fredag, november 06, 2009

Vad är hemmagjord tillväxt?

I ledaren 2009-11-05 skriver Mats Linder på Gotlands Allehanda att moderaterna Gustaf Hoffstedt och Inger Harlevi tjuvstartat valrörelsen genom att presentera Moderaternas näringspolitiska program för Gotland 2011 – 2014. ”Moderater för ett morskare Gotland”, skriver Linder. Han visar på att moderaterna vill trycka undan offerrollen och skrota ö – faktorn. Enligt moderaterna har Gotland mer att vinna på ”hemmagjord” tillväxt än på att klösa efter statliga jobb. Jag tror att slutsatsen att slopa ö-faktorn är riktig, om man med det menar att i alla sammanhang konstra till saker. Som fastlänning med ambition att etablera mig på ön skulle jag inte bli förvånad av bemötandet ”det är inte vem som helst som kan sälja korv på en ö”. Jag behöver inte förtydliga att jag tror att alla är förlorare på det förhållningssättet, men är då ”hemmagjord tillväxt” något annat än att sätta annan etikett på samma gamla inskränkta förhållningssätt?

Samma dag som Linder skrev i Gotlands Allehanda framträdde en annan aktör på den politiska scenen, nämligen rysslands premiärminister Vladimir Putin. Han hade också behov av att trycka undan offerrollen och han talade på ekonomiskt toppmöte i Davos. Efter sitt tal tog den ryske premiärministern emot frågor från publiken, erfar IDG.se. I publiken satt Michael Dell, grundare av företaget Dell. Han såg förmodligen en möjlighet att göra nya affärer i Ryssland. Dell ställde frågan hur hans företag bäst kan hjälpa Ryssland att utöka sin teknik och ta till vara landets begåvningar. I det läget hade Putin behov av att markera för att inte hamna i offerrollen. Han svarade mycket beskt att - Vi behöver ingen hjälp. Vi är inte invalider. Vi är inte förståndshandikappade. I sitt anförande sade Putin att orsaken till dagens finanisiella kris är att USA dominerar världen. - Det finns alltid en frestelse för en mäktig stat att blanda sig i ekonomin. Vi gjorde det i Sovjetunionen och vi fick betala ett mycket högt pris för det, sade Putin.

Förhoppningsvis betyder ”hemmagjord” tillväxt något annat än att Gotland ska mota bort offerrollen genom att vara lika avfärdande som Putin, även om affärsinviterna kommer från annan plats än från Gotland.

Inga kommentarer: