onsdag, januari 05, 2011

Slopade ränteavdrag och sänkt kapitalskatt

Att folkpartisten Carl B Hamilton vill sänka skatten på kapitalinkomster med ca 10 miljarder och höja skatten med ca 3,5 miljarder för slopade ränteavdrag kommenteras i DN och i Svd endast med att resten av alliansen gör tummen ned för slopade ränteavdrag. Folkpartisten motiverar avdragsbegränsningen med att det skulle minska trycket på riksbanken för att höja styrräntan, vilket i sin tur skulle vara bra för företagen i Sverige.

Jag tror att hans förslag att sänka skatten på kapitalvinster från 30% till 25% är ett steg i rätt riktning eftersom länder som vi konkurerar med redan i dag har en genomsnittlig kapitalvinstbeskattning på ca 17%.

Förslaget på höjd skatt för villaägare och andra privata låntagare är naturligtvis inte populärt men fullt rimligt om man menar allvar med att minska bidrags- och regleringsdjungeln.

Sedan gäller det att tänka nytt gällande hur ekonomiskt svaga regioner i landet skall hållas under armarna. Naturligtvis kan det göras med sänkta skatter, men då gäller det att inte fastna i gamla invanda mönster och göra som Thomas Östros, föreslå återinförande av fastighetsskatt.

Snarare borde den kommunala fastighetsavgiften slopas eftersom den i många ekonomiskt svaga regioner slår minst lika hårt som fastighetsskatten någonsin har gjort.

1 kommentar:

oskar sa...

Carl B Hamilton är en typisk 40-talist.

När dagens 40-talister var unga satsade staten friskt på utbyggda universitet, förskolor, massiva subventioner till bostadsbyggande, avdragsrätt på lån en utbyggd statlig sektor så att alla fick trevliga akademikerjobb.

Allt detta kostade givetvis pengar vilket man inte hade så inflationen skenade iväg och alla 40-talisternas lån åts upp (det finns inga 40-talister som "betalat av sina lån"). Samtidigt försvann deras föräldrars besparingar (snyggt).

På 80-talet när 40-talisterna tjänade som mest så kom "den underbara natten" och inkomstskatterna sänktes.

Nu när 40-talisterna är gamla och sitter med sina förmögenheter i fastigheter så avskaffar man fastighetsskatten.

Nu har det dessutom blivit viktigt för staten att spara varför man inte längre subventionerar bostadsbyggande och istället för en stram penningpolitik som innebär att räntan faller och inga lån längre "äts upp" för dagens låntagare.

40-talisterna har gynnats av statens politik ända sedan de föddes. Sänkt kapitalbeskattning är bara ytterligare en förmån de ska ges på resten av befolkningens bekostnad.