tisdag, januari 31, 2006

Viljan att växa Svenskt näringsliv



Svenskt näringsliv har genom en enkät undersökt hur många företag som vill växa och vad som hindrar dem.

Företagen i Norrbotten vill gärna växa - i Östergötland är viljan att växa något mindre och i Boxholm vill de flesta företag förbli som de är, erfar Corren.

Viljan att växa får inte vara självändamål inne i det enskilda företaget. Vad som däremot borde vara drivande för kommunens näringslivskontor är att åstadkomma många nya etableringar.

Sådan expansion träffas inte av Svenskt näringslivs enkäter, men den är inte mindre viktig för det.

Vad är kultur Regionförbundet Östsam


Regionförbundet Östsams kulturchef Peter Karlsson har samlat Gamla och nya deltagare i KulturKraft-nätverket några gånger under hösten 2005. Från Linköping deltog jag tillsammans med Sverker Borell 2005-11-25 när begreppet kulturturism ventilerades.

Församlingen fabricerar oerhört många ord
www.ostsam.se/html/kulturkraft.asp och det är möjligen nödvändigt. Själva inbjudan som vänder sig till ”alla som är intresserade av frågor som rör kultur och kulturutveckling”, är tillräckligt akademisk och svävande för att alla skall förstå att det måste ta tid att få nya tankesätt att sjunka in, både hos kulturpolitiker och hos kulturutövare, kanske även hos avnämare av turism som har med kultur att göra.

På ett ganska pedagogiskt sätt framfördes tre så kallade ”spaningar” som speglade viktiga trender i tiden, som enligt min tolkning betyder:


1. Kulturpolitik är att politiker tillsammans med verksamhetsutövare hantera begränsade resurser. Det är inte att politikerna skall vara ombud som skaffar mera pengar på uppdrag av verksamhetsutövarna.

2. Turismen och kulturen behöver varandra.

3. Det handlar om att satsa rätt och att ”förmera” de medel som kultursektorn (inklusive idrotten) får mera än att i varje läge uppnå den optimala rättvisan genom att ”fördela”.

4. Det är inte fult att prata om teater uppsättningar och ensembler i termer av produkter och produktlivcyklar och det är inte fult prata om vilken marknad som uppsättningen vänder sig till.

5. Det är heller inte fult att prata om vilka ekonomiska mål man har med uppsättningen samtidigt som det konstnärliga målet diskuteras.

Vad som sker är enligt min bedömning att fler och fler, både i det politiska lägret och i kulturutövarlägret, inser att kulturpolitik inte endast handlar om att mjölka ur så mycket pengar som bara går ur den allmänna ”köttgrytan” och att fördelningen skall ske med oerhörd rättvisa.

Hela tiden känner jag att våra nu gällande nationella kulturmål blir mer och mer otidsenliga och frågan är om det är dags att göra något åt det?

Nästa tillställning med regionförbundet Östsam blir 2006-03-01 på Passagen i Linköping, med nya ”spaningar”. Temat blir då ”den kreativa sektorn”. Jag räknar med att gå dit. Mina förväntningar är att återigen få höra ungefär samma sak. Budskapet som sådant är ganska förutsägbart men det är säkert viktigt att det får tid att sjunka in.

måndag, januari 30, 2006

Vad är kultur Radio Östergötland

Jag hade i dag nöjet att vara veckans Måndagsgäst hos Radio Östergötland.



Jag fick svara på frågan vad är kultur för dig.

För mig är kultur sådant som skapar folkhälsa. Det viktigaste är breddkultur men även breddidrott är kultur. Kultur kan även vara konst. Växjö har Karolina Klyft, Halmstad har Per Gessle och Linköping har Lasse Winnerbäck. Vad som är gemensamt för dessa utövare är att dom gör det som dom håller på med så bra att det är konst det som dom presterar. Det är även elitkultur respektive elitidrott det dom håller på med.

Är det bredden eller eliten som är viktig.

Tidigare har man ofta sagt att man måste välja om det är bredd eller elit man skall satsa på. Nu har vi kommit fram till att bredd och elit är lika viktiga. Det här som skapar folkhälsan är antingen breddkultur eller breddidrott. Breddidrotten blir inte bra om det inte finns ordentliga förebilder och förebilder får man inte fram om man inte har en elit, alltså är dom beroende av varandra.

Klicka och lyssna på intervjun.
Måndag klockan 15.38.

Utöver folkhälsan som effekt av kulturutbudet, idrottsutbudet har vi det stora underhållningsvärdet som skapas av kultur och idrott på alla nivåer.

Det kan vara idrotten och kulturen som gör att Linköping fortsätter att vara kanske Sveriges bästa stad att leva i.

Det finns exempel på strategiska rekryteringar, extremt kvalificerade medarbetare som näringslivet och Universitetet US vill ha. Där tillgången på bra kulturskola och förutsättningar för barnen att utvecklas som ishockeyspelare har varit helt avgörande för att flyttlasset just skulle gå till Linköping.

Kultur är folkhälsa men det är strategiskt också en turistmagnet.

söndag, januari 29, 2006

Blodgivning och organdonation

Hej Gösta !



Jag är glad över att du skriver om ”Blodgivning”. Jag har själv regelbundet lämnat blod sedan 1980-talet. I början var nog min bevekelsegrund ungefär så som du beskriver det. ” nästa gång kanske du behöver få blod för att överleva efter en olycka och du kan väl inte förvänta dig att andra ska lämna blod för din skull om inte du också lämnar till andra”.

Efter en tids regelbundet blodgivande tvingades jag erkänna för mig själv att det inte längre enbart var viljan att göra en insats, att framstå som en god människa, som drev mig till blodtappningen.

Det var och det är fortfarande så att jag tycker det är skönt att lämna blod. Kanske är det kroppens egen mekanism för att ersätta vad som har avlägsnats som skapar den inre känslan av välbehag. Jag har fått markant bättre Hb värden under tiden som jag varit blodgivare. Jag vet att mitt blod testas regelbundet vilket betyder att chansen att upptäcka en eventuell uppdykande sjukdom i ett tidigt stadium ökar. Kort sagt, jag ser ett antal bärande argument för att vara blodgivare som är rent egoistiska och jag vill erkänna det.

Därmed inte sagt att det är fel att vara blodgivare därför att man vill göra en insats. Men det finns ytterligare insatser att göra för den som ärligt vill hjälpa till. Låt oss göra det, om du nu inte redan har anmält dig till transplantationsregistret Gösta.

Det råder stor brist på organ för transplantationer i Sverige. Antalet organdonationer per miljon innevånare är lägre i Sverige än i flertalet andra länder i Europa.

Det finns gott om exempel på ungdomar som fått ett helt nytt liv efter att dom fått en ny lever eller en ny njure.

I alla fall för mig skulle det kännas bra att lämna reservdelar för att hjälpa någon annan när jag själv inte längre behöver dom.

Trogen sina drömmar



Min gamle arbetskamrat som ”sadlade om” driver numera jordbruk i Nicaragua. Han köpte en finca granja (lantgård på spanska) när det blev för deppigt att hålla på med jordbruk i Sverige.

Han berättar att han just har sålt tjurar och att det skall bli intressant att se vilket ekonomiskt resultat det kommer att bli av leveransen. Förmodligen kommer det att bli den bästa leveransen hittills utbrister han, glad som en lärka. Han är också glad över att gräset / betet verkar räcka hela säsongen. Det kommer inte att bli någon lång torrperiod i år eftersom det regnat mycket mer än vanligt fortsätter han.

Han har verkligen haft en vilja att vara jordbrukare och jag är imponerad av att han vågat vara trogen sina drömmar så extremt mycket.

Berättelsen om vad min gamle arbetskamrat gjorde är vacker och den visar att för den som har en tillräckligt tydlig målbild så är ingenting omöjligt.

lördag, januari 28, 2006

Linköpings Skolmusikkår 100 år


Tongivande ungdomar

I dag firar Linköpings skolmusikkår sitt hundrade verksamhetsår. En aktningsvärd ålder för en ungdomsorkester. Förmodligen Sveriges äldsta.

Själva firandet sker på Konsert och Kongress där det blir jubileumskonsert.

Det är 1000 – tals musikanter har fått sina första musikaliska upplevelser i Linköpings skolmusikkår.

I orkesterns mål ingår att låta ungdomar spela i blåsorkester och ta del av den fantastiska tradition som Svensk blåsmusik har.

Orkestern bildades 1906 av handlaren Ludvig Granbom som också var den förste ledaren.

Den första konserten ägde rum på Stora Hotellet i april 1907.

1908 ingick verksamheten i Linköpings skolråd och har sedan dess varit knuten till Linköpings kommun.

Från 1930 talet Bohmans Pojkarefter fanjunkare Bohman.

Nuvarande namn Linköpings skolmusikkår härstammar från 1960 talet.

På repertoaren 2005 / 2006 finns 8 verk med Marshmusik och 13 verk med Konsertmusik.

Musik förgyller alla tillställningar och då kan skolmusikkåren ställa upp säger Leif Wangin orkesterns nuvarande ledare.

fredag, januari 27, 2006

Politisk metafor med barnperspektiv



Hur djupt kan man ta sig in i en skog ?

Till mitten förståss!

Den som har passerat ”mitten” är onekligen på väg ut och den som inte har hunnit fram till mitten har faktiskt en bit kvar.

Visdomsord ur barns perspektiv kan även tänkas i samband med politisk snårskog.

Någonstans i den politiska mitten finns den balanspunkt som kan accepteras av flertalet.


Låt oss arbeta för att göra det politiska mittfältet ännu starkare i Linköping.

onsdag, januari 25, 2006

Fru Bergeling (kd)

Efter gemytligt sammanträde på Gamla Linköping under tisdagen, när hela arbetsgruppen för Designkuvösen i god stämning tog sig an uppgiften att välja ut kandidater, promenerade Ann-Sofie Bergeling (kd) till Stadshuset där hon för kommunalråd som önskade höra på, förklarade att nu får det vara nog.

Av arbetsmiljöskäl lämnar hon, med omedelbar verkan förmodar jag, uppdraget som vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Sjumannagruppen om nämndens interna arbetsformer har på ett sätt som ingen närvarande kunnat avskärma sig från tydliggjort våra olika ansvarsområden.

Jag hade naturligtvis önskat att hon stannat kvar och tagit ansvar för det politiska vardagsarbetet, men valet är hennes.


Jag önskar henne naturligtvis lycka till.

Rapport om arbetet med Designkuvösen i gamla Linköping.

Gunnar rapporterade från förra söndagens visning där Gunnar, Kristina och Lars deltog.

Vi har fått in bra med sökande till första omgången.

Efter två timmars gemytligt sammanträdande bestämde gruppen, Gunnar Elfström, Kristina Grahm, Britt Sannerö, Ann-Sofie Bergeling och Lars Andersson att gå vidare i utvärderingsarbetet tillsammans med föreningen Svensk Form.

lördag, januari 21, 2006

Lars Winnerbäck & Lisa Ekdahl


Bilden som tagits av Bengt Valla föreställer när jag (Lars Andersson), assisterad av Borgmästare Eva Joelsson, delar ut Linköpings kulturstipendium 2005 till Lars Winnerbäck som är född i Stockholm men uppvuxen i Linköping.

Lars som hela tiden är aktuell har nu producerat ett album åt Lisa Ekdahl som firar tio år som artist. Lisa i sin tur är tillbaka bland visorna efter att ha provat på jazz och bossa.











Lars är skön och seriös hävdar Lisa.





fredag, januari 20, 2006

Lena Ek beskyddar Gamla Linköping

EU parlamentarikern Lena Ek från Valdemarsvik har påtagit sig uppgiften att vara beskyddare för turistsatsning i Sverige, Danmark, Polen och Litauen.

Friluftsmuseet Gamla Linköping håller tillsammans med, friluftsmuseet Gamle By i Århus (Danmark), friluftsmuseet i Rumsiskes (Litauen) och friluftsmuseet i Lublin (Polen) på med ett utvecklingsprojekt som handlar om emigration.

Tanken är att med ett mått av gemensamt utbud i fråga om personhistoria åskådliggöra emigrationen från Östersjöregionen till i första hand Amerika men även Ukraina och vart folk nu har tagit vägen när fattigdom och elände har drivit dem på vandring. Utbudet skall användas för att gemensamt marknadsföra i förstaläget Östersjöregionen och de utvalda orterna, mot rika Amerikaner men även Japaner och Indier, Thailändare och varför inte Kineser och Ryssar.

Vi har signaler om att nämnda gruppen besökare intresserar sig för vår region och att det ur turistsynpunkt är angeläget att erbjuda gruppen något extra.

Låt oss göra det.


torsdag, januari 19, 2006

Marknadsplatserna förändras


My Space www.myspace.com visar vägen för musiker som vill sköta om lanseringen av dom egna verken själva. Spindeln i nätet är en person som kallar sig Tom, han sitter i Kalifornien och säger sig ansvara för säkerheten på sajten. På sin hemsida har han 50 miljoner vänner skriver SvD 2006-01-19.

Visst är det intressant när hela imperier, i det här fallet skivbolagen får konkurrens av helt nya sätt att tänka. I det här fallet är det distributionen av musik som görs i stora nätverk där själva marknadsföringen och försäljningen sker av väldigt aktiva bloggare som kan befinna sig precis var som helst i världen.


Naturligtvis kommer hela samhället att förändras av nya sätt att tänka. Distributionen av musik kommer förmodligen att ske över nätet, men all annan handel som håller på att flytta över till nätet kommer att kräva nya sätt att transportera och att leverera.

Vem kommer att vara vinnare och vem kommer att vara förlorare i den här utvecklingen?

onsdag, januari 18, 2006

Kommunikationer och regionala nivån

För att Linköping skall vara en lyckad mötesplats inom landet men utanför storstaden så måste vi ha bra kommunikationer. Nej, det räcker inte med att ligga mitt på slätten och vara sig själv nog!



Vad är det då vi måste skapa som inte redan finns?

Ostlänken innebära att vi kommer att få tåg förbindelser med Stockholm som tar mindre än en timma. När sedan Europakorridoren blir verklighet så får vi tåg förbindelse med Köpenhamn och vidare ut i Norra delarna av Europa som blir tidsmässigt klart konkurrenskraftigt med flyget.

Flyget måste på sikt få flera destinationer än Stockholm och Köpenhamn.

Biltrafiken flyter på väldigt bra om man håller sig till E4:an, men om man försöker sig på att färdas i annan riktning än Jönköping eller Norrköping så finns det mycket övrigt att önska.

Jag tror vi måste fundera över vilka platser vi vill komma till på ett smidigare sätt och att vi måste fundera över vilken strategi vi skall välja för att komma dit.

För mig är bättre kommunikationer med Småland och egentligen menar jag Kalmar på sikt väldigt angeläget. Därutöver är Örebro en ort som Linköping borde odla mera strategiska kontakter med.

Om Linköping kan hamna i en skärningspunkt, genomkorsad av goda kommunikationer, mitt emellan Örebro och Kalmar samt Norrköping och Jönköping så kan vi bli en väldigt lyckad mötesplats inom landet men utanför storstaden.

Om vi lyckas med detta så har vi embryot till den framtida regionala nivån som vi måste kämpa för att förverkliga.

tisdag, januari 17, 2006

Hela Sverige skall leva

Från landsbygden flyttar folk till städer och tätorter. Från mindre orter flyttar folk till större orter och från lite större orter flyttar folk till dom riktiga storstäderna i landet. Från storstäderna i landet flyttar sedan folk ut i världen.

Det här pågår hela tiden och det är jätteviktigt att miljöerna där folk hamnar blir så bra som möjligt. Det finns hela tiden saker som verkar i andra riktningen men den totala statistiken är tydlig det är mot pulsen i samhället som förflyttning sker.

Så här ser det ut och för varje dag blir det ännu mera angeläget att förverkliga visionen om att hela Sverige skall leva.

Vad betyder det då för Linköping att hela Sverige skall leva?

Den strategiskt mest viktiga satsningen för Linköping handlar om att bli ett ännu starkare centra för handel och för mötesplatser inom landet men utanför storstaden. Att förstärka universitetet och rollen som centra i den regionala administrationen och att kunna erbjuda bostäder och exploateringsmark åt dom som vill flytta hit.

Ett väl utbyggt kulturliv, självklart tänker jag både på bredd- och elitkultur och ett väl utbyggt idrottsliv både bredd- och elitidrott är oerhört viktiga förutsättningar för att Linköping skall fortsätta att vara Sveriges kanske bästa stad att leva i.

Genom att erbjuda en attraktiv etablerings ort för dom som vill flytta ut från storstaden och att erbjuda arbetstillfällen för inpendling från närliggande kommuner så vill vi använda ”morötter” för att göra hela Sverige mera levande.

”Piskor” i form av biltullar eller förbuds lagstiftning, det är inte våran grej.

söndag, januari 15, 2006

Vi är inte längre vårt yrke

Vi är inte längre vårt yrke, skriver Siv Strömquist i SvD lördag 14 januari.

Siv konstaterar att förr fick man det raka svaret att ”jag är lärare” (frisör, rörmokare etc.) I dag blir svaret i stället ofta: Jag arbetar, eller jobbar, som lärare (frisör, rörmokare etc). Vad beror det här på funderar Siv?

    1. Många är i dag inte behöriga i sin roll och vill inte förhäva sig.
    2. Man vill ta avstånd från det man uppger sig arbeta med, man vill helt enkelt inte stå för sin yrkestillhörighet.
    3. Man vill markera att det som man gör just nu är något temporärt att man ex jobbar som projektör i avvaktan på att få bli stadsträdgårdsmästare.

Efter att Siv har rådbråkat sina tre infallsvinklar så drar hon slutsatsen att uttrycket arbeta som har genom att det förekommer så ofta i olika sammanhang så småningom helt enkelt utvecklats till att bli synonym till är.

Varför har Siv gjort sig mödan att skriva om denna iakttagelse, ifall att slutsatsen är att iakttagelsen inte betyder någonting?

Självklart betyder det någonting om man identifierar sig med sin huvudsakliga arbetsuppgift eller om man tar avstånd alternativt vill hålla distans. Jag tycker att hennes beskrivning av uttrycket är, eller arbetar som är korrekt.

Vad som sedan är intressant att fundera över är om det är bra eller om det är dåligt, när människor identifierar sig oerhört starkt med sin arbetsuppgift?

    1. Kanske är det så att när hela verksamheter arbetar med att upprätta policydokument och att fastställa policybeslut så är detta den första verkliga arenan där någon som inte släppts in i verksamhetens yttersta skråväsen kan påverka och förändra. Den som är tvingas här lyssna på den som arbetar som och det borde ur någon samhälls- nytta infallsvinkel vara bra.
    2. När sedan policyframställar arbetet är avklarat uppstår den farliga situationen att både den som är och den som arbetar som kan bli bokstavstroende till policydokumentet och det är dåligt.


Är det möjligen bokstavstroende och fundamentalism till policydokumentet som har fått ledningen för bussbolaget Arriva i Jönköping att fullständigt tappa huvudet.

lördag, januari 14, 2006

Busschaufför med civilkurage


Nikolai Jungsin är busschauffören i Jönköping som visade civilkurage genom att gå emellan när han bedömde att en kille höll på att bil ihjälsparkad utanför bussen.

Han har blivit varnad av arbetsgivaren bussbolaget Arriva. Han har brutit mot företagets säkerhetspolicy och om det upprepas kan han bli uppsagd förklarar arbetsgivaren för Jönköpingsposten.

På den här blogen tisdagen den 10 januari ondgjorde jag mig över när fastställande av rutiner och upprättande av policydokument drivs till den nivå att det inte finns utrymme för att tänka själv.

Nikolai är ett lysande exempel på en person med så mycket civilkurage att allt för mycket policydokument inte vållade någon skada.

Däremot visar arbetsgivaren prov på oerhört dåligt omdöme. Att hänvisa till säkerhetspolicy och dela ut varning till en person som gjort helt rätt tyder på att arbetsgivaren inte besitter tillräckligt omdöme. Hänvisning till policydokument har ersatt logiskt tänkande.


Slälvklart behövs policydokument på en sådan arbetsplats, men jag tycker det vore på sin plats att företagets säkerhetspolicy började med: Var god, kontrollera att hjärnan är inkopplad innan arbetet börjar.

Med andra ord : Tänk själv,

Allt blir fel när man försöker följa policy i stället för att tänka själv och ta ansvar för vad man kommer fram till!

Översiktsplan Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors

Kultur- och fritidsnämnden förväntas ge ett remissvar på Teknik- och samhällsbyggnads samrådshandling beträffande översiktsplanen Ullstämma, Möjetorp och norra Sturefors. Vårt svar kommer vi att avge 2005-02-16 för att vid den tidpunkten kunna avge ett väl genomarbetat svar.

Det har redan skrivits en hel del i pressen och många har engagerat sig i samband med samrådsmöten som genomförts i ärendet.

Vårt huvudsakliga ansvarsområde är att bevaka idrottens och fritidssektorns intresse i det tillkommande området.

En knivig fråga blir att bedöma vad som skall hända med de häst verksamheter som i dag finns i området och som kommer i konflikt med länsstyrelsens krav få skyddsavstånd mellan hästar och bebyggelse, men det finns även andra avvägningar att göra, så jag får återkomma i ärendet.

fredag, januari 13, 2006

Lycka till LFC under 2006

LFC:s spelartrupp är intakt inför 2006. Vi önskar lycka till och hoppas på många minnesvärda fotbollsupplevelser under kommande säsong.

Frågan som många ställer sig är: Blir det LFC eller LHC som tar hem det första SM guldet till Linköping?

Corren

Linköpings Tidning

Storebror ser dig - eller?

Hälften av arbetsgivarna kontrollerar de anställdas Internetanvändning

– men inte för att övervaka vad de anställda gör på sin arbetstid

– Nej, o nej! Syftet är säkerhetsmässiga, ofta tekniska skäl för att utreda misstanke om brott åberopas, ibland kanske man bara är orolig för att få figurera i oetiska sammanhang.

– Många av arbetsgivarna saknar samtidigt en klar uppfattning om vad som var att betrakta som oetiskt i dessa sammanhang.

Klicka på länken och ta del av datainspektionens rapport.

torsdag, januari 12, 2006

Vänsterkongressen

Den avslutade vänsterkongressen fortsätter att fascinera. Inte bara Linköpings Gösta Gustavsson har bevärdigat kongressen med kommentarer.

Klicka på länken ovan och läs kommentarer från Norrbotten.

Linköping om Mångkulturåret 2006

Av staten är 2006 utlyst som ”mångkulturåret”.

Låt Linköping utmärka sig positivt även 2006 genom att arbeta med landets kanske allra bästa mångkulturprojekt.

I Linköping har vi många invandrare som kan tillföra oerhörda erfarenheter till sitt nya hemland. Vi måste hitta mötesplatser, där invandrare träffar både svenskar och andra invandrare på ett otvunget sätt.

Låt oss börja med att kommunen startar en dialog med dom invandrarsammanslutningar som finns i kommunen. För att sedan gå vidare med något arrangemang, eller vad som nu blir resultatet av dialogen / rådslaget, där våra nya svenskar visar upp och presenterar sin kultur.

Allt i syfte att öka förståelsen mellan invandrargrupperna och även i syfte att öka förståelsen mellan de olika invandrargrupperna och oss gamla inbundna svenskar.

I det här skedet tror jag att invandrarföreningarna har en väldigt stor praktisk funktion att fylla. På sikt måste däremot målet vara att åstadkomma en integration som gör invandrarföreningarna överflödiga i vardagslivet.

onsdag, januari 11, 2006

Designkuvös i Linköping

Av staten var 2005 utlyst som ”design år” i Sverige. Anledningen var att man från Statens sida ville lyfta fram design som framgångsfaktor inom industri, hantverk och allehanda ställen där design och formgivning har en viktig funktion.

Från Linköpings sida har vi utmärkt oss positivt genom att arbeta med landets kanske allra bästa designprojekt.

I samarbete med Gamla Linköping och Näringslivskontoret driver Kultur- och fritidsnämnden projekt ”Designkuvösen”.

Det går till så att relativt nykläckta, nyutbildade designers erbjuds plats för att vidareutveckla sin yrkeskunskap i Gamla Linköping under några år. Under utbildningstiden genomgår deltagaren starta eget utbildning i Nyföretagarcentrums regi.

Tanken är att den som fått möjlighet att vara i kuvösen skall komma ut väl rustad för att driva företag i design branschen.

tisdag, januari 10, 2006

Ansvarstagande och civilkurage

Även om två politiker kommer till samma slutsats i en sakfråga så är det ofta oerhörda skillnader i fråga om värderingar som finns inbäddat i det ställningstagande som blir gjort.

Att lyfta fram sådana åsiktsskillnader är själva uppgiften i den valrörelse som vi med raska steg är på väg rakt in i.

För mig är själva fundamentet ansvarstagande och civilkurage.


Vi kan inte skriva en instruktionsbok åt er för varje upptänklig situation som ni kan tänkas hamna i minns jag att en gammal gemytlig herre, som för många år sedan var min chef, uttryckte. Jag tycker det var väldigt bra uttryckt och jag tänker ofta på vad han sa.

I kontrast med det synsättet så upplever jag ofta en sjuka bland politiker som går ut på det skall fastställas rutiner och det skall göras policyuttalanden i tid och otid.

För mycket och för lite skämmer allt, brukar man säga. Den slitna frasen är i högsta grad tillämplig även för politiskt vardagsarbete.
Offentliga verksamheter lika väl som privata verksamheter har behov av att det jobbas strukturerat. Ofta är det en rutin för hur ett arbetsmoment skall utföras som behövs, men det kan också vara ett policydokument där det generellt ges uttryck för hur en verksamhet skall förhålla sig till omvärlden som behövs. Det vill jag inte ifrågasätta.

Vad jag däremot vill ifrågasätta är när fastställandet av rutiner och upprättande av policydokument drivs till den nivån att det inte finns utrymme för att tänka själv. Det är då det blir fel.


Oftast så blir det fel när man försöker uttrycka för mycket självklarheter i en policy, men avvägningen är svår det medges.



måndag, januari 09, 2006

Linköping ökar

Under 2005 ökade Linköpings befolkning med cirka 700 personer. Om Linköping skall fortsätta att vara Sveriges kanske bästa stad att leva i så är det viktigt att expansionen fortsätter. Linköping har väl utvecklade centrumfunktioner ute i bostadsområden, exempelvis i Tallboda, Malmslätt, Ekholmen m.fl. Centrum funktionen för hela Linköping behöver förstärkas samtidigt som rent landsbygds boende måste underlättas. Allt för att Linköping skall utvecklas på bästa sätt.

söndag, januari 08, 2006

Ytterligare en klok gumma

Viktigt med hög svansföring när det gäller rättssäkerhet.

Grundläggande utredning om globaliseringseffekter

Jag har en god vän vars son hade lyssnat på Lena Ek under ett framträdande i skolan.

Sonens kommentar var träffande. "det verkade vara en klok gumma" Den där som pratade.

Klicka på länken ovan, så ser ni att vi har fler "kloka gummor" i partet, Maud kan hon med.

lördag, januari 07, 2006

Snöskator och fågelskrämmor

Så har familjen Andersson varit präktiga nu igen. Det betyder att vi har åkt skidor, den här gången på Vreta Klosters golfbana i Ljungsbro.

