tisdag, september 08, 2009

Framtidstro





Varför har danska ungdomar mer framtidstro än svenska, frågar sig den centerpartistiske riksdagsledamoten Annie Johansson i ett blogginlägg?

”Svaret stavas förmodligen möjligheten att hitta ett jobb och hur arbetsmarknaden tar emot dem. I Danmark har man en utvecklad lärlingslinje (nu piskar jag på sossarna), lägre ingångslöner (pisk på sossarna igen) och en flexiblare arbetsrätt (pisk på moderaterna). Allt det som vi inte har i Sverige”, skriver Anne.

Att det blivit så här tror jag har med det danska gemytet att göra. Ett gemyt som inte enbart finns hos unga danskar.

Jag fick upp ögonen för danskarnas dådkraft i samband med fotbolls EM 1992 när danskarna blev europamästare. Analysen var att danskarna lyckades så bra helt enkelt därför att ”ingen i Danmark förstod att de i själva verket var chanslösa”.

Ett annat exempel där danskarna kommit långt är utbyggnaden av vindkraft.

När Sverige, USA och Tyskland m.fl. satsade allt på forskning och på vetenskapligheter satsade Danmark på marknadsstimulans och på att utveckla enkla lösningar som i själva verket var att bygga vidare på jordbruksmaskiner, ute på gårdarna.

När sedan Califonien stod inför en gigantisk vindkraftsatsning, var tror ni då att de hämtade sin kunskap? Jo självklart från Danmark, den plats i världen, där teknikutvecklingen på vindkraft just då hade kommit längst.

Teknikutvecklingen fanns då paketerad hos Westas Vind, som blivit Danmarks landslag i vindkraft frågor. Det är tjusigt att se hur landslaget i vindkraft lyckats fånga upp den utvecklingskraft som släpptes loss med lite enkla marknadsstimulanser ute i verkligheten.



I alla tider har bönderna förstått att det är solen som skapar vindkraft.

Sen är det inget fel att använda avancerad vetenskap för att räkna ut var vindkraftverken får sin optimala placering.

Inga kommentarer: