Öppen källkod, är den gratis?
Jag har haft en väldigt livlig debatt med mina närmaste:
- Att cykla på cykelbanan in till centrum, är inte det gratis?
Nej det är inte gratis. Du har själv investerat i en cykel och kommunen har investerat i cykelbana. OK kostnaderna finns där även om du tar bussen eller åker bil, men det är inte gratis att kunna cykla in till centum.
- Hur är det med öppen källkod då, är inte den gratis?
Berättelsen om Linus Thorvald som satt hemma i Finland och skapade ett operativsystem som han ville dela med sig av är i sig vacker, men gratis....nej.
Om du använder programvaran så förväntas du delta i utvecklingen och själv dela med dig, då är det inte gratis. Du satsar din egen tid!
Men om du inte delar med dig? Då är vi tillbaka på ruta 1. Om du inte fullgör ett avtal som du har gått in i så har du stulit från någon.
OK.. det är lika långsökt som att man skulle vara brottsling bara för att man laddat ned musik för privat bruk, men enligt lagens bokstav så är det så det är.
"Välkommen till Linux - ditt liv är precis på väg att förändrar. Att installera Linux på sin dator leder nämligen lätt till beroende. För när man väl lärt sig grunderna finns det knappast några begränsningar i vad du kan göra med din dator för att passa just dig. Härmed är du också varnad för att det kan komma att ta mycket mer tid från tig än vad du någonsin tänkt. Inte för att det krånglar och kraschar (Linux kraschar mycket, mycket sällan) utan för att det är en sådan utmaning."
Så välkomnade Linux sina kunder, eller om det är medlemmar som dom är. Det känns inte som om det här skulle vara gratis. Kanske är det rent av dyrare än att betala för allt sammans redan från början.
1 kommentar:
Hej Lars,
Roligt att du varit inne och läst lite på min blogg om Linux och hur man skall ställa sig till om det är "gratis" eller inte.
Du skriver "Om du använder programvaran så förväntas du delta i utvecklingen och själv dela med dig, då är det inte gratis. Du satsar din egen tid!". Du behöver faktiskt inte satsa mer av din egen tid än när du använder "icke öppna" programvaror. Om du däremot förändrar koden och vidaredistribuerar din lösning måste du dela med dig av det som du gjort. Det är alltså något som är mest för utvecklare och inte vanliga användare.
Ett företag (eller privatperson) som använder Linux behöver inte dela med sig av något om han/hon inte vill.
Om man är medlem på en "community" för Linux och använder Linux går det fint. Bygger man som företag en affärskritisk lösning på en Linux-distribution som man kan få support på kostar det pengar.
Som alltid med saker man använder tar det tid och den tiden väljer man ju själv hur man disponerar. Om det sen är spel, utveckling eller bloggande framför datorn - så satsar du din egen tid.
Den fundamentala skillnaden med Linux är att den bygger på öppna principer. Du får och kan förändra om du så önskar. Sedan används huvudsakligen öppna och fria standarder och filformat vilket borde vara viktigt för de flesta företag och organisationer.
//Mikael Sundmark
Välkommen till min blogg
Skicka en kommentar