fredag, mars 24, 2006

Om man talar sanning kan man vara säker på att förr eller senare bli avslöjad.

- Oscar Wilde

Talad sanning är aldrig tung att bära.

söndag, mars 19, 2006

Livet ger oss åter det vi ger åt andra

Livet ger oss åter det vi ger åt andra.

- Ivo Andric

Serben Ivo Andric – född 1892 – fick nobelpriset i litteratur 1961. Hans författarskap innehåller krönikor med motiv från Serbiens och Bosniens historia. Hans mest kända böcker är Konsulerna och Bron över Drina. Andric avled 1975.
Bron över Drina är överraskande läsupplevelse. Romanen är som en stor och sprakande gobeläng, full av färg, dramatik, grymheter och viktiga kunskaper. Mitt i den myllrande episka bilden befinner sig den ständigt pålitliga och i grunden oföränderliga bron med sina elva valv.
Andric skildrar en bygd i Bosnien från 1500-talet fram till första världskriget. I början av berättelsen ligger området tryggt förankrat i det Osmanska riket. Turkisk kultur och muslimsk religiositet dominerar även om det kristna inslaget är betydande. Fram genom århundradena ökar spänningarna mellan olika maktcentra och denna spänning får uttryck även i avkroken Višegrad.
Storpolitiska aktörer är bl a ett Osmanskt rike på defensiven, ett aggressivt nationalistiskt Serbien uppbackat av Ryssland samt dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Andric belyser hur den lilla människan – i grunden fridsam och oförarglig – kommer i kläm när politiken och den ekonomiska och tekniska utvecklingen tar alltför djärva språng. Då utlöses masspsykologiska krafter som är djupt destruktiva och tragiska. Andrics bok ger bakgrunden till problemen i dagens "Jugoslavien". Den är synnerligen lärorik och visar bl a att religösa motsättningar sällan bottnar i annat än politiska, sociala och ekonomiska problem och inte i skillnader mellan olika fanatiska uppfattningar om livsåskådning och tro.
Andric skrev mycket väl. Hans språk är underfundigt och eftertänksamt, sparsamt smyckat med effektiva liknelser och hjärtlig humor. Stor förståelse präglar hans människoskildring. Grundhållningen förefaller mig vara desillusionerad och pessimistisk. Under läsningen av romanen får man möjlighet att förstå varför människor råkar i oförsonlig konflikt med varandra. De insikter Andric förmedlar torde göra alla kategoriska svar om skurk eller ängel på Balkan ännu mer omöjliga än de redan varit.

lördag, mars 18, 2006

OS i Sverige 2018?

Nu är det dags att skapa nationell samling om Sverige skall kunna få OS år 2018.

fredag, mars 17, 2006

Utjämnat

Jag raljerade med Stefan Thornberg i Luleå genom att säga att ”LHC hade Luleå på rygg” när det stod 2-1 i matcher till Linköping och han påstod att Luleå var ”I rygg på LHC”.

I skrivande stund har jag oerhört svårt att förklara bort hans analys.

Visst hade LHC en hel hög ”Luleåspelare på rygg” i kvällens match som Luleå kammade hem med 2-5 men det var inte så här det skulle bli.

LHC skulle göra fler mål än Luleå. Inte slita upp Luleåtröjan över huvudet på motståndarna och använda knytnävarna för att manifestera det sportsliga bottennappet, medan Luleå utjämnade till 2-2 i matcher.

Nu blir det ytterligare en match i Coop arena den här säsongen. Det känndes inte nödvändigt men gjort kan inte göras ogjort.

torsdag, mars 16, 2006

Luleå på rygg

”I rygg på LHC” skriver Stefan Thornberg samtidigt som han befarar att säsongens sista match har spelats i Coop arena. Nu blir det två matcher på raken i Cloetta Center konstaterar Stefan.

Förhoppningsvis har han rätt i att det räcker det med dessa två matcher i kvartsfinalen. Men säker kan man inte vara.

Linköping tar inte ut något i förskott, men onekligen känns det som om vi har ”Luleå på rygg”.

Tjejrockskola

Kultur- och fritidsnämnden har beviljat 20 000 kronor för 2006 och lika mycket för 2007 för att Studieförbundet Vuxenskolan skall bedriva Tjejrockskola, bland flickor i högstadieåldern.

Det tycker jag är bra!

lördag, mars 11, 2006

Miljödriven affärsutveckling

För så där tio år sedan verkade hela näringslivet vara övertygat om att på sikt skulle inget företag kunna göra anspråk på långsiktig överlevnad utan att aktivt jobba med ”miljödriven affärsutveckling” och med kvalitésäkring.

Det formulerades standarder ex. ISO 14000 för miljöledning och ISO 9000 för kvalitésäkring och det utformades ledningssystem som företagen skulle följa för att visa vad man ville leva upp till och allt var inriktat på förbättring. Ständig förbättring blev ett mantra och alla skulle ha sina ISO certifikat hängande på väggen.

Ungefär vid den här tiden formulerade Sveriges bönder devisen ”På väg mot världens renaste jordbruk” och möjligen är det fortfarande en bit kvar innan, visionen eller om det var en målformulering det handlade om, oomtvistat har förverkligats.

Tyvärr har begreppen miljödriven affärsutveckling och kvalitésäkring numera blivit lite urvattnat.

Det är i högsta grad angeläget att Centerpartiet blåser liv i begreppen och hjälper till med informationsspridningen när den Borgliga alliansen lägger fram sina program för att skapa sysselsättning.


I slutändan bestämmer konsumenten vilka varor som kommer att säljas. På sikt kommer konsumenten att kräva både god miljö och rätt kvalité.

Tappa inte bort det goda miljö- och kvalitéarbete som redan utförts. Det kommer att löna sig på sikt, men rensa bort det som bara innebär byråkrati och som inte för saken framåt.

tisdag, mars 07, 2006

Tage Danielsson

Tage Danielsson skaldade att: Åh, vad världen är vacker - låt den vara!

Om vi följer Tages råd så kommer världen inte att vara speciellt vacker speciellt länge till.

lördag, mars 04, 2006

Stupid White Men av Michael Moore

”Vem i hela världen kan man lita på……….” sjöng Hola Bandola Band på 1970-talet. Jag lyssnade på texten strax efter att jag läst boken Stupid White Men av Michael Moore och jag kan säga att texten kändes mera träffande än jag kan minnas att jag upplevt den tidigare.

Det känns trots allt för simpelt att bara stämma in i ställningstagandet ”ingen rök utan eld”.

I boken Stupid White Men av Michael Moore beskriver författaren på ett initierat sätt hur George W Bush och Bin Ladens respektive affärsintressen har blivit garantin för att Bin Laden aldrig kommer att fångas in av USA:s terroristjakt.

Boken handlar också om hur George W Bush och hans partiorganisation med diverse ljusskygga metoder lyckats ta ifrån stora delar av valmanskåren rösträtten inför presidentvalet.

Boken var onekligen underhållande att läsa. Men kan det verkligen vara sant?

Jag är optimist och vill inte driva på någon häxjakt, men berörd det blev jag faktiskt.