torsdag, maj 29, 2008

Ambasadnedläggningar

Jag noterar att ambassaden i Managua i Nicaragua tas bort. Om jag förstår saken rätt blir Guatemala enda landet i Mellanamerika med svensk ambassad.

Visst är det rimligt att spara på utlandsrepresentationen men varför skall de Nordiska länderna vara ute i världen och spela Allan var för sig.

Rimligen kan stora besparingar göras om man representerar tillsammans. Se på Nordiska huset i Berlin. Där går det att samarbeta. Varför kan inte hela Norden ha all ambassadverksamhet gemensamt?

onsdag, maj 28, 2008

Morgonstund..................


har guld...........


i mun...............



Terve.... Terve....

måndag, maj 26, 2008

Navet i havet, ett "annat land" inte så långt bort.



Det är naturskönt på Gotland!

På vilket sätt kan du och jag bidra till att naturen skall fortsätta vara skön?

Vi måste lära oss mer om vattnets kretslopp och om vad vi själva
kan göra bättre.

Känns "ständig förbättring" som en lämplig ledstjärna, för oss?

Har du tänkt på att det ständigt finns många som tycker mycket om oss! Därför skall vi vara rädda om Gotland, om varandra och om andra.

lördag, maj 17, 2008

Vattenmyndigheternas webbenkät




Vattenkartan kan användas för att reda ut vad som finns och vilka restrektioner som gäller för just det område som du är intresserad av.

I går träffade jag och löste världsproblem över en kopp kaffe, tillsammans med en vän som jag inte pratat med på flera år.

Tillgången till tjänligt vatten åt alla, demokratisk styrning av offentligheten, gasledning och växthusgaser i luften samt datakommunikation ur olika synvinklar avhandlades.

Vi diskuterade ovanifrån perspektiv, FN:s och USA:s roll som ordningsman i världen och deras legitimitet utan att kategoriskt landa i rätt eller fel.

Därutöver diskuterade vi underifrån perspektiv. Naturligtvis förutsätter underifrånperspektivet större engagemang och ansvar av gemene man, men är det inte så vi vill ha det?

Vill vi inte bli behandlade och respekterade som vuxna människor? Ar det inte när storebror kommer dragande med en massa onödiga pekpinnar som vi känner oss kränkta och vi vill strunta i att vara fungerande kuggar i samhällsmaskineriet?

När det gäller
tillgången till tjänligt vatten åt alla har vi just nu chansen att tillämpa underifrån perspektiv.

Besvara Vattenmyndigheternas webbenkät du med.

Kanske just du kan hjälpa Vattenmyndigheterna med konkreta förslag. Inte bara sitta och vänta för att i nästa skede ropa på direktiv från myndigheten.

Direktiv som vi sedan kommer att förkasta med motiveringen att myndigheten inte lyssnar på oss som befinner oss mitt i verkligheten.

tisdag, maj 06, 2008

Antimon i jordmassorna

I Skåne var det stor miljöskandal på 1970-talet. Företaget BT – Kemi och dess Vd Göran Pravits avslöjades med tunnor som läckte gift.

Tunnornas innehåll, rester från tillverkning av växtskyddsmedel hade trängt ut i jorden och även förorenat vattendrag.

Stor skandal var bara förnamnet på det inträffade.

När det nu gått mer än trettio år sedan avslöjandet har Naturvårdsverket samlat sig och gett tillstånd för export av 40 000 ton jord till Nederländerna där sanering av jordmassorna skulle ske.

Nu har man på saneringsanläggningen i Nederländerna stoppat mottagningen av jordmassorna därför att de upptäckt för höga halter av antimon i jordmassorna.

1. Varför tar inte Sverige reda på sin egen skit?
2. Trodde Holländarna att de skulle få blomjord, när avtalet om sanering gjordes upp?

3. Kommer vi att köra iväg också marken från Kosta Glasbruk och sedimentet från ån Viskan till utlandet för sanering?

Antimon används i batterier och vid tillverkning av mascara. Egyptiskt svart på ögonfransarna skapas med kol och blåsvart svavelantimon.

Vi lär ha gott om dioxin, DDT och diverce tungmetaller att ta reda på vid de mest infekterade saneringsplatserna i Sverige.

De saneringsinsatser som blir gjorda måste inriktas på att skapa största möjliga miljönytta. Inte på att verkställa spektakulära saneringsprojekt, hos dem som själva borde sanera sina egna industridumpningar.

lördag, maj 03, 2008

"Världen formas av våra tankar"


Lev väl, du med!