fredag, augusti 08, 2008

Luftigt sammanträdesrum i Kotka (Finland)




Tydligen har man här i Östra Nyland slagit samman fyra före detta primärkommuner till en förvaltning och diskussionen om ifall sammanslagningen är bra eller dålig rullar på.

Argumenten att "vad skall det tjäna till" och "utvecklingen måste ha sin gång" skulle kunna vara hämtade var som helst ifrån där en omstrukturering till slut har blivit av.

Jag tror att vi Svenskar har behovet av att diskutera omstrukturering av offentlig förvaltning gemensamt med Finland. Med övriga Nordiska grannar också för den delen.

Om vi kunde uppträda gemensamt under beteckningen Norden i EU sammanhang tror jag vi skulle vinna mycket.

Naturligtvis skulle ovanstående argument dyka upp precis som i Östra Nyland och för den delen i Storregionernas Sverige också. Men det vore skönt om vi kunde anpassa den offentliga förvaltningen till verkligheten nu.

lördag, augusti 02, 2008

Roller i det offentliga livet


Själv har jag varit med om att en kulturchef, kvinna i karriären i Linköpings kommun uttalat att ”jag är inte nöjd med den politiker som jag tilldelats” i form av ordförande i Linköpings Kultur- och fritidsnämnd.

Efter det inträffade sprang mitt kommunalråd och gömde sig i stället för att klargöra rollerna som de inblandade har att rätta sig efter.

Nu pekar Dick Eriksson på att skatteverket vill ta över politikernas uppgifter gällande lagstiftningen.

Är det inte dags att bringa reda i vilka roller olika aktörer har att rätta sig efter, i det offentliga livet?

Politiker får inte vara så mesiga att tjänstemännen tillåts ta över fullständigt.