Spåret var väldigt bra och upplevelsen i övrigt var helt okay.

Jag tänkte på Lena Ek och hennes EU slogan ”Lite smalare och lite vassare”. Visst skulle det vara skönt att vara lite smalare, kanske också lite vassare. På skidor blir man nog lite vassare bara av att bli lite smalare.

Efter vägen när vi åkte hem till Tallboda upptäckte vi fågelskrämmor där det i somras förmodligen odlades ärtor. Vi grubblade över vad som kunde skrämmas av dessa nu mitt i vintern. Mystiken skingrades när vi till slut kom på att det måste vara ”snöskator” som innehavarna av denna sofistikerade avvisningsutrustning så här års ville skydda sig mot.

Kaffeplantage och yttrandefrihet

Hade chatt samtal med sonen som befinner sig i Managua, Nicaraguas huvudstad. Vi spånade lite om censuren i Kina, stort uppslaget i Svenska Dagbladet 2006-01-05. Vidare spånade vi om yttrandefriheten i Kina och om hur det ligger till med den saken i Nicaragua.

Tydligen är Nicaragua ganska likt Sverige beträffande yttrandefrihet, det är ju ingen censur där heller kommenterade han.

Bloggen som uttryckssätt är tydligen inte alls hett i Nicaragua. Han viste ingen som använde bloggen för att uttrycka sig. Det tycker jag var ett ganska roligt påstående därför att han själv är mycket flitig dagbokskrivare i resedagboken som enligt min uppfattning är en typisk blogg.

Vidare är Européer väldigt uppskattade i Nicaragua, kanske mest på meriten att dom inte är Amerikaner. För mig känns beskrivningen ungefär som att vi ibland har känt oss uppskattade i Polen, kanske mest på meriten att vi inte kommer från Tyskland.

Självklart är det dom som har pengar som kan göra mest reklam som säljer mest och som kan trycka ut sitt budskap effektivast i Nicaragua lika väl som i andra länder, var kommentaren som han slängde ur sig innan han rusade vidare för att ta sig upp i bergen och jobba på kaffeplantage i nästa vecka.

torsdag, januari 05, 2006

Gala Konsert 2006-01-05 i Konsert & Kongress Linköping

Enligt Kattis Ahlström, konferencier på tillställningen så är det musikens tunga garde som håller på med blås. För mig är detta elitkultur och det är inte fel.

Kul att höra och att se dem. Utöver Kattis spelade Dirigenten Hannu Koivula tillsammans med solisterna Maria Fontosh och Karl-Magnus Fredriksson huvudroller.

Ensembeln spelade: PeterTjajkovskij, Gioacchino Rossini, Jacques Offenbach, Charles Gounod, Giacchino Puccini, Olle Adolphson, Benny Andersson och Emmerich Kálmán.

Kattis Ahlström hävdade att opera inte är något att skriva om i en kontaktannons, men att man gärna kan lura med en tilltänkt partner i nästa steg. Tja varför inte. Häftigt är det med dessa pampiga arrangemang.

Yttrandefrihet och Blogg

Bloggen revolutionerar datoranvändandet med sin enkelhet och stora genomslagskraft för den som lyckats marknadsföra sig. En del påstår att den kommer att revolutionera yttrandefriheten eftersom vem som helst får använda den.

Bloggar får yttrandefriheten att växa i Kina hävdar dagens (Svd). Tydligen har Kina i dag ca 10 miljoner aktiva Bloggare. Ett media att uttrycka sig på som inte kontrolleras av staten är per andemeningen i artikeln vad som behövs för att få yttrandefriheten att slå rot i landet.

Naturligtvis framstår det som eftersträvansvärt att så många Bloggare som möjligt etablerar sig men jag tycker entusiasmen framstår som något överdriven. Det är inte självklart att yttrandefriheten börjar användas och att demokrati växer fram bara för att människorna får tillgång till Bloggar att uttrycka sig med. Så enkelt är det förmodligen inte att ta sig förbi den censur som på olika sätt etablerats i landet.

I artikeln redovisas att det finns relativt få lagar som reglerar den kinesiska censuren. I stället bygger censuren på journalisters och redaktörers egen självcensur – det handlar om hur och när man nämner känsliga ämnen hävdar Angelica Cheung i dagens (Svd). Innan tidningen går i tryck korrektur läser den ansvarige utgivaren texterna och stryker det som är för politiskt känsligt.

