lördag, januari 17, 2009

Liza Marklund med romanen gömda


Ola Sigvasdsson på Corren ser mer än en sida av Liza Marklunds haveri med romanen Gömda.

" Gömda är ett publicistiskt haveri. Samtidigt finns det något osunt i jakten på Liza Marklund. Skadeglädjen i nätforumen visar inga gränser”.

Framgångsrik, snygg, rik – och kvinna!

Äntligen! Rätt åt dig! Är Olas sammanfattning av reaktionerna.

Kanske har han rätt. Eller, behöver hon egentligen vara så bekymrad?

Kanske får försäljningen av Lizas roman ett välkommet uppsving av uppmärksamheten. Förmodligen är det många fler än Ola Sigvardsson som efter femton år äntligen bestämmer sig för att läsa boken. Rimligen är det bra för Liza med ytterligare försäljning av boken. Om inte journalisten Monica Antonsson med boken ”sanningen om Gömda” på nytt riktat uppmärksamhet mot boken hade den sakta försvunnit ut i en historisk glömska.

Ingen kan ta ifrån Liza äran av att ha skrivit en viktig debattbok.

Om Liza har så gott omdöme att hon ber de som hon misshandlat genom att vara vårdslös med sanningen om ursäkt så kommer romanen åter att rikta fokus på samhällsproblemet våld mot kvinnor.

Grattis till pr-framgången!

Ola Sigvardsson skriver att han skall köpa nästa deckare också av henne. Jag tror vi är många som kommer att göra så.

Pr-draget att skriva ned henne var rent av snillrikt ur försäljningssynpunkt och även för att rikta fokus på samhällsproblemet våld mot kvinnor.

Att det sedan borde finnas utrymme för mera nyanser, att allt inte är svart eller vitt, gott eller ont, varmt eller kallt, sant eller falskt är en annan viktig fråga som är värd att diskutera. Men vi blir inte av med samhällsproblemet våld och speciellt våld mot kvinnor av att allt för mycket fokus hamnar på Liza Marklunds upphottade sanning. En sanning som tydligen inte ens var en sanning eftersom den var upphottad.



Inga kommentarer: