söndag, februari 20, 2011

Medarbetare hos Stasi & övergrepp i svenska kyrkan

Från Staffan Danielssons facebooksida klickade jag på länken till Göran Öberg. Blev nyfiken när Staffan skrev att han ska engagera sig i frågan om varför justitieminister Beatrice Ask lägger locket på och inte vill offentliggöra vilka svenskar som var medarbetare hos den östtyska säkerhetspolisen Stasi.

Från Görans sida leder sedan en länk till ”Världen idag” där det står att Beatrice Ask motiverat sig med att skälen till sekretess väger tyngre än allmänintresset och att det är viktigt att inte röja metoder och möjligheter för säkerhetspolisens arbete i framtiden. En motivering som väl kan mäta sig med begreppet ”Goddag yxskaft”.


På samma uppslag av ”Världen idag” finns artikeln ”Kyrkan tar krafttag mot övergrepp” Jag blir glad av att se dessa båda artiklar samtidigt eftersom svenska kyrkan i decennier har förnekat att det förekommer sexuella övergrepp. För en tid sedan rämnade fasaden för den katolska kyrkan och helt plötsligt var det den katolska kyrkans celibat som var problemet medan man i den protestantiska kyrkan var lika helig som vanligt. Enligt artikeln om att kyrkan nu tar krafttag mot sexuella övergrepp så uttalar sig ärkebiskopen Anders Wejryd om att övergrepp finns överallt där människor är tillsammans och i dagarna presenterar Svenska kyrkan skriften:

”Vad gör vi nu? - Bemötande och förebyggande av sexuella övergrepp”.

Till slut kunde alltså inte svenska kyrkan fortsätta hyckla. Förhoppningsvis kommer hycklandet att ta slut också beträffande vilka som arbetat för Stasi medan ”det kalla kriget” pågick.

Lite intressant skall det faktiskt bli att se hur långt Beatrice Ask är beredd att gå för att bevara hemligheten och sedan när hemligheten till slut faller:

Vilka "landsförädare" var det hon till varje pris ville skydda?

lördag, februari 05, 2011

Ryska pråmdragare

I maj 2010 besökte jag Vinterpalatset i St Petersburg tillsammans med min gamle far. Jag tog en bild av målningen som föreställer ryska pråmdragare vid floden Volga med mobilkameran och lade sedan upp den på bloggen.

Då jag haft en del trafik på bilden har jag nu förbättrat den och lägger upp den på nytt.









Pråmdragarlaget sägs symbolisera hela samhället. De plikttrogna, de likgiltiga, de som vill slippa undan, de sjuka och många fler.

Jag imponerades av våra Ryska guider som pratade perfekt svenska. Givetvis hade vi i svenskgruppen personer som var övertygade om att guiderna var KGB agenter, men det har inte jag någon uppfattning om. Mitt konstaterande till konspirationstanterna blev "än sen då".

tisdag, februari 01, 2011