Kommunala monopol – för vems bästa?
Kommunala monopol – för vems bästa, frågar sig Östgötakorrespondenten 2010-10-15
Visst är det intressant att se hur Corren under rubriken ”kommunala monopol - för vems bästa” pryglar Kommunals Ingela Brixlin och Socialdemokraternas Ulf Johansson när dessa ondgör sig över konkurrensutsättning av kommunal verksamhet i Kinda kommun. Varför granskar inte Corren kritiskt också om Linköpings kommuns ägande av Tekniska verken är förenligt med långsiktig medborgarnytta för Linköpingsborna?
Visst är det intressant att se hur samma Corre inte verkar ha något att säga när ordföranden i Linköpings Tekniska verk Gösta Gustavsson villigt lånar ut sig som lydig knähund åt Anders Jonsson VD för Tekniska Verken i Linköping. Anders Jonsson vill förbättra villkoren för kommunala energibolag, någon som framstår som fullständigt rimligt i hans roll.
Beträffande rollen som politiskt tillsatt ordföranden i Linköpings Tekniska verk så tycker jag man kan förvänta sig mer. I politikerrollen finns kravet att ständigt pröva om den enskilde kommunen är rätt långsiktig ägare för i det här fallet det kommunala energibolaget.
Frågan ”kommunala monopol - för vems bästa” är enligt min mening högst rimlig att ställa också beträffande Linköpings Tekniska verk.
På nationella nivån har mamma Maud sagt att staten inte skall äga bilfabriker. Vidare har hon sagt att Vattenfalls engagemang i Tysk kolkraft och kärnkraft skall avvecklas. Hon baserar sina ställningstaganden på att hon inte ser den affärsmässiga nyttan, att hon inte anser att Svenska staten framåt i tiden kommer att vara den bästa ägaren för nämnda företag. Vidare uttryckte hon att Svenska staten skall göra sådant som mera direkt är till nytta för Svenska folket.
Gösta presterar inte någon vision beträffande vad medborgarna i Linköpings kommun i framtiden skall få uträttat genom ägande av Tekniska Verken. ”Min bild av de kommunala energibolagen är att det är tack vare dessa som vi i Sverige ligger i spetsen för mycket av den miljöteknik som efterfrågas ute i världen för att vi ska kunna klara de globala klimatmålen”, skriver Gösta.
Ur hans perspektiv är det alltså väsentligt att Tekniska Verken, som någon typ av utmärkelse för att man tidigare varit duktig, skall får fortsätta vara världsförbättrare utan koppling till medborgarnyttan i Linköping.
Om han försöker tänka på samma sätt i Linköpingsperspektivet som partiledaren gör i Sverigeperspektivet kanske han inser att Linköping inte skall äga Tekniska Verken i den tappning som bolaget numera har.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar