tisdag, januari 31, 2006

Vad är kultur Regionförbundet Östsam


Regionförbundet Östsams kulturchef Peter Karlsson har samlat Gamla och nya deltagare i KulturKraft-nätverket några gånger under hösten 2005. Från Linköping deltog jag tillsammans med Sverker Borell 2005-11-25 när begreppet kulturturism ventilerades.

Församlingen fabricerar oerhört många ord
www.ostsam.se/html/kulturkraft.asp och det är möjligen nödvändigt. Själva inbjudan som vänder sig till ”alla som är intresserade av frågor som rör kultur och kulturutveckling”, är tillräckligt akademisk och svävande för att alla skall förstå att det måste ta tid att få nya tankesätt att sjunka in, både hos kulturpolitiker och hos kulturutövare, kanske även hos avnämare av turism som har med kultur att göra.

På ett ganska pedagogiskt sätt framfördes tre så kallade ”spaningar” som speglade viktiga trender i tiden, som enligt min tolkning betyder:


1. Kulturpolitik är att politiker tillsammans med verksamhetsutövare hantera begränsade resurser. Det är inte att politikerna skall vara ombud som skaffar mera pengar på uppdrag av verksamhetsutövarna.

2. Turismen och kulturen behöver varandra.

3. Det handlar om att satsa rätt och att ”förmera” de medel som kultursektorn (inklusive idrotten) får mera än att i varje läge uppnå den optimala rättvisan genom att ”fördela”.

4. Det är inte fult att prata om teater uppsättningar och ensembler i termer av produkter och produktlivcyklar och det är inte fult prata om vilken marknad som uppsättningen vänder sig till.

5. Det är heller inte fult att prata om vilka ekonomiska mål man har med uppsättningen samtidigt som det konstnärliga målet diskuteras.

Vad som sker är enligt min bedömning att fler och fler, både i det politiska lägret och i kulturutövarlägret, inser att kulturpolitik inte endast handlar om att mjölka ur så mycket pengar som bara går ur den allmänna ”köttgrytan” och att fördelningen skall ske med oerhörd rättvisa.

Hela tiden känner jag att våra nu gällande nationella kulturmål blir mer och mer otidsenliga och frågan är om det är dags att göra något åt det?

Nästa tillställning med regionförbundet Östsam blir 2006-03-01 på Passagen i Linköping, med nya ”spaningar”. Temat blir då ”den kreativa sektorn”. Jag räknar med att gå dit. Mina förväntningar är att återigen få höra ungefär samma sak. Budskapet som sådant är ganska förutsägbart men det är säkert viktigt att det får tid att sjunka in.

Inga kommentarer: