onsdag, december 16, 2009

Nordisk förbundsstat

Samhällsdebattören Gunnar Wetterberg föreslog på DN debatt 27/10 att Norden ska bilda en förbundsstat. Sedan följer han upp med en intressant artikel 13/12 där han föreslår att regeringen bör starta en förstudie med sikte på en ny statsbildning om 10–15 år.

"Jag har aldrig fått så många reaktioner som när jag nyligen på DN Debatt föreslog en nordisk förbundsstat. Men hur kommer man dit? För att regeringarna ska komma till ett beslut om en förstudie krävs en tydligt artikulerad opinion. Det behövs också nordiskt inriktade politiker i alla länderna. De i sin tur behöver hjälp av föreningar, tankesmedjor, massmedier och institutioner som pekar på möjligheterna. Närmandet kan ske genom konkreta initiativ där medlen också blir en del av målet. Ett första ”unionspaket” kan innehålla gemensamma ambassader, en nordisk ”Bok för alla”, gemensamt forskningsråd med mera", skriver Gunnar Wetterberg.

I ett blogginlägg med anledning av artiklarna skriver Tomas Melin att Wettergren glömmer bort: medierna och idrotten.

Kanske har nationalstaten gjort sitt skrev jag själv med anledning av hans första artikel som regeringscheferna, samlade för Nordiskt rådslag avfärdade med "Inte aktuellt".

Jag tror att Gunnar Wetterberg har rätt i att det behövs nordiskt inriktade politiker i alla länderna. De i sin tur behöver hjälp av föreningar, tankesmedjor, massmedier och institutioner som pekar på möjligheter i stället för att leta efter svårigheter som argument för att inte förändra något.

2 kommentarer:

Hjalmar sa...

Helt rätt, vi skall alltid hitta problem med den Nordiska förbundsstaten medan det är helt ok att fortsätta en överdemokratisk union som EU som tydligen går som tåget. Borde inte den nordiska förbundsstatens tåg gå ännu snabbare när vi till och med kan tala samma språk i alla länder?

Lars Andersson sa...

Påståendet att vi redan i dag skulle tala samma språk i hela norden känns, vid första påseende, inte speciellt verklighets- förankrat. Svenskan och finskan är ju ungefär lika nära varandra som engelska och hindi.

Däremot finns många personer som behärskar flera nordiska språk och framförallt pratar hela nordens befolkning hyfsad engelska. Det är bra, men det skall inte användas som ett argument mot att fortsätta utveckla EU.

Världen behöver EU och EU behöver ett starkt Norden. Därutöver behöver Nordens alla regioner ett starkt Norden. Men i vilket sammanhang de gamla nationalstaterna behövs i Norden det är svårare att reda ut.

Det handlar inte om att till förmån för Norden ge upp EU. Det handlar om att nationalstaterna i Norden nog har gjort sitt.