måndag, december 29, 2008

Ingvar Kamprad uppmärksammas tokroligt

Jan Helin (chefredaktör) roar sig i Aftonbladet med att ställa två sidor av Ingvar Kamprad mot varandra. Den toksnåle Smålänningen. Så snål att det blir underhållande, ställs mot irritation för att han inte bidrar till lokalsamhället i Schweiz där han bor.

Om Kamprad skulle bli ”alla goda gåvors givare” tror jag att hela IKEA:s varumärke skulle skadas.

Att göra rubrik på att säga sig vilja avslöja Ingvars hemliga lyxliv är så larvigt att själva journalistiken förtjänar det tokroligas uppmärksamhet.

Bara i Jantekulturens högborg kan Toblerone bli viktigare än politiska helheter. Bara i Jantekulturens högborg är det viktigt att skita ned den som är symbol för en prestation utöver det vanliga.

fredag, december 26, 2008

Kanske 2008 års skickligaste opinionsbildare


Mikael Nilsson skapade en av 2000-talets hittills största opinionsbildningar när han under sommaren 2008 startade sidan www.stoppafralagen.nu. Sidan hade redan efter fem dagar 350000 unika besökare.


Till slut har det uppstått ett rejält motstånd mot det som hade kunnat vara "Stasis våta dröm". Tyvärr känner ännu inte folk till att socoigramen som ilustreras nedan används för att kartlägga oss svenskar.


Är det kanske för att vi under allt för lång tid kunnat ta vår integritet för självklar som staten kunnat smyga på oss kontrollsamhället utan påtagliga protester, förrän nu.




Naturligtvis skulle det vara mycket lättare att sätta dit brottslingar om man hela tiden hade benkoll på precis allt vad alla gjorde, när de gjorde det samt var de befann sig och med vilka de kommunicerade. Men de allra flesta människor är inte brottslingar och borde därför inte utsättas för integritetskränkande övervakning.

tisdag, december 16, 2008

Censur & statliga monopol




Sverige är idag det enda landet i Norden som fortfarande har kvar censur. År 2008 finns det en myndighet som har rätt att förhandsgranska information.

Det är dags att den rätten försvinner säger riksdagsledamöterna Stefan Tornberg, Annie Johansson och Johan Linander med anledning av att de vill avskaffa filmcensuren.

Av den anledningen hoppas jag mycket på nämnda trio när det gäller spelpolitiken.

Nu föreslår regeringens egen utredare censur av internet, förmodligen med Kina som förebild, efter att han fått i uppdrag att se över den svenska spelpolitiken?

Spelmonopolet, alkoholmonopolet och apoteksmonopolet
är de värsta exemplen på kvarlevor från ett Sverige på väg mot ett samhälle som i dag knappast någon säger sig vilja ha.

Törs vi hoppas på att Tornberg/Johansson/Linander verkligen menar allvar med att de vill se ett censurfritt Sverige?

Törs vi hoppas på att de skall palla för trycket den här gången, när det börjar blåsa snålt och Anders Borgs socialkonservativa protektionism måste övervinnas?

Törs vi hoppas på en verklig utförsäljning av Svenska Spel, Systembolaget och Apoteksbolaget?

Förberedelser måste göras nu, om försäljningar skall bli av efter lågkonjukturen!

söndag, december 14, 2008

Sex månaders lagring



Att lagra fast telefoni, mobiltelefonabonnemang och internetacesser i sex månader utan brottsmisstanke är mindre orimligt än att hålla på längre.

torsdag, december 11, 2008

Kompetens som står oanvänd



Jag hade nöjet att träffa gamla vänner på ett legitimerat ”må bra företag” i går.

Under avdelningen skrönor kan återges ” VD:n som kliver in i en taxi på Arlanda, taxichauffören frågar vart han önskar åka. - Kör mig vart som helst, jag behövs över allt”.

Den verkligheten känns för mig väldigt avlägsen och jag tröstades med att ”arbetsgivare som tackar nej till mig och till personer i samma situation som jag med motiveringen att vi fyllt femtio år gör ett jättemisstag”. Tänk vilken kompetens och vilken erfarenhet som bara får stå oanvänd.

Därutöver berättades om kommunen (vi kan säga att det var Knäckebrödhult) som på strategisk ledningsnivå beslutat att ingen chef skulle få bemöta medarbetare som ställer förslag med ”rakt nej”. Resonemanget gick ut på att medarbetaren skulle känna sig delaktig och sedd. Jag bara stönar när jag tänker på det.
Rätt använt kanske det inte behöver bli tokigt men i verkligheten kommer en sådan organisation att skriva rutiner och tillämpningsföreskrifter till förbannelse, i stället för att utveckla verksamheten.

lördag, december 06, 2008

Underskatta inte vanligt folk




Göran Skytte pekar på att Mona Sahlin och Morgan Johansson tror att vanligt folk låter sig förledas av enkla slagord bara för att ekonomin kärvar.

Attityden "det är svårt att inte underskatta vanligt folk" håller på att straffa sig!

fredag, december 05, 2008

Att vända på perspektiven




Tidigare hade demokratiteoretiker förutsatt att de svåraste besluten skulle handhas av experter. Lippmann och Dewey vände på begreppen: I de mest komplicerade sakfrågorna går det inte längre att tro på experter som beslutsfattare. En välfungerande demokrati är snarare unik i sin förmåga att låta ett myllrande kollektiv av subjektiva uppfattningar ta över då den etablerade vetskapen inte längre räcker till.

Slutsatsen är att: Utan vanligt folk går det inte!

onsdag, december 03, 2008

Domar ska vara begripliga enligt DN



Bryr sig vanligt folk i dag över huvudtaget om hur domstolar motiverar sig?

Om domstolarnas utslag skall få folklig legitimitet måste vanligt folk bry sig, - reflektera, bearbeta, diskutera och därigenom putsa på ordvändningars betydelse.

Fikonspråk är inte bra någonstans.

måndag, december 01, 2008

Är det vanligt folk som bestämmer?




Obama hade aldrig blivit vald i Sverige erfar Svd.

Den amerikanska demokratin fungerar väl. Folket bestämmer. Den svenska politiken domineras istället av partierna, och FRA-debaclet visade tydligt att för en folkvald är incitamenten betydligt starkare att lyda partiledningen än att söka och vila på ett mandat från sina väljare.

Är det någonstans som vanligt folk bestämmer i Sverige?