torsdag, januari 05, 2006

Yttrandefrihet och Blogg

Bloggen revolutionerar datoranvändandet med sin enkelhet och stora genomslagskraft för den som lyckats marknadsföra sig. En del påstår att den kommer att revolutionera yttrandefriheten eftersom vem som helst får använda den.

Bloggar får yttrandefriheten att växa i Kina hävdar dagens (Svd). Tydligen har Kina i dag ca 10 miljoner aktiva Bloggare. Ett media att uttrycka sig på som inte kontrolleras av staten är per andemeningen i artikeln vad som behövs för att få yttrandefriheten att slå rot i landet.

Naturligtvis framstår det som eftersträvansvärt att så många Bloggare som möjligt etablerar sig men jag tycker entusiasmen framstår som något överdriven. Det är inte självklart att yttrandefriheten börjar användas och att demokrati växer fram bara för att människorna får tillgång till Bloggar att uttrycka sig med. Så enkelt är det förmodligen inte att ta sig förbi den censur som på olika sätt etablerats i landet.

I artikeln redovisas att det finns relativt få lagar som reglerar den kinesiska censuren. I stället bygger censuren på journalisters och redaktörers egen självcensur – det handlar om hur och när man nämner känsliga ämnen hävdar Angelica Cheung i dagens (Svd). Innan tidningen går i tryck korrektur läser den ansvarige utgivaren texterna och stryker det som är för politiskt känsligt.

Med andra ord så finns det väldigt mycket utrymme för godtycke och vem som egentligen är den godtycklige blir inte helt enkelt att reda ut. Censuren förändras enligt Chen Hengfeng, före detta chefredaktör för en kinesisk modetidning, efter de politiska strömningarna som just då finns i samhället. Samtidigt påverkas censuren av vilket mod den enskilda utgivaren har, avslutar han.

Själv tror jag på oerhörda möjligheter för Bloggen, inte minst för oss i Sverige, om den används på ett genomtänkt och strukturerat sätt, men jag vill varna för att framställa Bloggen som frälsaren.

Inga kommentarer: