måndag, januari 30, 2006

Vad är kultur Radio Östergötland

Jag hade i dag nöjet att vara veckans Måndagsgäst hos Radio Östergötland.



Jag fick svara på frågan vad är kultur för dig.

För mig är kultur sådant som skapar folkhälsa. Det viktigaste är breddkultur men även breddidrott är kultur. Kultur kan även vara konst. Växjö har Karolina Klyft, Halmstad har Per Gessle och Linköping har Lasse Winnerbäck. Vad som är gemensamt för dessa utövare är att dom gör det som dom håller på med så bra att det är konst det som dom presterar. Det är även elitkultur respektive elitidrott det dom håller på med.

Är det bredden eller eliten som är viktig.

Tidigare har man ofta sagt att man måste välja om det är bredd eller elit man skall satsa på. Nu har vi kommit fram till att bredd och elit är lika viktiga. Det här som skapar folkhälsan är antingen breddkultur eller breddidrott. Breddidrotten blir inte bra om det inte finns ordentliga förebilder och förebilder får man inte fram om man inte har en elit, alltså är dom beroende av varandra.

Klicka och lyssna på intervjun.
Måndag klockan 15.38.

Utöver folkhälsan som effekt av kulturutbudet, idrottsutbudet har vi det stora underhållningsvärdet som skapas av kultur och idrott på alla nivåer.

Det kan vara idrotten och kulturen som gör att Linköping fortsätter att vara kanske Sveriges bästa stad att leva i.

Det finns exempel på strategiska rekryteringar, extremt kvalificerade medarbetare som näringslivet och Universitetet US vill ha. Där tillgången på bra kulturskola och förutsättningar för barnen att utvecklas som ishockeyspelare har varit helt avgörande för att flyttlasset just skulle gå till Linköping.

Kultur är folkhälsa men det är strategiskt också en turistmagnet.

Inga kommentarer: