tisdag, september 08, 2009

Framtidstro





Varför har danska ungdomar mer framtidstro än svenska, frågar sig den centerpartistiske riksdagsledamoten Annie Johansson i ett blogginlägg?

”Svaret stavas förmodligen möjligheten att hitta ett jobb och hur arbetsmarknaden tar emot dem. I Danmark har man en utvecklad lärlingslinje (nu piskar jag på sossarna), lägre ingångslöner (pisk på sossarna igen) och en flexiblare arbetsrätt (pisk på moderaterna). Allt det som vi inte har i Sverige”, skriver Anne.

Att det blivit så här tror jag har med det danska gemytet att göra. Ett gemyt som inte enbart finns hos unga danskar.

Jag fick upp ögonen för danskarnas dådkraft i samband med fotbolls EM 1992 när danskarna blev europamästare. Analysen var att danskarna lyckades så bra helt enkelt därför att ”ingen i Danmark förstod att de i själva verket var chanslösa”.

Ett annat exempel där danskarna kommit långt är utbyggnaden av vindkraft.

När Sverige, USA och Tyskland m.fl. satsade allt på forskning och på vetenskapligheter satsade Danmark på marknadsstimulans och på att utveckla enkla lösningar som i själva verket var att bygga vidare på jordbruksmaskiner, ute på gårdarna.

När sedan Califonien stod inför en gigantisk vindkraftsatsning, var tror ni då att de hämtade sin kunskap? Jo självklart från Danmark, den plats i världen, där teknikutvecklingen på vindkraft just då hade kommit längst.

Teknikutvecklingen fanns då paketerad hos Westas Vind, som blivit Danmarks landslag i vindkraft frågor. Det är tjusigt att se hur landslaget i vindkraft lyckats fånga upp den utvecklingskraft som släpptes loss med lite enkla marknadsstimulanser ute i verkligheten.



I alla tider har bönderna förstått att det är solen som skapar vindkraft.

Sen är det inget fel att använda avancerad vetenskap för att räkna ut var vindkraftverken får sin optimala placering.

torsdag, september 03, 2009

Välkomnande till ön

Hade i går nöjet att delta i Högskolan på Gotland och Gotlands kommuns välkomnande av nya studenter. Begivenheten tilldrog sig på Visby Strand. Högskolan på Gotland har i år 350 nya studenter jämfört med 250 förra året och de förväntar sig ytterligare 150 nya studenter nästa år.

I en trailer som spelades upp innan presentationen kunde man läsa några texter med havet som bakgrund och med några raukar som inramning.

1. Det finns människor på Fårö som aldrig besökt Gotland
2. Det finns människor på Gotland som aldrig besökt Fastlandet
3. Men det allra värsta är att det finns Fastlänningar som aldrig besökt Gotland

I sitt tal berättade sedan kommunalrådet Lars Thomson om ”Linnea” en tidigare elev på högskolan som gett uttryck för att när studierna var avklarade skulle hon omgående återvända till fastlandet.

Nyligen hade Lars Thomson läst i pressen att denne Linnea hade gift sig på ön med en ”trygg Gotlänning” och nu väntade kommunalråd med fru på annonsering om att de nygifta skulle få tillökning.

Å ena sidan, är det ju gulligt och lite småmysigt. Å andra sidan vittnat den röda tråden i budskapet till nya studenter om att de kommer att möta en oerhört förenklad världsbild.

Förhoppningsvis har Gotland med sitt oerhört strategiska läge mitt i Östersjön skarpare målbilder än att Fåröbor och Fastlänningar skall besöka Gotland och att studenter som kommer till ön skall bilda familj med "riktiga gotlänningar" och att det skall avlas barn.