lördag, januari 14, 2006

Busschaufför med civilkurage


Nikolai Jungsin är busschauffören i Jönköping som visade civilkurage genom att gå emellan när han bedömde att en kille höll på att bil ihjälsparkad utanför bussen.

Han har blivit varnad av arbetsgivaren bussbolaget Arriva. Han har brutit mot företagets säkerhetspolicy och om det upprepas kan han bli uppsagd förklarar arbetsgivaren för Jönköpingsposten.

På den här blogen tisdagen den 10 januari ondgjorde jag mig över när fastställande av rutiner och upprättande av policydokument drivs till den nivå att det inte finns utrymme för att tänka själv.

Nikolai är ett lysande exempel på en person med så mycket civilkurage att allt för mycket policydokument inte vållade någon skada.

Däremot visar arbetsgivaren prov på oerhört dåligt omdöme. Att hänvisa till säkerhetspolicy och dela ut varning till en person som gjort helt rätt tyder på att arbetsgivaren inte besitter tillräckligt omdöme. Hänvisning till policydokument har ersatt logiskt tänkande.


Slälvklart behövs policydokument på en sådan arbetsplats, men jag tycker det vore på sin plats att företagets säkerhetspolicy började med: Var god, kontrollera att hjärnan är inkopplad innan arbetet börjar.

Med andra ord : Tänk själv,

Allt blir fel när man försöker följa policy i stället för att tänka själv och ta ansvar för vad man kommer fram till!

Inga kommentarer: