söndag, oktober 03, 2010

SÄPO får töntstämpel för "svarte petter" spel

I dag skriver Svd, beträffande att Säpo 1 oktober beslutat höja hotnivån gällande ”terrorism riktad mot Sverige” att Säpo kan ha flera skäl för att varna, trots att de kategoriskt vägrar berätta vad det egentligen är de varnar för.

Att de i verkligheten skulle ha höjt hotnivån för att visa tänkbara attentatsutövare att de har ögonen på sig som Svd spekulerar kring framstår helt enkelt som allt för dumt för att kunna vara sant. Nog tror jag att Säpo skulle kunna visa en tänkbar terrororganisation att de har ögonen på sig utan att basunera ut det till hela Svenska folket.

Mera troligt är att Säpoorganisationens ledningen är upptagen med att visa för Svenska beslutsfattare hur mycket man behövs för Sverige och att man behöver mera pengar för sin verksamhet. Därutöver har organisationen full av underhuggare som känner sig tvungna att rapportera och förankra det ena och det andra även om föremålen för rapporterandet och förankrandet egentligen inte är speciellt märkvärdigt skapat övertryck i själva styrhytten för SÄPO.

Att kalla till presskonferens, där man inte talar om vad det är man vill varna för framstås som ett tydligt tecken på övertryck.

Av rädsla för att ledningen i framtiden hängs ut i media med att de i förväg har haft tillgång till information, som om den tagits tillräckligt mycket på allvar i ett tidigt skede hade kunnat användas för att avvärja något tänkbart terrorhot, har Säpoledningen sannolikt drabbats av samma förankringsnoja som hela Svenska samhället verkar lida av. Jag menar att det är ett problem när en organisations ledning tvingas använda sin tid till att plöja genom meningslösa dokument och promemorior i stället för att använda tiden effektivt för strategiskt beslutsfattande.

Självklart bidrar USA:s varning till de egna medborgarna "att de skall vara försiktiga om de besöker Europa" till hysterin.

Genom att gradera upp hotnivån spelar möjligen Säpoledningen ”svarte petter”. Någon annan, oklart vem får ta över ett eventuellt framtida ansvar ifall att något obehagligt terrorattentat blir verklighet i Sverige. Åtminstone känner de sig lockade av att dela en eventuell framtida skuld för någonting med någon.

Rimligen är det verkliga problemet att vi i hela samhället samlar in och rapporterar vidare allt för mycket detaljer. Sådant som inte på något sätt förtydligar själva kärnfrågan som varje ledning har att fatta kloka besluta runt omkring.

Det hela är ett organisationsproblem mer än ett akut behov av mer pengar tror jag. Om det verkligen hade varit så att SÄPO sett en anledning till att varna svenska folket för något konkret hot så hade de knappast underlåtit att berätta vad Svenska folket skall akta sig för.

Inga kommentarer: