måndag, september 25, 2006

Är Kommunala fondpengar skattepengar?

Först informerade Linköpings tidning (klicka på länken)

I slutet av förra veckan informerade sedan Linköpings borgmästare Eva Joelsson med anledning av projektet Guideweb i Gamla Linköping 2003 om att "kostnaden för pilotstudien inte drabbat skattebetalarna. Pengarna som använts är fondpengar, säger hon".

Med anledning av artikeln vill därefter flera ha besked om vad som egentligen hände i projektet.

Har verkligen en kommunal nämnd ett tunnare ansvar för kommunala fondpengar än vad nämnden har för direkt uttaxerade skattepengar?

söndag, september 17, 2006

Kryssa Lars

Kryssa Lars för att markera betydelsen av resurser till idrott och till kultur i Sveriges 5:e största stad.

onsdag, september 13, 2006

Kultur är..........

Kultur är mer än bara konst och även den kommersiella kulturen har sitt existensberättigande.

Ringholm hindrar utländska spelbolag, virtuellt övergrepp

Självmål av Ringholm.

Mitt i valrörelsen vill Bosse Ringholm med en ny lotterilag hindra Svenskar från att spela på utländska spelbolag. Dessutom vill han förhindra internetbetalningar till utländska spelbolag.

Ingen tror på att begränsningarna görs av omtanke om spelmissbrukare.

Det hela är ett oförsvarligt förmynderi, där omtanken är? Ett virtuellt övergrepp känns det som.

tisdag, september 12, 2006

Folkhälsa genom kultur & idrott

Det är viktigt för folkhälsan att vi rör på oss och att vi har trevligt. Att röra på sig antingen fysiskt eller intellektuellt ( ex. att lira fotboll eller spela piano) är lika viktigs som att äta rätt och att ha regelbundna sömnvanor.

måndag, september 11, 2006

Fildelning för privat bruk

I och för sig skall man inte dela skinnet förrän björnen är skjuten, men det verkar ändå vara klart att fildelnings lagen nu skall ändras.

Göran Persson stod i Tv och öppnade för en lagändring och Fredrik Rainfeldt hängde på i SvT:s Duellen på söndagkvällen.

Sakupplysning är att Centerns Johan Linander var den ende som redan från början insåg det orimliga i att kriminalisera en hel generation, som vant sig vid att betrakta fildelning för privat bruk som en mänsklig rättighet, när Riksdagens lagutskott behandlade frågan på våren 2005. Därefter hängde Miljöpartiet med vid Riksdagsbehandlingen och röstade emot Bodströms orimliga förslag.

När nu Göran Persson och Fredrik Rainfeldt verkar ha begripit vad frågan handlar om så verkar ju lagändringen vara i hamn, men så länge som inget nytt beslut är taget så hissar vi varningsflagg. Vi vet ju inte om det är populism förrän lagändringen är beslutad.

söndag, september 03, 2006

Öppen källkod, är den gratis?

Jag har haft en väldigt livlig debatt med mina närmaste:

- Att cykla på cykelbanan in till centrum, är inte det gratis?

Nej det är inte gratis. Du har själv investerat i en cykel och kommunen har investerat i cykelbana. OK kostnaderna finns där även om du tar bussen eller åker bil, men det är inte gratis att kunna cykla in till centum.

- Hur är det med öppen källkod då, är inte den gratis?

Berättelsen om Linus Thorvald som satt hemma i Finland och skapade ett operativsystem som han ville dela med sig av är i sig vacker, men gratis....nej.

Om du använder programvaran så förväntas du delta i utvecklingen och själv dela med dig, då är det inte gratis. Du satsar din egen tid!

Men om du inte delar med dig? Då är vi tillbaka på ruta 1. Om du inte fullgör ett avtal som du har gått in i så har du stulit från någon.

OK.. det är lika långsökt som att man skulle vara brottsling bara för att man laddat ned musik för privat bruk, men enligt lagens bokstav så är det så det är.

"Välkommen till Linux - ditt liv är precis på väg att förändrar. Att installera Linux på sin dator leder nämligen lätt till beroende. För när man väl lärt sig grunderna finns det knappast några begränsningar i vad du kan göra med din dator för att passa just dig. Härmed är du också varnad för att det kan komma att ta mycket mer tid från tig än vad du någonsin tänkt. Inte för att det krånglar och kraschar (Linux kraschar mycket, mycket sällan) utan för att det är en sådan utmaning."


Så välkomnade Linux sina kunder, eller om det är medlemmar som dom är. Det känns inte som om det här skulle vara gratis. Kanske är det rent av dyrare än att betala för allt sammans redan från början.

Gratis nedladdning?

Svenska dagbladet erfar att skivbolagsjätten Universal music group ger ut gratis musik.

- Gratis är gott som alla vet.

Naturligtvis är det någon annan som betalar och frågan är då varför någon annan vill bekosta spridningen av Universals musik.


För att kunna ta del av musiken från Universal music är du tvungen att konsumera kopiösa mängder reklam. Företagen som betalt Universal music för att få visa upp sig när musikutbudet som påstås vara gratis förmedlas har alltså betalt för musiken.

Ingen tror väl att Universal group gör detta för våra blå ögons skull?


Det intressanta är att världens största musikförmedlare i stället för att ropa efter strängare upphovsrättslagar och kriminalisering av en hel generation ser möjligheter att komma vidare med andra försäljningskanaler.

Lagstiftning lik fil-delningslagen saknar folklig acceptans och kommer inte att överleva, mer än tillfälligt.


lördag, september 02, 2006

Alla goda gåvors givare ?

Den som har försökt formulera ett försäljningserbjudande känner till mekanismen att:

- Gratis är gott

Ta tre betala för två, om ni äter à la carte vid den eller den tidpunkten så får ni någonting gratis, är exempel på erbjudanden som helt enkelt är till för att avleda uppmärksamheten från det pris som någon ändå betalar.

Självklart kan ingen som driver affärsverksamhet ge bort det som skall vara levebrödet men ändå är det effektivt att påstå att något är gratis i jämförelse med att ange priset för allt redan från början.

På samma sätt förhåller det sig med kommunala nyttigheter. Visst kan man använda taxan för att styra användandet till vissa tidpunkter på dygnet, eller till att med avgift minska tillförseln av skattepengar, eller helt enkelt till att begränsa användandet därför att alla skall få del av kakan.

Man blir väldigt trött när politiska motståndare inte kan skilja på gratis och avgiftsfritt.

Det finns inga kommunala nyttigheter som är gratis! Däremot finns det kommunala nyttigheter som är avgiftsfria. Avgiftsfritt betyder endast att nyttigheten betalas någon annan stans, i värsta fall med en högre utdebiterad kommunalskatt.

Ibland skulle det vara lockande att bara flyta med och försöka framstå som alla goda gåvors givare, men det är ju inte seriöst och förr eller senare så skall ju notan betalas.

fredag, september 01, 2006

Visioner i valet

En god vän kommenterade till mig att valrörelsen 2006 har ju inga visioner.

Han har fel!

I rikspolitiken:

Centerpartiet pekar på att det måste skapas riktiga jobb, det duger inte att över en miljon människor inte har något arbete att gå till!

En allt för stor andel av samhället är beroende av bidrag, det här måste brytas!

Lokalt här i Linköping med kultur- och fritidsperspektiv:

Vi jobbar på att kulturen och idrotten skall tillmätas lika värde i Linköping. Vi arbetar med elitkultur och med breddkultur samtidigt som vi arbetar med elitidrott och breddidrott.

Vi har en idrottspolitisk vision om att ”Linköping skall vara Sveriges ledande idrottsstad 2015” och vi jobbar med ett handlingsprogram för att förverkliga visionen!


Vi jobbar med ett kulturpolitiskt program där inledningen handlar om att befästa visionen om det starka kulturlivet i Linköping där körverksamheten sticker ut mycket positivt!


Vi arbetar med att fastställa en biblioteksplan och även där har vi ett visionsarbete där vi fokuserar på det långsiktiga behovet av bibliotek som en resurs i lärandet och människans fria utveckling!