tisdag, januari 18, 2011

Wikileaks har fått konkurrens

Rena läckfetischismen har brutit ut på nätet. I Wikileaks kölvatten kommer nu Openleaks, Brusselsleaks, Balkanleaks, Tradeleaks och Greenleaks. De nya sajterna tar över när Wikileaks sviker sina egna ideal, skriver Tobias Brandell på Svd.
Problemet med allt för många läckor är att intresset svalnar trots att det som läcks är viktiga saker.
Enligt Marcin de Kaminski, knuten till forskningsprojektet Cybernormer och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet skulle en lösning enligt honom kunna vara att allt inte behöver läckas offentligt, utan bara till dem som faktiskt behöver informationen.
Jag anser att läcksajterna måste baseras på någon form av värdegrund för att kunna rättfärdiga sin verksamhet. Det är den idealismen som gått förlorad när Wikileaks blivit mer rockstjärnor eller kommersiella aktörer än öppenhetsverktyg, avslutar Tobias Brandell.

Utan tvekan är diskussionen som förs viktig men vem skall avgöra vem som faktiskt behöver informationen? Betyder förslaget att endast de styrande i USA faktiskt behöver informationen när filmer som Wikileaks tidigare visat världen, avslöjar amerikanska soldater lustmördande civila och militära som kommer i deras väg?
Säkert har diskussionen om värdegrund sin plats men den får inte leda till någon form av censurering av vad som visas för allmänheten.

Inga kommentarer: