bemöta meningsmotståndare med argument och inte med byråkratiska maktmedel, intriger.

söndag, januari 04, 2009

På ön kan man åka skidor



Så sent som i går var det barmark på Gotland. I dag finns skidspår som för all del inte kan mäta sig med Grövelsjön där vi firat nyår, men ändå. Jag är imponerad. Ideella insatser i kolossalformat från Svaide Roma SOK gör att man kan åka skidor så fort det fallit några snöflingor på ön.

Utsikt från balkongen hemma i Visby



Första gången jag ser ön i riktig vinterskrud.

fredag, januari 02, 2009

Skidtur nära Lövåsgården vid Grövelsjön



Kan ett år börja battre? Skidåkning i det härliga morgonljus som ses på bilden?