tisdag, mars 25, 2008

Stimulera din klarsyn

Visst kan Konst stimulera din klarsyn!



Till dig säger bilden det som du själv vill att den skall säga!

*********

Jag tror de flesta skriver under på att konst är en del av kulturen. Men är det frågan om elitkultur eller handlar det om breddkultur?

För mig handlar definitionen om att elitkulturen skapar underhållningsvärde och att breddkultur skapar god folkhälsa.

Därutöver är det elitkulturens ansvar att vara god förebild för breddkulturen.

onsdag, mars 19, 2008

Swedish water house

Swedish water house (ett samverkansorgan som har uppgiften att skapa nätverk för hållbara vattensystem) har lyckats väcka uppmärksamhet med uppropet:

"Snabba på! Det är 2,6 miljarder människor som vill gå på toaletten."

Dagens seminarium i Stockholm mynnade i: "Rekommendationer för konkreta åtgärder för hållbar sanitet och fattigdomsbekämpning i världen."

Visst är det intressant med lärda människor som försöker överträffa varandra i konsten att tala om för varandra och andra att nu måste det komma till konkreta insatser för att tjänligt vatten på jorden skall räcka till alla.

Visst blir alla övertygade om att det måste tas krafttag. Men jag tycker det är svårt att begripa vad det som de lärda kommer fram till betyder för vanligt folk i Sverige?

Visst är det enkelt att förstå att varje investerad krona i vattenrening i Baltikum eller i Sankt Petersburg gör större verkan än om investeringen gjorts i Sverige där utbyggnaden av vattenrening faktiskt redan är relativt bra.

Men vilken nytta har de Gotlänningar som kämpar för bättre vatten i Gothemsån i det nybildade vattenrådet av det som samlade kompetensen i Swedish water house värper fram?

Vattenproblematik finns på olika konkretiseringsplan men de olika planen måste kunna prata med varandra. Alla vill ju samma sak, att vatten av god kvalite skall räcka till alla.

Förhoppningsvis kommer
"Stakeholder Forum" i Almedalen i Visby 6 - 12 juli som Swedish water house ska hålla att mynna i något mera konkret.

Kanske rent av Vattenrådet i Gothem kommer att bjudas in till Almedalen för att visa vad man kan göra konkret.

måndag, mars 17, 2008

Äkta Eremitstuga



På Furilden öster om Gotland finns många spännande saker. Exempelvis en eremitstuga med "Hästens säng" och "tystnad" i överflöd. Här får inte finnas elektricitet eller datorer.

Dyrt lär det vara att bo där men vad gör väl det om det är bra för en sönderstressad själ?

Lite längre bort berättade managern i ett filminspelningsteam att skådespelarna just tog en "snap on sleeping".


Hela grejen verkar "jättevaken". Att exploatera tystnaden och att få ett gammalt nedlagt kalkbrott att blomstra är en prestation värd att erkänna.

Friskt var det 2008-03-07, på stranden !


onsdag, mars 05, 2008

EU:s Vattendirektiv

På vilket sätt kan Gotland åter bli "navet ute i Havet"?

EU:s ramdirektiv för vatten (vattendirektivet) är fem punkter som antogs 2000 och gäller alla EU:s medlemsstater.

Direktivet som skall vara uppfyllt 2015 gäller både kvantitet och kvalitet, skall ge skydd av alla yt- och grundvatten samt kustvatten.

notionell nivå arbetar Sverige i första hand med vattendirektivet genom Helsingforskonventionen.

På något sätt blir hela frågeställningen lätt oöverskådlig innan man ens lykats konkretisera vad de övergripande föresatserna betyder i verkligheten på det lokala planet.

För att med någon administrativ ansats försöka hitta den regionala indelning som är nödvändig i rättsapparaten har 5 vattendistrikt tillskapats i Sverige.

Naturvårdsverket har på nationell nivå skapat vattenportalen tillsammans med SGU och Boverket, en samling av fakta som gäller vatten.







Kartan över Europas vattendelare och de viktigaste avrinningsområdena med resepienterna angivna är gjord i Tyskland.

Av kartan framgår att för Östersjön, är Gotland själva centrum i kretsloppet. Om naturlagarna får styra borde administration, kompetensuppbyggnad, forskning & utveckling för hela Östersjöregionen samlas i Visby.

De fem punkterna som utgör vattendirektivet är:

1. Skydd av alla yt- och grundvatten samt kustvatten när det gäller både kvalitet och kvantitet.

2. Utsläpp skall kontrolleras på ett integrerat vis. Det innebär att man kombinerar normer för kvalitet i grundvatten och ytvatten med normer för avloppsvattenutsläpp.

3. Införande av prispolitik för vatten. Varje land anpassar prispolitiken till sin egen politik. Förorenaren betalar. Det gäller även konsumenten.

4. Integrerad vattenhantering i avrinningsområden med samordnade åtgärdsprogram tvärs över administrativa och politiska gränser.

5. Förstärkt deltagande från allmänheten och goda möjligheter till insyn.



tisdag, mars 04, 2008

Det röda lövet

I Örnsköldsvik är samspelet mellan utbyggnad av fjärrvärme och utbyggnad av fibernätet för bredbandsuppkoppling en självklarhet.



I Västra Rekarne gräver man ned fiber samtidigt som Vattenfall gräver ned all kraftledning med lägre spänning än 40 kv.

Visst underlättar det när man kan göra saker tillsammans.

måndag, mars 03, 2008

Åkerbränsle fordrar mycket vatten

Om vi håller igen användningen av fossila bränslen samtidigt som vi odlar mer påverkas växthuseffekten i rätt riktning av båda anledningarna.



Vi kanske redan odlar alldeles tillräckligt mycket här i landet av sådant som skall tryckas genom den mänskliga tarmen, men jag är övertygad om att vi borde odla väsentligt mycket mera åkerbränsle.

Att odla mera gör ekosystemen större. Mera kol och mera vatten binds i växterna som i sin tur producerar mera syre, vilket förbättrar luften.





Jag vet inte vilka motivationsfaktorer vi behöver för att få till:


1. omfattande odling av åkerbränsle,





2. fungerande förädling,





3. distribution och




4. storskalig eldning.



Vad jag däremot tror mig veta är att samhällsnyttan av att lösa hela hanteringskedjan är stor. Därutöver tror jag mig veta att viljan, att få hela hanteringskedjan att fungera, är stor i samtliga hanteringsled var för sig.

Förmodligen är det bara det övergripande beslutet om hur åkerbränslehanteringen skall gå till som saknas.

Stödinsatser på marginalen, välvilliga vädjanden om hur överskottsareal skall kunna användas löser inte problemen.

Sätt ned foten nu.............

Det handlar om samhällsviktig infrastruktur som borde samordnas och inte bara om insatser för att skapa sysselsättning i glesbygd, där den totala funktionen glöms bort.

Någon måste begripa att alla inblandade skall lösa ett gemensamt problem. Så länge ingen tar tag i helheten kommer eldning av åkerbränslen i stor skala att fortsätta vara en vision eller skall jag säga en dröm.



Vatten är livet !

Vatten tillsammans med koldioxid och solljus är fotosyntes.





Fotosyntes är det som sker när växterna skapar luftens syre, helt enkelt det som sker när en grön växt växer. För att växterna skall kunna skapa rent syre som vi måste ha i luften behövs det koldioxid, alltså den gas som vi får alldeles för mycket av när växthuseffekten gör att hela vårt jordklot värms upp och polarisarna smälter.

Ingen undgår att bli påminnd om växthuseffekten eftersom vi inte längre har vintrar med snö efter ordning. Tydligen upplever vi nu den mildaste vintern på i alla fall hundra år.

Kemiskt kan fotosyntesen uttryckas med formeln 6 CO2 + 6 H2O > C6H12O6 + 6O2. Alltså sex molekyler av koldioxid tillsammans med sex molekyler av vatten ger sex molekyler kolhydrat och sex molekyler syrgas, om man tillsätter lagom mängd solljus.

Vill man beskriva det hela ungefär som ett recept säger man att 1,5 kilo koldioxid tillsammans med 0,6 kilo vatten ger 1,0 kilo kolhydrater och 1,1 kilo syrgas, om man tillsätter lagom mängd solljus.






Att kolet gängar sig med syre och att det bildas koldioxid vid förbränning, att det är förkastligt att elda fosila bränslen som inte förnyas vet de flesta.

Att tillgången på rent vatten och betydelsen av soltimmar till växtligheten hänger ihop med den globala uppvärmningen genom fotosyntesen verkar däremot de flesta lyckats förtränga.