onsdag, mars 19, 2008

Swedish water house

Swedish water house (ett samverkansorgan som har uppgiften att skapa nätverk för hållbara vattensystem) har lyckats väcka uppmärksamhet med uppropet:

"Snabba på! Det är 2,6 miljarder människor som vill gå på toaletten."

Dagens seminarium i Stockholm mynnade i: "Rekommendationer för konkreta åtgärder för hållbar sanitet och fattigdomsbekämpning i världen."

Visst är det intressant med lärda människor som försöker överträffa varandra i konsten att tala om för varandra och andra att nu måste det komma till konkreta insatser för att tjänligt vatten på jorden skall räcka till alla.

Visst blir alla övertygade om att det måste tas krafttag. Men jag tycker det är svårt att begripa vad det som de lärda kommer fram till betyder för vanligt folk i Sverige?

Visst är det enkelt att förstå att varje investerad krona i vattenrening i Baltikum eller i Sankt Petersburg gör större verkan än om investeringen gjorts i Sverige där utbyggnaden av vattenrening faktiskt redan är relativt bra.

Men vilken nytta har de Gotlänningar som kämpar för bättre vatten i Gothemsån i det nybildade vattenrådet av det som samlade kompetensen i Swedish water house värper fram?

Vattenproblematik finns på olika konkretiseringsplan men de olika planen måste kunna prata med varandra. Alla vill ju samma sak, att vatten av god kvalite skall räcka till alla.

Förhoppningsvis kommer
"Stakeholder Forum" i Almedalen i Visby 6 - 12 juli som Swedish water house ska hålla att mynna i något mera konkret.

Kanske rent av Vattenrådet i Gothem kommer att bjudas in till Almedalen för att visa vad man kan göra konkret.

Inga kommentarer: