söndag, juli 22, 2007

Konstigt

Om en tavla uppskattas av mer än tio procent av befolkningen borde den eldas upp - den är säkert inte god konst!

Citat av okänd tågresenär - jag tycker formuleringen är träffande.

Tyvärr försöker en samling "elitkulturens viktigpettrar" göra konst till något så märkvärdigt att bara få utvalda skall bemöda sig med att ha en uppfattning.

onsdag, juli 11, 2007

Länsstyrelsem borde ta ansvar för bredbandsutbyggnaden på landsbyggden

Framtidsäkrad och fungerande bredbandsuppkoppling är en mänsklig rättighet, inte bara i tätorterna utan också på hela landsbygden. Med den insikten väl etablerad hos den politiska makten i Sörmland gav sig regionförbundet Sörmland (samverkansorgan för landstinget och länets kommuner) på att göra sig själva till alla goda gåvors givare. Nu vet vi att det blev skit av alltihopa, därför att regionförbundet inte hade kompetens att bedöma vilket problem som egentligen borde lösas.

Länsstyrelsen som har ansvaret för hur medlen i EU:s strukturfonder används har läst regionförbundet Sörmlands rapport där det står att ”nu har hela Sörmland tillgång till bredband”. Därför beviljar Länsstyrelsen fullt förståligt inte några pengar ur EU:s strukturfonder när seriösa gräsrotsalternativ typ ekonomiska föreningarna i Västra Rekarne och Eklången i Eskilstuna kommun begär medel för att själva åstadkomma fungerande och framtidssäkrade fibernät (bredband på riktigt) i sina respektive områden.

Regionförbundet Sörmlands satsning, kostade ca 30 miljoner av skattemedel och anlitade endast SB Broadband för att med oprövad teknik försörja hela landsbygden med bredbandstjänster, har aldrig varit något annat än (bredband på låtsas). Alldeles för små överföringsmängder per tidsenhet. Med den teknik som SB Broadband erbjöd hade man aldrig kunnat försörja de med kommersiellt behov av snabb överföring till företag på landsbygden. Den teknik som SB Broadband erbjöd räckte inte för fungerande IP-telefoni eller fungerande Kabel-TV.

SB Broadband hade ca 300 abonnenter som, numera när SB Broadband gått ikonkurs, lämnas fullständigt i sticket, de själva får söka egna lösningar.

Nu måste Länsstyrelsen ta ansvar.

Medel ur EU:s strukturfonder måste generöst ställas till förfogande för seriösa gräsrotsalternativ i hela Sörmland om utfästelsen ”bredband till alla” skall få innehåll.

”Riktigt bredband” handlar om att gräva ned fiber och att ansluta fibernäten till Stadsnäten i Sverige (öppet nät) där den enskilde användaren själv kan välja vilken leverantör av tjänster som skall anlitas och där överföringshastigheterna är något helt annat än vad regionförbundet i Sörmland och SB Broadband någonsin haft ambition att erbjuda.

Därutöver border Länsstyrelsen aktivera sig och uppmana boende på landsbygden att sluta sig samman och göra på samma sätt som man gjort i Västra Rekarne och Eklången i Eskilstuna kommun.

torsdag, juli 05, 2007

Olympiska vinterspelen 2018

Oerhört roligt att centerpartiet nu tar täten för att försöka få de olympiska vinterspelen 2018 till Åre och Östersund.

Vad ett OS arrangemang skulle betyda för Sverige, för folkhälsan och för hela näringslivet får inte underskattas.

Kanske kan själva arrangemanget också påverka Linköping. Cloetta Center kan mycket väl vara en arena där det kommer att spelas OS-hockey om Sverige lyckas ro hem arrangemanget.