måndag, december 31, 2007

Det blir sällan som man tänkt sig – det blir bättre - hoppas jag!

Hej eller Moi som jag fått lära mig att finländarna säger.

Det blir sällan som man tänkt sig – det blir bättre - hoppas jag!

Med några enkla rader vill jag tillönska alla ett riktigt Gott nytt År 2008.

Plötsligt dimper det med en tillönskan om Gott nytt År hos mig. Den kommer från ambassaden i Managua i Nicaragua.

Visst, i början av året reste jag i Mellanamerika. På ambassaden i Managua lärde jag känna ambassadens dataansvarige. En svensk som heter Dag och som är kompis med min gode vän Ulrich. I min bärbara computer hade jag installerat Windows Vista och då alla säkerhetssystem i det operativsystemet slog knut på sig självt behövde jag hjälp. Dag fixade det. Därutöver visade han bilder från motorcykelklubben vid regeringskansliet i Stockholms MC resa förra sommaren till Nordkap.

Hälsningen väcker roliga minnen till liv. Ulrich och jag besökte tillsammans med en mäklare en gård i La Patriota. En ort i norra Nicaragua där striderna mellan Sandinisterna och Kontras var som värst för något decennium sedan.

Min gode vän Ulrich har köpt en finca (gård på Spanska) inte långt från gården som han kanske hade hoppats att jag skulle etablera mig på. Han producerar mjölk och kött och jag bedömer att han är framgångsrik.

Sedan i går är jag Gotlänning. Har flyttat ihop i Visby med min nya kärlek som har sina rötter i södra Finland. För mig är flytten till Gotland mer lagom äventyrlig i jämförelse med Mellanamerica.

Tänk vad fort ett år går och vad skönt det är med människor som ser möjligheter och inte bara problem. Carpe Diem är latin och betyder fånga dagen. Det valspråket borde många ta till sig inför det nya året.

Själv lovar jag att försöka fånga dagen.

lördag, december 08, 2007

Josefssons avslöjande

I dagarna skriker ”duktiga liberaler” ut att vi skall sluta handla på ställen som avslöjats med datummärknings fusk på köttfärs. De upprörs också av kunder som intervjuats och som konstaterar att de kommer att fortsätta handla trots vad som uppdagats.

1. Är varorna som säljs hälsovådliga?
2. Är det bara en butikskedja som fuskat?
3. Blir köttfärsen mindre hälsovådlig om den säljs för halva priset?

Är inte själva problemet att vi konsumenter efterfrågar att någon annan skall ange ”bäst före” i stället för att vi själva skall ta ansvar och känna efter om köttfärsen luktar bra?

Det sagda ursäktar naturligtvis inte att lämna oriktiga uppgifter men rimligen skall vi konsumenter fråga efter rätt saker.