fredag, juni 29, 2007

Staten och kapitalet i Linköping - Tekniska verken konkurrerar med skattepengar

Linköpings kommunala bolag vill expandera på den privata marknaden och VD:n för Tekniska Verken skriver fördelaktiga avtal med sig själv. Det är tryggt att vara entreprenör när man har statens våldsmonopol i ryggen, som kan täcka försluster genom att plundra medborgarna! Rena Grönköping tycker Stefan Persson i Captus. Något att betänka för Linköpingsbor och deras folkvalda?

Gösta Gustavsson (c) är så nöjd med avtalet att han uppmanar fler verkställande direktörer i kommunala bolag att starta eget enligt Stefan Persson i Captus artikeln ovan. Enligt samma källa vill även kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (m) gärna att modellen sprids.

Under min ordförandetid i kultur- och fritidsnämnden "öppnade en tjänsteman eget" mitt inne i den kommunala förvaltningen. Då sprang Gustavsson och gömde sig, så visst går utvecklingen framåt.

Det är ju bättre att han säger vad han tycker även om inte jag delar hans uppfattning.

måndag, juni 25, 2007

Tjuvlyssning hejdar terror

Sedan en tid läser stadens myndigheter alla brev och kort som avsänds i Grönköping.

Resultatet är smått sensationellt, då inte ett enda terrordådunder den aktuella tiden drabbat vare sig staden eller dess omnejd, förklarar hr reservlöjtnant Napoleon ”Nappe”Johnson stolt för Grönköpings Veckoblad.

Varför vara nöjd med att låta FRA tjuvlyssna på all telefon- och Internettrafik i riket i övrigt?

Tjuvlyssning hejdar ju terror enligt beprövad metod i Grönköping!


Med denna lite raljanta hänvisning till Grönköpings veckoblad och deras tolkning av nästa steg i signalspaningsdebatten vill jag uppmana till mera debatt.

Hur mycket vill vi att "storebror" skall granska oss och på vilket sätt vill vi att "storebror" ska bli granskd?

söndag, juni 17, 2007

Vi äger staten – inte tvärt om

Det är en självklarhet att vi medborgare äger staten och att det inte är tvärt om tycker de flesta.

Vi har fått ett samhällsklimat där det anses nödvändigt att använda modern teknik för alltmer långtgående övervakning av oss "vanliga" människor. Vi riskerar ett liv som i glashus, där känslig information om privatlivet kan komma i orätta händer (eftersom alla databaser läcker), hävdar den som är skeptisk när ”storebror vill se oss i alla lägen”.

Mot den ståndpunkten står ”självgodhetens apostlar” som påstår att den som har rent mjöl i påsen inte behöver känna sig kränkt eller oroad av att den goda staten övervakar oss varhelst vi befinner oss och vadhelst vi har för oss.

Som vanligt ligger sanningen säkert någonstans mitt emellan de båda ytterlighetsståndpunkterna, men på senare år har terroristskräcken gjort oss benägna att acceptera allt mer långtgående övervakning med motiveringen att vi alla skall känna oss trygga.

Är det trygghet vi skapar när övervakningshysterin tillåts svämma över alla bräddar? Vem är den goda staten i ett längre tidsperspektiv. Vem skulle vilja att staten hade haft tillgång till all den information om vårt privatliv som nu är möjligt under 1930- och 1940 talen. Vem vill att främmande regimer som i dag systematiskt kränker människors yttrandefrihet och mänskliga rättigheter skall ha möjlighet att komma över den information om vanliga medborgare som staten, som vi alla äger, nu i all välvilja samlar in om oss vanliga medborgare?

Integritetsombudsman Pär Ström vid tankesmedjan Den Nya Välfärden, belönas med Sveriges advokatsamfunds journalistpris 2007.

Läs hans rapport om att ha storebror i byxfickan


Kolla även in på den nya välfärdens hemsida där portalrubriken är, vi vill ha vårt privatliv i fred.

FRA föreslås få spara e-postkontakter. Så var det med den försäkran om att enskilda personers telefon- och emailtrafik överhuvudtaget inte skulle vara föremål för avlyssning i samband med signalspaning.