tisdag, juni 13, 2006

Diskusionen om fildelning handlar om fel saker

I Aftonbladet 2006-06-12 förklarar Justitieminister Thomas Bodström att han är öppen för att diskutera en ändring i lagen som gör fildelning kriminellt. Istället vill han införa en avgift på bredbandsanvändning. Till Sveriges Television säger samme Bodström att en sådan avgift skulle bli orättvis, och att han inte ändrat åsikt om upphovsrättslagen.
För ungefär ett år sedan reserverade sig Johan Linander, Centerpartist i Riksdagens
Lagutskott mot införande av ny upphovsrättslig lagstiftning.

Det är orimligt att kriminalisera en hel generation och det är fel att införa en lag där det är otydligt vad det är som skall stävjas hävdar Johan samtidigt som han är väldigt noga med poängterande av att upphovsmakarna skall ha betalt för sina verk.

Svensk lagstiftning är knappast betjänt av mer detaljerad reglering av vad man får göra och vad man inte får göra. För att över huvud taget kunna hävda Svensk lagstiftning när det gäller det upphovsrättsliga skyddet måste ett väldigt stort ansvar läggas på den enskilde upphovsmakaren, om att ha ett väl fungerande kopieringsskydd.

Alternativet är att samhället tar på sig ansvaret för att läxa upp den som gör fel och eftersom en hel generation betraktar fildelandet mer eller mindre som en mänsklig rättighet så är den vägen inte framkomlig om vi skall undvika att hamna i en polisstat.


Återigen är frågeställningen: Är det den enskilde eller är det samhället som skall ta ansvar i vardagen. För mig är svaret givet. Det är den enskilde som måste ta ansvar.

Samhället kan inte ta något totalansvar för allt. Det är inte önskvärt att polisens resurser används för att jaga fildelare som använder kopierade filer för privat bruk.

Vad som däremot är önskvärt är att den som vill hävda upphovsrätt blir bättre på att skydda sådana alster.

måndag, juni 12, 2006

Den professionella orkestermusiken i Sverige

En utredning om den professionella orkestermusiken i Sverige har flera intressanta frön i sig för Östergötlands del. Bland annat vill man i utredningen upphöja Östgöta blåsarsymfoniker till orkester.

Utredningen om den professionella orkestermusiken i Sverige lämnades den 7 april i år till Utbildnings- och kulturdepartementet.
Ett drygt 100-tal instanser har inbjudits att lämna yttrande, bland annat Linköpings och Norrköpings kommuner samt Landstinget/Östsam samt därutöver de berörda institutionerna i regionen det vill säga Norrköpings symfoniorkester och Stiftelsen Östgötamusiken.
Över sommaren
Utredningen berör tre huvudområden:
· Orkestrarna (inkl operaorkestrarna)
· Länsmusik
· Större ensembler/orkestrar inom det fria professionella musiklivet, tonsättare samt fria konsertarrangörer.

Syfte
Utredaren har sett som sitt syfte att belysa orkestrarnas situation och samtidigt belysa länsmusikens roll. Det har även varit utredarens ambition att visa på de problem nuvarande kollektivavtal skapar för effektivt utnyttjande av musikerresurserna.

Orkesterutredningen är av vitalt intresse för Östergötland som har två professionella
orkestrar om än med helt olika uppdrag.
Särskilt problematiskt är att utredaren föreslår att statens andel av kostnaderna för länsmusiken skall minska från nuvarande genomsnittliga 70 procent till 50 procent.
Kommunerna kan därmed få ökade kostnader. Men detta är inte troligt i östgötakommunerna eftersom staten bara betalar 60 procent av kostnaden här.

Inget problem
Utredarens bakomliggande tanke är även att en minskad resurs till länsmusiken skall överföras som extra stöd till orkestrarna.
Orkestrarna föreslås utökas med bland annat blåsorkestrarna där Östgöta blåsarsymfoniker är en av dessa.

Kommunen ska arbeta på sitt remissvar över sommaren. Det ska vara klart den 3 augusti. Remissvar skall vara inkomna till departementet 16 augusti.
Det ska i möjligaste mån skall vara avstämt mellan huvudmännen. Styrelserna för respektive orkester svarar för egna remissvar.

onsdag, juni 07, 2006

Kreativt tänkande konst och engelska i skolan

Kultur och fritidsnämnden har under året beviljat pengar till flera projekt bland annat samarbetsprojektet ”Kreativt tänkande konst och engelska i skolan”.
Projektet blev en framgång och kultur- och fritidsnämnden är nöjd med hur pengarna har använts.

Konstnär Joanne Hoffsten, genom Konstnärsföreningen Alka, har i samarbete med Skäggetorpsskolan och Kungsbergsskolan genomfört projektet. Budgeterade kostnader för projektet var 134 300 kr varav 50 000 kr ansöktes från Kulturforum.

Ansvarig projektledare har arbetat med 2 klasser på Skäggetorpsskolan (år 8 och 9) och 2 klasser på Kungsbergsskolan (år 6). Totalt 66 elever och fem lärare deltog i projektet.

Projektets mål
Målet med projektet har varit att eleverna ska utveckla sin kreativitet, inom konst, och förbättra sina kunskaper inom engelska.
Skäggetorpsskolan och Kungsbergsskolan under 6 månader arbetat med konst och engelsk litteratur .

Projektet har slagit väl ut på båda skolorna. Deltagande lärare och projektledaren kan konstatera att elevernas kreativitet inom ”konstdelen” har vuxit i takt med projektet, de har visat stor uppfinningsrikedom och lärt sig att hantera olika material och tagit till sig kunskaper om tredimensionella uttrycksformer. Inom ”engelskadelen” har eleverna utvecklats och har under projektet fått mer självförtroende att uttrycka sig och formulera sig på engelska.

Samarbetet stärkts
Lärare och projektledare kan se att eleverna har varit tvungna att samarbeta och att de varit tvungna att tillsammans lösa problem. En lärare menar att klassens samarbete har stärkts och att elever som tidigare varit passiva nu har blivit aktiva. Klasserna har genom projektet blivit mer sammansvetsade både till varandra och sina lärare.

Projektet ”Kreativt tänkande konst och engelska i skolan” har uppfyllt de mål de ställde och genomfört projektet enligt tidsplan. Projektledaren har lämnat in en slututvärdering till Kulturforum som ligger som bilaga. En videodokumentation av projektet håller på att produceras i samarbete med Jon Torkelstam på Pedagogiskt centrum.

söndag, juni 04, 2006

Thorbjörn Fälldin och Maud Olovsson på DN-debatt

På dagens DN-debatt skriver Thorbjörn Fälldin och Maud Olovsson en gemensam debattartikel om likheterna och skillnaderna mellan årets val och segervalet 1976.

Lite förenklat kommer dom fram till att likheterna handlar om behovet av att förbättra villkoren för företagande. Då liksom nu verkar Socialdemokraterna vara på väg åt vänster och bort från insikten om att flera jobb i den privata sektorn är en förutsättning för utvecklat välstånd och flera människor i arbete. Olikheterna mellan 1976 och dagens situation handlar om att den ickesocialistiska alliansen är bättre förberedd på att ta över regeringsmakten nu än vad man var då.

Beskrivningen är korrekt. Men jag känner sug efter lanseringen av de konkreta förslag som kan göra Mauds och hela Centerpartiets drömmar och visioner till verklighet efter höstens val.

torsdag, juni 01, 2006

Östgöta Musikdagar 2006

Eftersom Festivalklubben för Östergötlands Musikdagar haft årlig musiksoaré på Linköpings Slott så vet vi att nu är det sommar.

Staffan Mårtensson (konstnärlig ledare för Östgöta musikdagar, till vardags är han hovklarinettist i konungariket Sverige) inledde musiksoaré på Linköpings Slott med att i kåserande ordalag antyda att vetskapen om att Östgöta musikdagar behöver landshövdingeparet Björn och Helena Eriksson som beskyddare spridit sig ända upp i regeringskansliet. Enligt Staffans ringa mening är behovet av beskyddare till Östgöta musikdagar anledningen till att Björn Eriksson åter har fått landshövdingsförordnandet i Östergötland förlängt.

”Nu vet vi hur det ligger till”. Men jag skulle inte bli förvånad om det finns flera anledningar till att Björn Eriksson fått förlängt. Han beskyddar ju både elitkultur och elitidrott. En kombination som enligt min ringa mening är lysande. Kombinationen skapar oerhört många förebilder både för breddkulturen och för breddidrotten.

Smakprov på programet vilket går av stapeln 12/8 – 19/8 2006, utgjordes av Staffan Scheja på piano, först tillsammans med Staffan Mårtensson på klarinett och därefter Staffan Scheja på piano tillsammans med Agneta Eichenholz sjungande sopran.

Smakprovet gav mersmak och vi får hålla tummarna för att vädret skall bli det allra bästa under programdagarna.

Pohlman lär vara inkopplad och eftersom detta väderorakel ställt kompletterande frågor om hur många människor som berörs av angenämt festivalväder så förväntar vi oss att vädret skall visa sig från sin bästa sida.