Med andra ord så finns det väldigt mycket utrymme för godtycke och vem som egentligen är den godtycklige blir inte helt enkelt att reda ut. Censuren förändras enligt Chen Hengfeng, före detta chefredaktör för en kinesisk modetidning, efter de politiska strömningarna som just då finns i samhället. Samtidigt påverkas censuren av vilket mod den enskilda utgivaren har, avslutar han.

Själv tror jag på oerhörda möjligheter för Bloggen, inte minst för oss i Sverige, om den används på ett genomtänkt och strukturerat sätt, men jag vill varna för att framställa Bloggen som frälsaren.

onsdag, januari 04, 2006

Handbromsvändning




Jobbade i Eskilstuna i dag. Min skollediga dotter åkte med. Jag tog en genväg och hamnade på isig bakgata - helt fel naturligtvis. Vi tittade på varandra när hon sa:

”Du har fyllt 50 – då gör man inte handbromsvändning”, samtidigt som hon kiknade av skratt.

Vissa ögonblick dom innehåller faktiskt allt. Njut av dom.


tisdag, januari 03, 2006

Nu är tänderna hela igen











Tandläkarbesök

Jag är lite spak. Det blir jag alltid när jag har varit hos tandläkaren och blivit lagad. Egentligen var det inte så farligt, endast några amalgam fyllningar som skulle väck och som ersattes med plast.

Läskigt var det och dyrt blev det men jag ska förmodligen inte klaga för det var skönt att få det gjort. Det hade varit mycket värre att gå och känna på gamla dåliga lagningar utan att göra något åt dem.

Tandkräm

Vilken tandkräm använder du? Genom historien har alla möjliga medel använts för att vårda tänderna. Vad sägs till exempel om den gamla kinesiska blandningen av muskot, lera och urin?

Beträffande tandkräm kan väl ändå ingen säga att det var bättre förr. Inte heller beträffande lagade tänder.

måndag, januari 02, 2006

Kafferep i Gamla Linköping

Carina min fru och jag har återigen haft nöjet att inbjudas till kafferep i Gamla Linköping på von Linges Gård, av Carin och Gunnar Elfström. Kafferep direkt in på det nya året i Gamla Linköping är en trevlig tradition.

Det började med att Gunnar bjöd in i salongen, där han på ett mycket målande sätt berättade personhistoria och personalen agerade statister, runt ett antal livsöden som haft betydelse för Linköpings utveckling.

Speciellt minns jag Gunnars påstående att inget är nytt. Visst är det roligt att höra om Gripen fabrikationen under 1800 – talet i Linköping. Den gången handlade det om cyklar som framställdes under namnet Gripen med däck av märket Atlas.

För mer än hundra år sedan skrev Corren att Linköping var en cykelstad, så vad är det egentligen som är nytt?

Finalen på kafferepet var traditionsenligt en våning upp i von Linges Gård där kaffe med doppa följt av tårta serverades.

Tack Carin och Gunnar för att ni håller kafferep en gång om året. Det känns faktiskt lite märkvärdigt att få vara med.

Dra mig baklänges!

Dra mig baklänges! Är ett kraftuttryck som jag lärde mig för väldigt länge sedan. Om jag mins rätt så myntades det av Mumintrollet.

Finlandssvensk brytning skall finnas inbäddat i uttrycket. Det kan användas när ens förvåning är stor och uttrycket blir gärna en positiv förstärkningsfras.

Just i dag har Corren publicerat Hans Eneroth och min debattartikel om ”Både Kultur och Idrott i Linköping.

Det känns väldigt bra. Kanske inte för att vår debattartikel är ett litterärt mästerverk. Nej, mera därför att Corren visar att dom kan publicera seriösa debattinlägg trots att det inte rotas i någon konflikt eller krävs att någon skall avgå.

Läs artikeln genom att klicka här på länken. Alternativt kan du klicka på Tidigare inlägg och se att Linköpings Tidning publicerade samma debattartikel redan förra året.

söndag, januari 01, 2006

Gott att leva

I dag har familjen Andersson varit präktig. När familjen skall försättas i präktigt tillstånd går det till så att herr och fru Andersson stuvar in skidor, stavar och eventuellt hemmavarande barn i bilen för att åka till Landeryd och hasa runt valfritt antal kilometer på medhavda skidor.

Far i huset som för länge sedan tävlat på skidor ansåg sig ha en del skidteknikkunskaper att förmedla till övriga i familjen. Pliktskyldigast lyssnade fru och dotter på några inledande goda råd. Väldigt snabbt tappade dom sedan fokus på sitt eget bästa. Dom lämnade sin välgörare och instruktör, helt frånåkt och förtappad. Men vad gjorde det, vädret var underbart och efteråt när man hade tillryggalagt kilometrar i flertal, då var det otroligt gott att leva.

Gott Nytt År !