fredag, februari 03, 2006

Proffesionella ungdomsledare



Under rubriken ”Professionella ungdomsledare –Utbildar vi rätt och hur ser behoven ut?” samlades under eftermiddagen några elever, politiker och tjänstemän från ett antal Östgötakommuner av lärarlaget, utbildningsrådet på Valla folkhögskola.

Efter lite hälsningsfraser och sedvanlig itutning av hur oerhört stort kunskapsområdet är som fritidsledarna förväntas täcka in och att fritidsledare inte uppskattas på rätt sätt för sina förtjänster kunde gruppdiskussioner börja.

Det kändes som om klarsynen finns hos skolans elever. Dom inser att det behövs en dialog på alla plan. Dom använder uttryck som ”vi måste bli lika tråkiga som politikerna för att alla skall förstå varandra”. Även om det är surt, att suga på en sådan karamell, så måste jag erkänna att elevens marknadsanalys är en fullträff.

Eleverna har förstått att det ofta är dom som vet vad som behöver göras innan problemen har vuxit sig för stora och att politikerna måste få vetskapen i tid.

Dom inser även att dom mer traditionella fritidsledarinsatserna ofta måste göras ute på fältet. Att det nog inte duger att sitta i lokalen som av tradition kallas fritidsgård i väntan på att någon ska dyka upp och att den som dykt upp ska ha önskemålet att bli omhändertagen.

Därutöver finns stora behov av insatser från fritidsledare i skolan för att motverka mobbing. Skolans nuvarande organisation underlättar inte detta, för att uttrycka sig försiktigt.

Diskussionen kändes fräsch. Problemet med att dom nyutbildade som har visioner väldigt fort kommer att kväsas av mera erfarna kollegor berördes. Sådana som vet vad som sitter i väggarna och hur man alltid har gjort.

Problemformuleringen är väldigt lik vad jag en gång mötte som landstingspolitiker uppe i Sörmland. Där var det relativt nyutbildade allmänläkare som ville starta vårdcentral på entreprenad. Dom använde uttrycket ”halveringstid på en doktor”. Begreppet stod för den tid som åtgick för att den etablerade sjukvårdsorganisationen skulle förstöra hälften av en nyutbildad läkares kunskap och entusiasm med vad som sitter i väggarna och hur man alltid har gjort.

Med andra ord så är inget nytt.

Flertalet av läkarna som jag hade diskussion med har numera startat egen praktik. Men det tog sin lilla tid.

Att jobba med politik det är ofta långsiktigt. Under resan kan det också bli en och annan törn. Men det hör till.

Inga kommentarer: