torsdag, januari 29, 2009

Hjälp till med visioner i stället för att misstänkliggöra


Om ön skall vara trovärdig som "storregion" måste vårt nätverk ha många grenar.

I dag hävdar DN på ledarplats att frågan, om varför Sverige som varit enhetsstat sedan Gustav Vasa och som relativt många länder har starka kommuner skall ha en administrativ mellannivå mellan primärkommunen
och Sveriges Riksdag, alltjämt är obesvarad. Därefter insinuerar de att hela regionfrågan kan vara ett självändamål för "politikerklassen".

Svd skriver att frågan är het som chili för den politiska klassen men kall som is för medborgarna.

Med den hållningen har de båda tidningarna motat in politikerna i ett hörn. Vad enkelt det är att avfärda hela diskussionen om den regionala nivån med att medborgarna är intresserade av målen, inte av med vilka medel som målen för vår samhällsplanering skall uppnås.

Egentligen är det så att DN med pratet om enhetsstat sedan Gustav Vasa och perspektivet medborgarskap i konungariket Sverige inte riktigt har tänkt färdigt. Under en stor del av den här tiden har Sverige även innefattat Finland och tidvis också Norge och Danmark.

I EU sammanhang kan vi nu behöva sluta oss samman och uppträda som Norden. Regionen kan ibland vara effektivare organ för samverkan än nationalstaterna. Exempel kan vara motorvägsbygget mellan Sundsvall och Trondheim.

Jag tror att medborgarna kommer att vara intresserade av de nya regionala tillhörigheterna när pressen börjar hjälpa till med visioner. När tidningarna börjar förmedla visioner om vad Gotland kan åstadkomma som egen "storregion" i samverkan med Mälardalen, Småland, Södra Finland, Baltikum, Norra Polen m fl, då kan det hända grejer.

Inga kommentarer: