torsdag, augusti 31, 2006

Familjepolitik - lokalt beslutad eller centralt orakel ?

I Centern vill vi dela ut så mycket ansvar i familjepolitiken som bara är möjligt till familjerna och till lokalt beslutande i kommunerna.

Vi tror nämligen att dom här frågeställningarna löses bäst av dom som är direkt berörda.

Delar Folkpartiet lokalt i Linköping uppfattningen?


Eller vill ni införa någon typ av familjeplaneringsorakel på nationell nivå, på samma sätt som ni vill ha Horace Engdahl som orakel på litteraturområdet för att diktera vilka litterära verk som skolelever ska läsa?

onsdag, augusti 30, 2006

Förbud mot användande av metkrok ?

Tyvärr är det inget skämt!

Sittande regering har med stöd av Miljöpartiet och Vänstern genom Naturvårdsverket tagit krafttag mot handeln med uppstoppade djur erfar DN. Tydligen ska uppstoppade djur tas bort ur Sveriges 42 naturrum.

Naturrummen är upplevelsecentra som finns i anslutning till naturområden. I stället för de uppstoppade djuren ska Naturvårdsverket satsa på djurmodeller av trä, plast, papp eller ståltråd erfar DN.

Är det möjligen samma snillen som lyckats förbjuda mete med betesfisk som är arkitekterna bakom förbudet mot uppstoppade djur i Sveriges 42 naturrum?

Varför inte ta steget fullt ut och förbjuda användande av metkrok vid sportfiske?

Enkät från Konstnärernas riksorganisation

Konstnärernas riksorganisation är ett organ som driver yrkesrelaterade frågor för konstnärer på riks- och distriktsnivå. KRO har ca 4 000 aktiva medlemmar men fungerar också som informationskanal för ett än större antal konstnärer i landet.

"Det kommande valet har gjort att vi, som många andra yrkes- och intressegrupper, är nyfikna på hur våra folkvalda ställer sig till frågor som rör vårt arbetsområde. Vi menar också att det helt uppenbart även rör andra än oss personligen, då konst är en central plats för reflektion av vår samtid och på många sätt tangerar t.ex. utbildning, historia, samhällsanalys, pedagogik, naturvetenskap, ekonomi, nöje, sport etc., etc. Dess nyttoaspekt och instrumentella kvaliteter är också något som allt som oftast lyfts fram i samhällsdebatten. Att dessutom konsten har ett egenvärde som en betydande del av vårt kulturarv gör det viktigt att analysera denna betydelse ur ett samhällsperspektiv." Skriver KRO.

De tre frågor KRO vill ha svar på är följande:

- Hur ser ni på konstnärernas verksamhet i er kommun?

- Hur vill ni skapa möten mellan samtidskonsten och kommunens invånare?

- Hur ser ni på konstens roll i kommunens utveckling och framtidsplaner?

Svar:
Naturligtvis är konsten och även annan kulturell och idrottslig verksamhet oerhört viktig för samhällsutvecklingen men vi kan för den skull inte strunta i pengarna bara för att vi ombeds att lägga ut texten.

1. I vår kommun har konsten stort svängrum och det är vi stolta över.


2. Jag skulle vilja att konsten i större omfattning försöker möta människorna där människorna finns inte att konsten skall tillföras ytterligare pengar för att i nästa läge få människor till templen, som jag anser utgörs av Länsmuseet och Passagen.

3. Vi skall behålla 1% regeln i samband med kommunens byggen men det vore välgörande om vi kunde vara lite friare med placeringen än vad reglerna nu medger. Diskussionen om ”Metamorfosens” permanenta placering i Järnvägsparken är exempel på välgörande nytänkande.


måndag, augusti 28, 2006

Småföretagande, idrott och kultur är sannt

Inte nog med att vi har stor arbetslöshet, speciellt bland ungdomar. Nu kommer det signaler också om att vi har brist på arbetskraft.

Visst har vi brist på viss yrkesutbildad arbetskraft samtidigt som vi har oerhört många speciellt ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden.

Lösningen är inte att öka anslagen till företagande.

Lösningen ligger i att förbättra villkoren för småföretagande.

I Linköping kan Turistsektorn växa oerhört och om det sker i nära koppling med idrotten och med kulturen så får vi många vinnare.

Metamorfos i järnvägsparken

Konstverket ”Metamorfos” i Järnvägsparken kan bli kvar i Järnvägsparken. Kultur- och fritidsnämnden är positiv till att placeringen fortsätter.

Konstverket ”Metamorfos” av Monika Gora gjordes för att konstnärligt gestalta den nya biogas- och bussdepåanläggningen i Kallestad. Tillfälligt, i väntan på att miljön färdigställdes på Kallerstad, placerade konstverket i järnvägsparken.

Under tiden som konstverket haft sin placering har det blivit mycket omtyckt.
Bemötandet från medborgarna har varit positivt och även från samtliga kommunala parter som medverkat i projektets tillkomst.

Kultur- och fritidsnämnden skulle gärna se att konstverket får ha kvar sin placering i Järnvägsparken.
Lars Andersson (c) ordförande i kultur- och fritidsnämnden ser flera fördelar med en permanent placering.
Linköping är känd för produktionen av biogas och bussarna går på biogas.
- Det är unikt man borde använda platser runt konstverket för information om biogasen till människor som kommer från resecentrum.

Men Lars Andersson vill först undersöka om det kan finnas argument mot detta eftersom konstverket är inköpt för enprocentspengarna (En procent av byggherrekostnaderna går till uppförande av konstverk).

fredag, augusti 25, 2006

I bland måste det rensas

En del försöker lära mig att man bara skall lyfta fram positiva saker i valrörelsen.

Därför skall jag lyfta fram något väldigt positivt, nämligen att Länsmuseet satsar offensivt nu igen.


Linköpings Tidning


Satsningen har blivit möjlig tack vare att vi verkligen gick till botten med problemen. ”Gamla lik som samlats i garderoberna” ända sedan 1960 – talet vädrades ut för några år sedan.

Nu är det projektet Web Guide i Gamla Linköping och kommunens uteblivna elektroniska guidning vi måste gå till botten med.

Förhoppningsvis kommer sanningen fram så att Linköping får chansen att vara stolta även på det här området.


Vart tog 300 000 kronor vägen?

Corren

Linköpings Tidning




tisdag, augusti 22, 2006

Buråkrat terapi

I syfte att tydliggöra distinktionen mellan det nuvarande eprogrammets olika delar har bland annat formulerats att:

”eTjänster ska underlätta för alla att leva och verka i Linköpings kommun”.

I kultur- och fritidsnämnden har majoriteten läst hela programmet utan att förstå vad som står där!

Vi kan i nuläget inte besluta därför att vi inte förstår vad det hela skall tjäna till.

Skall vi verkligen lägga offentliga pengar på ”Byråkrat terapi” av det här slaget?

En stund funderade jag över om vi inte borde skriva att eprogrammet var till för att skapa fred på jorden, men jag la ner.

Man ska inte skoja om så här allvarliga saker!


Det är bättre att seriöst ifrågasätta om vi politiker verkligen skall delta i producerandet av dokument bara för dokumentens egen skull.



måndag, augusti 21, 2006

Lars Neselius, en litteraturkanon?

I Corren 2006-08-21 ondgör sig Lars Neselius (fp) över att inte jag slog på trumman och applåderade när den folkpartistiske riksdagsledamoten Cicilia Wikström ville införa en ”litteraturkanon” i Sverige.

Lars Neselius är tydligen så irriterad över mitt tilltag, att inte applådera, att han väljer att måla ut mig som ”avsutten kulturnämndsordförande i Östergötland som inte får något gehör”.

Dessutom hävdar han att alternativet till införandet av detta folkpartiskiska ”insiktsvidunder” i våra skolor skulle vara att Lars Ohly, ni vet kommunisten, får bli kulturminister och att han i den rollen kommer att driva igenom förbud mot läxor i skolan.

Vad är då detta?


Hur står det till med dina liberala frihetsideal Lars Neselius?

Har du inte upptäckt att pedagogiken i våra skolor har utvecklats efter att andra världskriget tagit slut?

Som bakgrundskunskap vill jag nämna att ”Litteraturkanon” är ett begrepp för en centralt utarbetad obligatorisk litteraturlista (en kanon) för landets skolor.

Enligt Lars Neselius borde Svenska akademins ständige sekreterare Horace Engdahl vara ordförande i litteraturkanonen.

När jag 2006-08-01 tillfrågades av Corren om min uppfattning om litteraturkanonen reagerade jag spontant med att det hela verkade vara ett lysande exempel på korkat översitteri, väl i klass med att socialstyrelsen under 1970 – talet ville att vi skulle äta 6 – 8 brödskivor om dagen.

http://larsalkpg.blogspot.com/2006/08/tolstoy-eller-dostojevski.html

Efter att ha drabbats av Lars Neselius argumentering är jag numera fullständigt övertygad om att förslaget är precis så korkat som jag spontant uppfattade det.

Redan i dag har svensklärarna viss litteratur som eleverna skall ta del av i undervisningen.

Livet blir på inget sätt lättare för att någon överhet har en uppfattning om att eleverna borde läsa Tolstoy i stället för Dostojevski eller tvärt om. Om eleverna skall läsa Bellman eller Karlfeldt tycker jag också kan beslutas lokalt.

Jag tycker det är viktigare att Östgötar läser ”Vägen till klockrike” och att Skåningar läser Fritiof Nilsson Piraten än att alla skall stöpas i samma form.

Möjligen sitter du i glashus Lars Neselius när du försöker skrämmas med Lars Ohly och förbud mot läxläsning.


I själva verket är det du och din partikolega i riksdagen som förespråkar pekpinnar från överheten!


tisdag, augusti 15, 2006

Centern vill förlänga handslaget med idrotten

Klicka på länken ovan så ser du vad Centern vill göra med överskottet från Svenska spel.

Centerns Almedalsutspel ligger väl i linje med viljan att göra Linköping till Sveriges idrottsstad 2015.

Utöver att idrotten i sig skall ha ett rejält tillskott så skall Linköpings besöksnäring dra nytta av alla arrangemang som bör komma till i Staden.

söndag, augusti 13, 2006

Astrid Lindgrens "Pomperipossa"


Klicka på länken ovan så kan du se vad Astrid Lindgren skrev när Gunnar Sträng 1976 hävdade att vi levde i den bästa av världar.

Vad händer då 30 år senare?

Tydligen lever vi fortfarande i den bästa av världar. På områdena vård, skola och omsorg så behöver tydligen ingen ekonomisk restrektivitet iakttas.

Är det möjligen så att någon behöver skriva en ny saga om Pomperipossa?

torsdag, augusti 10, 2006

Idrottsevenemangens betydelse för samhället

I tisdags hade jag nöjet att i Göteborg, i anslutning till EM tävlingarna, delta i Svenska Friidrottsförbundets seminarium om friidrottens betydelse för samhället och behovet av tävlingsarenor och träningshallar samt ungdomars förmåga att planera sin tillvaro så att inte skolarbetet blir lidande.

Utöver att det var en häftig upplevelse att på plats vara med när Carolina Klyft defilerade hem sitt sjukampsguld så frapperades jag av Göteborg.

De styrande i Göteborg har verkligen förstått vad idrott av yppersta klass betyder för orten. Evenemangen runt EM arrangemanget var en uppvisning i förmågan att höja hela ortens attraktionskraft.

Vilken höjdare EM evenemangen var för besöksnäringen i Göteborg.

måndag, augusti 07, 2006

Slaget om Sverige

Klicka på länken ovan för att se vad som kan åstadkommas med trollspö.

Visst finns det utrymme för lite roligt också mellan allt superseriöst valtugg.

tisdag, augusti 01, 2006

Tolstoy eller Dostojevski

Blev just uppringd av Corren. Tydligen har en Folkpartistisk riksdagskvinna föreslagit att en norm bör upprättas, innehållande dom litterära verk som varje svensk bör ha tagit del av.

Min spontana fråga som inte fick något svar blev att: Skall man räknas som A – människa efter att ha tagit del av de litterära verk som samhället anser att man bör ha konsumerat?

Ända till Correns samtal har jag levt i tron att statliga pekpinnar, typ: ”Socialstyrelsen vill att ni äter 6 – 8 brödskivor om dagen” hör 1960 – och möjligen 1970 - talet till. Att ingen nu levande politiker i dagsläget skulle kunna föreslå något så befängt.

Reportern frågade då om jag inte tycker att det är bra som det är nu, eftersom skolan ser till att eleverna konsumerar vissa litterära verk.

Mitt svar är att det visst fungerar bra i nuläget. Att en statlig uppfattning om ifall elever bör konsumera Tolstoy eller Dostojevski inte på något sätt gör livet lättare.