onsdag, maj 31, 2006

Idrottsmedicin och forskning

Idrottsmedicin är ett av dom starka ben som Linköping skall stå på när Linköping skall göras till Sveriges idrottsstad 2015.

Universitetet är redan internationellt etablerat inom forskningen på idrottsmedicin.

Tänk er scenariot att landets bästa talanger inom en rad sporter väljer att studera i Linköping därför att orten erbjuder landets bästa förutsättningar för den som vill bli bäst i sin sport.

Det här handlar om att bygga upp kultur på området. Naturligtvis måste vi både ha bra anläggningar och dom bästa tränarna, men om vi fortsätter att vara politiskt överens så går det.

Lyckas vi med det här så har vi landets bästa förebilder för dom ungdomar som skall fostras in i respektive sport. På köpet får vi landets bästa folkhälsa bland dom ungdomar som aktivt strävar efter att bli bäst i en sport i stället för att sitta vid datorn och äta chipps.

Är inte visionen vacker så säg……



måndag, maj 22, 2006

Ny idrottshall för friidrott och andra inomhussporter

En ny idrottshall som är specialanpassad för friidrott skall hyras i direkt anslutning till Campushallen, är nästa steg för att göra Linköping till "Sveriges idrottsstad 2015". Hallen uppfyller de krav på regler som finns för SM-arrangemang och har även en fullmåttsplan för innebandy.

I inledningen till kommunens budget 2006 anges ”Det tilltagande intresset för friidrott ska Linköping möta med byggandet av en friidrottshall. Arbetet pågår som bäst för att hitta en finansiering. Det är en ungdomssatsning som gynnar såväl studenterna i Linköping som Linköpings skolungdom. Idrottshallens förverkligande ligger inom planperioden 2007-2009.”

Utrett
Kommunledningskontoret, kultur och fritid har utrett frågan om lämplig hall för friidrott och lämplig lokalisering och föreslår efter erbjudande från Akademiska Hus att en ny idrottshall som är specialanpassad för friidrott skall hyras i direkt anslutning till Campushallen.

Den hall som Akademiska Hus tagit fram är en komplett träningshall för friidrott, men uppfyller även de regelkrav som ställs för SM-arrangemang. Hallen har även en fullmåttsplan för innebandy med mera.

Komplett anläggning
Genom anslutningen till Campushallen skapar detta en mycket komplett anläggning för idrott och motion, både för studenter och övriga kommuninvånare i ett strategiskt läge mellan universitetet och den nya stadsdelen Djurgården.

Kommunens årliga nettokostnad för hallen vid antagande av hyresoffert med en förhöjd förstahyra om 5 000 tkr och en årlig hyra av 3 620 tkr har beräknats till
2 730 tkr.

fredag, maj 19, 2006

Plan för skolavslutnings- och sommarlovsaktiviteter 2006 i Linköping

För att ungdomar ska få en trevlig och innehållsrik avslutning på skolåret görs det arrangemang på fyra olika platser under skolavslutningsdagarna. Arrangemang under skolavslutningen kommer i år att göras i Trädgårdsföreningen och i ytterligare tre bostadsområden.

Under båda skolavslutningsdagarna kommer föräldrar, och andra vuxna som vill nattvandra, att bjudas in till ”gamla parkleken”. Där sker samling klockan 21.00.
Vid samlingen informerar polis, fält, säkerhetsgruppen samt kultur-och fritid inför kvällen. Huset kommer sedan att vara öppet fram till 01.00.

· Plan för arrangemang vid skolavslutning, 150 000 kronor

Torsdagen den 15 juni
Trädgårdsföreningen klockan 19.00 – 23.00 underhållning från scenen i form av konsert och dansuppvisning.

Ekholmen vid Fun Skate Park och idrottshallen klockan 18.00 – 24.00 med konsert, skate samt storbilds-TV. Under eftermiddagen görs en del aktiviteter för de mindre skolbarnen med hoppborg och ponnyridning.

Hangaren klockan 19.00 – 24.00 med konsert, diskotek samt happenings både ute och inne.

Linghem vid badet klockan 18.00 –24.00 med bad, konsert, laserdom med mera.

Fredagen den 16 juni
Trädgårdsföreningen klockan 19.00 – 24.00 med underhållning från scenen i form av konsert och dansuppvisning.


· Plan för sommarverksamhet 150 000 kronor

Unga ledare I samarbete med kommunledningskontoret Utbildning och Östergötlands idrottsförbund skrivs ett avtal för cirka 75 ungdomar från år 1 och 2 på gymnasiet för att ge dem ett sommarjobb på sammanlagt fyra veckor. Dessa ungdomar får under våren gå en bra ledarutbildning som Östergötlands idrottsförbund håller i. Av dessa ungdomar kommer 55 att sommarjobba i idrottsföreningar, 5 kommer att arbeta med teaterverksamhet ute på olika läger och idrottskollo, 11 kommer att arbeta med teaterverksamhet i parker och på arrangemang inom ramen för Elsas Hus och 4 kommer att arbeta med sommarverksamhet inom uppdraget ungdoms- och fritidsverksamhet.

Cirkusskola i Folkets Park kommer återigen att erbjudas under vecka 26 för åldersgrupperna 7-10 år, 13-15 år samt 16 år och uppåt.
Kostnaden för varje deltagare är 250 kronor och för det får de unga träna två timmar/dag, måndag – fredag. Varje grupp kan ta upp till 30 deltagare.

Breakdansskola, i Folkets Park under vecka 28 för åldersgrupperna 10-12 år, 13-15 år samt 16 år och uppåt. Kostnaden är även här 250 kronor med samma villkor som för cirkusskolan.

Tages hörna, för att bereda lokala band en utescen att uppträda på under sommaren arrangeras spelningar under fyra lördagar i augusti/september mellan klockan
15.00 – 18.00 tillsammans med studieförbundet Sensus.

Trägårn, I samarbete med Nolltretton, Team Valla, Studiefrämjandet samt Cityföreningen arrangeras mellan kl 18.00 – 21.00 under fyra fredagskvällar 21/7, 28/7, 4/8 samt 11/8 underhållning i Trädgårdsföreningen med musik och dansuppvisning.
Dessutom kommer Team Valla erbjuda beachvolleyboll med prova-på och tävling samt lite andra aktiviteter tiden innan scenframträdandet sätter i gång. Syftet med detta arrangemang är att få unga och gamla att se Trädgårdsföreningen som en trevlig plats för möten och rekreation.

Sommarverksamhet inom uppdraget för ungdoms- och fritidsverksamhet
Inom uppdraget för verksamheten riktat till ungdomar görs sommarverksamhet i vissa områden.
Nämnden har vid tidigare beslut avsatt medel för uppdragets lovverksamhet. För att ytterligare förstärka sommarverksamheten planeras det att tillsätta extra resurser från barn- och ungdomsnämnden

Utebio 50 000 kronor(tidigare beslut)
Vid fyra tillfällen 23/7, 30/7, 6/8 samt 10/8 visas utebio i Trädgårdsföreningen efter mörkrets inbrott. Under föregående år gjordes två visningar som blev mycket uppskattade med många besökare.

Nykvarnsfestivalen 250 000 kronor (tidigare beslut)
Musikfestival i Nykvarnsparken 18 – 19 augusti
Nämnden föreslås godkänna den uppgjorda planen för skolavslutning samt arrangemang under sommarlovet.

torsdag, maj 18, 2006

Bidrag till konstutställningar i Galleri Gatan – Konstnärsföreningen ALKA

Linköping har kommit långt när det gäller att visa konsten där människorna finns.

Allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i Konsert & Kongress det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

20 000 kronor motsvarande fyra utställningsersättningar till och med 30 juni 2007, Konstnärsföreningen ALKA, genom Björn Svensk och Thomas Edetun, ansöker om bidrag på 30 000 kronor för att kunna genomföra cirka fyra konstutställningar per år i Linköping Konsert & Kongress i det som tidigare kallats Galleri Gatan.
Föreningens tanke är att den konstovane betraktaren ska möta kvalitativ samtida konst som ett naturligt inslag i vardagen, på väg till lunchen, till sammanträdet eller till konserten.

Lokala konstnärer
Utställningarna ska också vara ett led i att synliggöra lokala konstnärer och det arbete de gör i kommunen. De ska också ge plats åt ännu inte etablerade konstnärer med anknytning till länet. Målsättningen är att eftersträva variation och rättvisa vad gäller ålder, kön och olika konstnärliga uttryck.

Planering
Björn Svensk och Thomas Edetun kommer att för föreningens räkning sköta planering av utställningarna samt ta hand om det praktiska arbete som kan behöva utföras i samband med utställningarna. Kostnaden för deras arbetsinsatser belastar inte utställningsbudgeten.

Kommunledningskontoret Kultur och fritid har bedömt ärendet utifrån gällande regelverk och ett intresse av att allmänheten ska kunna mötas av kvalitetskonst i det hus där många av nämndens övriga kulturaktiviteter placeras. Därför föreslås kultur- och fritidsnämnden att bevilja Konstnärsföreningen ALKA bidrag till 2/3 av de beräknade kostnaderna för ett år, det vill säga 20 000 kronor.

Låg kostnad
Kultur och fritid menar att det bör vara av stort intresse för Linköping Konsert & Kongress att till en låg kostnad kunna erbjuda sina 400-450 000 årliga besökare kvalitetsmässigt högt stående konstutställningar. Därför föreslår kontoret kultur- och fritidsnämnden att bevilja föreningen bidrag riktat till ersättning till utställande konstnär, ca 5 000 kronor/gång och överlåta till Linköping Konsert & Kongress att ta övriga kostnader. Dessa övriga kostnader såsom marknadsföring, förbrukningsmaterial, försäkring med mera, beräknade till ca 2 500 kronor/utställning.

Bidraget utfaller under förutsättning att Linköpings Konsert & Kongress ansvarar för en tredjedel av projektets kostnader,

Finansiering sker med medel avsatta för kulturföreningar.

tisdag, maj 09, 2006

Designkuvös ett steg till

Designkuvösen har fått utsökt medial uppmärksamhet. Carin, Elisabeth och Sofia har varit i Radio Östergötland och på TV4.

Ett annat stort glädjeämne är att de, inbjudna av marknadschefen, har fått presentera ”sitt intressanta projekt” på Svensk Form i Stockholm! Det besöket är de, enligt den rapport jag fått, mycket nöjda med.

Lena Micko inviger Designkuvösen /Treportdesignhouse den 8 juni kl 11.00.
Välkomna!

torsdag, maj 04, 2006

Ersättningsanläggningar och Folkungavallen

Diskuterat tidsplan för byggande av idrottsanläggningar som skall ersätta Folkungavallen samt projektering av Folkungavallen för bostäder tillsammans med Teknik & Samhällsbygnadsnämnden.

Senast under 2009 beräknas ersättningsanläggningarna vara klara så att byggnationen av Folkungavallen kan ta fart.

Puffat för att återigen få fart på arbetet med de nya föreningsbidragen. Det är ju föreningslivet själva som skall tala om hur dom vill att det nya föreningsbidraget skall vara utformat.

onsdag, maj 03, 2006

Hundra och en dag av Åsne Seierstad

Boken innehåller det som vi aldrig fick veta i hennes artiklar och tevereportage. Hon skriver om svårigheten att hitta någon som vågar tala om regimen, om hur svårt det är att få journalistvisum och att leva under ständigt hot att bli utkastad innan kriget börjar. Om sina egna rädslor och vardagslivet under kriget berättar hon, om både stort och smått med samma allvar och lugn.

tisdag, maj 02, 2006

En dag som fritidspolitiker i Linköping

Hade samtal med Gamla Linköping om parkeringsavgifters vara eller inte vara. Eventuellt förvärv av skogsmark för utökande av naturreservat, samt lämplighet av utlånande av kanoner till Garnisonsmuseum.

Samtal med företrädare för Jass och Bluesfestivalen. Det är jubileum 2007.

Samtal med Linköpings curlingklubb. Klubben bildades 1921 och nu vill man få till stånd en fyra banors curlinghall. Det är alltid kul med föreningar som vill något. Jag skulle inte bli förvånad om dom klarar av att få till en hall i Linköping.


Gillis och hans team stöttade på ett förträffligt sätt.